ruserΗ Σερβία όλα τα χρόνια μετά την  διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προσπαθεί και τηρεί μια στάση ουδετερότητας έναντι Δύσης και Ρωσίας. Αυτό που ουσιαστικά επιθυμεί είναι να καρπωθεί τα οφέλη και των δύο, κάνοντας διαρκώς αμφίπλευρους συμβιβασμούς. Είναι μια πολιτική που όπως είχαμε αναφερθεί και σε άρθρα μας, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, ειδικά όταν υπάρχουν αποκλίνουσες τάσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Δηλαδή πως γίνεται να επιθυμείς ένταξη στην ΕΕ και να μην ακολουθείς βασικές πολιτικές επιλογές της, όπως για παράδειγμα στο θέμα των κυρώσεων στην Ρωσία ή σε μια εποχή οξείας αντιπαλότητας Δύσης – Ρωσίας, η Σερβία να πραγματοποιεί κοινές ασκήσεις με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ειδικά τώρα που η αντιπαράθεση μεγαλώνει όλο και περισσότερο είναι επόμενο η πίεση που ασκείται στην Σερβία να είναι πολύ μεγαλύτερη και οι απειλές και από τις δύο πλευρές να διαδέχονται η μια την άλλη. Τελευταία εκ μέρους της ΕΕ, η ξεκάθαρη απαίτηση να αναγνωρίσει το Κόσοβο και η αντίστοιχη της Ρωσίας να μην στηρίζει αντι-ρωσικές θέσεις. Είναι αυτό που η αντιπολίτευση Γιοβάνοβιτς κατηγορεί πλέον ανοικτά την σερβική κυβέρνηση, ότι δεν μπορεί να είναι με όλους και όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στον Σερβικό τύπο « δεν μπορείς την ημέρα να είσαι με την Δύση και το Βράδυ με την Μόσχα». Βέβαια ο Σέρβος πρωθυπουργός κ. Βούσιτς αμέσως πήρε θέση στο σοβαρό αυτό θέμα, αναφέροντας σε δική του συνέντευξη στον Σερβικό τύπο ότι, αν δεν είμαστε με την Ρωσία τότε αυτή μαζί με την Κίνα δεν θα θέσουν βέτο στο ΟΗΕ για την αναγνώριση του Κοσόβου. Επομένως η Σερβία πλέον βρίσκεται πιο στριμωγμένη από ποτέ, για να κάνει μια συγκεκριμένη επιλογή. Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι αυτό θα συνέβαινε, δεν γίνεται να παίζεις με όλους, ειδικά όταν είσαι μια μικρή χώρα με πολλά προβλήματα.

Έτσι, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Σερβία κ. Γιοβάνοβιτς δήλωσε ότι, « τα συμφέροντα της Σερβίας δεν μπορούν να υποστηριχθούν σωστά με το να λέμε ψέματα στις Βρυξέλλες το πρωί και στην Μόσχα το απόγευμα», « η πολιτική να κάθεσαι ταυτόχρονα σε δύο καρέκλες εισέρχεται πλέον σε ένα αβέβαιο φινάλε, όπου η Σερβία με όλες τις εσωτερικές δυσκολίες της και την σκιώδη εξωτερική πολιτική, δεν μπορεί άλλο πια να αποτελεί ένα προβοκάτορα της Δύσης κάθε φορά που αυτό θα εξυπηρετεί ρωσικά ενδιαφέροντα».

Σε όλα αυτά ο ΥΠΕΞ της Σερβίας κ. Ντάσιτς  σε εκδήλωση για την ίδρυση του κόμματος του, δήλωσε ξεκάθαρα ότι, « όλη αυτή η επίθεση εκ μέρους της αντιπολίτευσης κατευθύνεται από την Δύση και έχει στόχο να διασπάσει την Σερβία από την Ρωσία, όχι εξαιτίας της Ρωσίας αλλά για να επιλύσει το πρόβλημα του Κοσόβου και Μετοχίων ευκολότερα»,  « την στιγμή που η Ρωσία προτίθεται να θέσει βέτο στην αναγνώριση του Κοσόβου στον ΟΗΕ, εμείς δεν είναι δυνατόν να παίρνουμε μέτρα εναντίον της. Σε τέτοια περίπτωση τόσο η Ρωσία όσο και η φίλη Κίνα υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ψηφίσουν την είσοδο του Κοσόβου στα ΗΕ. Έτσι η αντιπολίτευση δεν στρέφεται ουσιαστικά κατά της Ρωσίας αλλά της Σερβίας, διότι με αυτή την κίνηση το Κόσοβο θα γίνει δεκτό από τον ΟΗΕ».

Θεωρούμε παρά τους ισχυρισμούς του Σέρβου ΥΠΕΞ, ότι η αντιπολίτευση είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα. Δεν επιδιώκουμε να κάνουμε μικροπολιτική, ούτε στηρίζουμε καμία παράταξη, απλά αναλύοντας τα γεγονότα θεωρούμε ότι οι θολές πολιτικές του τύπου, «να τα έχω με όλους καλά», τελικά πληρώνονται ακριβά. Το συμφέρον της Σερβίας είναι να αποφασίσει τελικά για τους συμμάχους της και να στηρίξει μια ξεκάθαρη επιλογή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)