newego_large_t_1101_54662407

Η αύξηση της προβολής ισχύος εκ μέρους της Ρωσίας στα καυτά μέτωπα της Μέσης Ανατολής, της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της Βαλτικής, έχουν εκτοξεύσει το βαθμό ανησυχίας της Δύσης στο κόκκινο, με αποτέλεσμα κάθε σχέση μέλους της Ατλαντικής Συμμαχίας ή συνεργάτη των ΗΠΑ, με την Ρωσία να θεωρείται εχθρική πράξη.

Απ΄ότι φαίνεται για την Δύση τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας όχι μόνο δεν είχαν αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως βλέπουμε αυξημένη δραστηριότητα της Ρωσίας και σε ορισμένες περιπτώσεις και αναβάθμιση των σχέσεων της με χώρες που υποτίθεται ότι λαμβάνουν μέτρα εναντίον της. Θέλοντας να κλείσει αυτή την «Κερκόπορτα» η Δύση, με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ως πρωτοστάτες, θέτουν πλέον σε εφαρμογή  την πρακτική «με εμάς ή με αυτούς». Το είδαμε στο αίτημα της Ρωσίας για ανεφοδιασμό της Ρωσικής οκταμελούς αρμάδας του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που απέπλευσε στις 18 Οκτωβρίου από το Σεβερομόρσκ του Αρκτικού Ωκεανού με προορισμό τις συριακές ακτές . Όταν λοιπόν τα ρωσικά πλοία ζήτησαν ανεφοδιασμό, στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα, στο Μαρόκο, τότε κατόπιν παρέμβασης του ΝΑΤΟ η Ισπανία αρνήθηκε, ζητώντας εξηγήσεις από τους Ρώσους για την αποστολή του Ρωσικού στόλου στην περιοχή.

Όμως και ο ίδιος ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργ καθώς και η Βρετανία καθόρισαν την στάση όλων των μελών της συμμαχίας, όταν με βάση το περιστατικό αυτό ο κ. Στόλτεμπεργκ δήλωσε ότι, «Εναπόκειται σε κάθε χώρα-μέλος να λάβει τις αποφάσεις της», «έχω ήδη στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα: ανησυχούμε για το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αυτά τα ρωσικά πλοία με τρόπο που θα μεγεθύνει την καταστροφή στη Συρία», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μάικλ Φάλον δήλωσε ότι η Βρετανία «είναι εξαιρετικά ανήσυχη όταν μια χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει βοήθεια στον ρωσικό στόλο». Όμως κάτω από την ίδια αντίληψη είδαμε και την Σερβία να εκβιάζεται ωμά να τελειώνει με την φιλορωσική της στάση εάν θέλει να δει την είσοδο στην ΕΕ, μάλιστα ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κ. Ντάτσιτς  αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει το σερβικό κοινοβούλιο, ότι δεν ευθύνεται η φιλορωσική προσέγγιση για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας, όταν κατηγορήθηκε για αυτό από την αντιπολίτευση.  Θα λέγαμε επίσης ότι η επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα δεν απέχει πολύ από αυτή την πραγματικότητα … ειδικά σε μια περίοδο που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ξεπεράσει τα προβλήματα του με την Τουρκία. Ακόμα και η Ρωσία φαίνεται να εισέπραξε αυτή την στροφή και προφανώς επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, με την αναστολή των βομβαρδισμών στο Χαλέπι σε μια περίοδο που όλα φαίνεται να κυλούσαν ομαλά για αυτή και τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ.

Έτσι, ύστερα από έντονες πιέσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας, η κυβέρνηση της Ισπανίας ακύρωσε την άδεια ανεφοδιασμού ρωσικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν προς τη Συρία, στην ισπανική κτήση της Θέουτα, στη Βόρεια Αφρική. Τα τρία σκάφη ανήκουν στην οκταμελή αρμάδα του ρωσικού αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», που απέπλευσε στις 18 Οκτωβρίου από το Σεβερομόρσκ του Αρκτικού Ωκεανού με προορισμό τις συριακές ακτές. Η ρωσική αρμάδα περιλαμβάνει επίσης το πυρηνοκίνητο θωρηκτό «Μέγας Πέτρος» και τα ανθυποβρυχιακά σκάφη «Σεβερομόρσκ» και «Αντιναύαρχος Κουλζκόφκ». Επιπλέον σύμφωνα με τον Ρωσικό τύπο, έγινε γνωστό ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ενισχύσει με δύο φρεγάτες, οπλισμένες με πυραύλους Κρουζ που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές, τον Στόλο της Βαλτικής, που έχει την έδρα του στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία. Η απόφαση ελήφθη ως αντίμετρο στην προγραμματισμένη, μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στις χώρες της Βαλτικής, μια απόφαση που έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στη Ρωσία. Ο Στόλος της Βαλτικής θα ενισχυθεί με άλλα τρία πολεμικά σκάφη μέχρι το 2020, ενώ θα εγκατασταθούν επίσης συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας.

Θεωρούμε ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση αντιπαράθεσης Ρωσίας – Δύσης , που θα την χαρακτηρίζαμε πιο σκληρή από ποτέ. Πλέον η Δύση καταλαβαίνει ξεκάθαρα ότι η Ρωσία δεν αποτελεί τον φτωχό συγγενή, αλλά μια δύναμη που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα, ειδικά στην περιοχή αμέσου ενδιαφέροντος της, εκεί που και η ίδια νοιώθει καυτή την απειλή από το ΝΑΤΟ.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)