186133_475

Είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, υπό την εποπτεία αλλά και συμβολή της ΕΕ δεν ήταν και η καλύτερη σε ότι αφορά το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών. Βέβαια υπήρχαν αντιθέσεις αλλά πάντα σε ένα πλαίσιο που έδινε την δυνατότητα να συντηρείται κάποιος διάλογος, ώστε σταδιακά οι αντιθέσεις να βρούνε ενδεχομένως ένα κοινό τόπο συνεννόησης. Όλα τα θέματα ήταν ανοικτά, από την εφαρμογή των θεσμών και την αστυνόμευση στην Μιτρόβιτσα, όπου την πλειοψηφία έχουν οι Σέρβοι, μέχρι την συγκρότηση Ενόπλων Δυνάμεων Κοσόβου υπό το ΝΑΤΟ, την εκπροσώπηση των θεσμών του Κοσόβου σε διεθνή φόρα, … . Σε όλα οι συζητήσεις πάρα πολύ δύσκολες και με εμπόδια. Η μέχρι τώρα εντύπωση είναι ότι η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία ήθελε και θέλει να οδηγήσει την Σερβία σε μια τουλάχιστον defacto αναγνώριση του Κοσόβου από την Σερβία, εάν δεν μπορούσε να την εξαναγκάσει όπως το επιδίωξε ανοικτά, προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια διαπραγμάτευσης ένταξης. Η Σερβία με μεγάλη υπομονή μέχρι τώρα έδειξε να κρατάει άμυνα, προσπαθώντας να κερδίσει χρόνο προκειμένου να πετύχει την ένταξη, χωρίς να παραβεί την συνταγματική της επιταγή ότι το Κόσοβο αποτελεί για την Σερβία εθνικό της έδαφος.

 Βλέποντας όμως η ΕΕ ότι πλέον τα πράγματα με αυτό τον τρόπο δεν οδηγούν στις δικές της επιδιώξεις, πλέον έβαλε την Πρίστινα να σκληρύνει την στάση της δηλώνοντας ότι δεν συμμετέχει πλέον σε κανένα διάλογο αν δεν υπάρξουν τρεις προϋποθέσεις, η Σερβία να αναγνωρίσει το Κόσοβο !!!, η σαφής καταγραφή των μεταξύ τους συνόρων !!! και η πληρωμή εκ μέρους της Σερβίας πολεμικών αποζημιώσεων !!! Δηλαδή στην ουσία ακυρώνουν κάθε συζήτηση και προσπάθεια, προσπαθώντας ολοφάνερα να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Όπως σε άλλο άρθρο μας υποστηρίξαμε, αυτή η αποσταθεροποίηση προφανώς όπως προκύπτει από σειρά στοιχείων που δημοσιεύσαμε, γίνεται προκειμένου μέσα από την κρίση που θα δημιουργηθεί να οδηγηθούν τα πράγματα σε ενσωμάτωση του Κοσόβου στην Αλβανία. Προφανώς αυτό που θα επακολουθήσει, δηλαδή το ντόμινο εξελίξεων δεν θα έχει σταματημό σε όλα τα Βαλκάνια …

 Έτσι, η «υπουργός του Κοσόβου» για τον διάλογο με την Σερβία κ. Ταχίρι δήλωσε ότι, τα προαπαιτούμενα που θέτει πλέον το Κόσοβο για την συνέχιση του διαλόγου περιλαμβάνουν « την αναγνώριση από την Σερβία του Κοσόβου», «να πληρωθούν πολεμικές αποζημιώσεις» και «να καθοριστούν σαφώς αμοιβαία σύνορα» !!!

 Σε αυτές τις απίστευτες δηλώσεις ο Σέρβος Πρωθυπουργός κ. Βούσιτς, σε συνέντευξη του στον σερβικό τύπο ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός αναφέροντας ότι, « αυτό που ζητήθηκε από την Σερβία είναι απίστευτο, η Πρίστινα δεν επιθυμεί κανένα διάλογο αλλά μόνο την ταπείνωση της Σερβίας. Για χάρη του διαλόγου έχουμε ανεχτεί τις ανοησίες περί γενοκτονιών, όχι μόνο γιατί θέλουμε διάλογο με την ΕΕ, αλλά διότι πιστεύουμε ότι οι καλές σχέσεις με τους Αλβανούς είναι προϋπόθεση για να έχουμε πρόοδο στην περιοχή μας», επιπλέον ο κ. Βούσιτς αμφιβάλλει αν αυτές οι δηλώσεις προέρχονται με πρωτοβουλία της Πρίστινα και προσθέτει ότι, « δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος», « συνεχίζω να ελπίζω ότι κανένας δεν επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στα Βαλκάνια. Αλλά αυτό που συμβαίνει δεν ενισχύει αυτές τις ελπίδες μου … Εγώ γνωρίζω την Σερβία και ποτέ δεν θα επιτρέψω σε κανένα να πετάει πέτρες χωρίς να αντιδράσω. Αλλά δεν θέλω να παίξω τον ήρωα με τα κορμιά ή τα χρήματα των απλών ανθρώπων. Η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε την Ειρήνη. Είμαστε πάντα έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά όχι κάτω από τέτοιες συνθήκες, όπου εμείς ταπεινωνόμαστε. Δεν μπορεί κανένας να θέτει τέτοιους όρους σε ένα διάλογο διότι τότε δεν υπάρχει διάλογος. Φοβάμαιότιυπάρχουνορισμένοιπουδεντοκαταλαβαίνουναυτό».  

Θεωρούμε ότι όλα αυτά δυστυχώς αποτελούν σημάδια άσχημων εξελίξεων σε ότι αφορά την ασφάλεια στην περιοχή των Βαλκανίων αλλά και ευρύτερα. Η Ελλάδα καθόσον δεν δείχνει ικανή να μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, τουλάχιστον θα πρέπει να ενισχύσει τα βόρεια σύνορα της, διατηρώντας μονάδες που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν απειλές ασύμμετρου ή υβριδικού χαρακτήρα, για τις οποίες όλος ο κρατικός μηχανισμός θα πρέπει να εκπαιδεύεται και να έχει ετοιμότητα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)