Posted on November 15, 2016, 10:11 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs
Το Ισλαμικό Κράτος (γνωστό ως ISIS/IS/DAESH) χρησιμοποιεί τα ανωτέρω ΜΚΔ ως πλατφόρμες προπαγάνδας, προώθησης ιδεολογικών θέσεων και τάσεων, ενημέρωσης των ομοϊδεατών για τακτικές ενέργειες της οργάνωσης σε διάφορα επίπεδα, για παρατεταμένες ψυχολογικές επιχειρήσεις, με πραγματικά εντυπωσιακούς ρυθμούς, κάτι που απαιτεί τεράστια προσπάθεια και ενισχυμένη φαντασία από πλευράς κρατών και αντιτρομοκρατικών οργανώσεων για να το αντιμετωπίσεις. Το κυβερνο-τζιχάντ έχει πραγματοποιήσει μεγάλα βήματα στην χρήση του κυβερνοχώρου, που εκ των πραγμάτων προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες προς κάθε κατεύθυνση. Μέσα από τον κυβερνοχώρο προωθείται η ριζοσπαστικοποίηση στελεχών με άμεσες και πολύ δυνατές επιπτώσεις για την διεθνή ασφάλεια και όχι μόνο.
Αν και έχουνε ληφθεί και καθημερινά λαμβάνονται μέτρα εναντίον του κυβερνοτζιχαντισμού, μέσω DENIAL OF SERVICE[1], κλείσιμο επικίνδυνου πε-ριεχομένου ιστοσελίδων, προβολής ιστοσελίδων που στόχο έχουνε να πλήξουν τις αντίστοιχες εξτρεμιστικές, εν τούτοις διεξάγεται ένας πόλεμος που απαιτεί να επιστρατευτούν όλοι με όλα τα μέσα γιατί οι καταστάσεις είναι πολύπλοκες και ο αγώνας επίπονος και χωρίς πάντοτε να φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή σε πάρα πολλές περιπτώσεις αντίμετρων δεν συμμετέχει πάντα ο ιδιωτικός τομέας στην αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων. Αυτό γιατί ο συγκεκριμένος τομέας έχει συγκριτικά με τον δημόσιο – κυβερνητικό μια άλλη ατζέντα που εξυπηρετείται από τον πολύ ελεύθερο και χωρίς πλαίσια κυβερνοχώρου αποκομίζοντας υψηλά κέρδη από διαφημιστικά η άλλες δραστηριότητες. Το ISIS έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα γνωστό όχι μόνο από τις απάνθρωπες μεθόδους του αλλά και από τους πολύ επιθετικούς μηχανισμούς προπαγάνδας.
Μέσα στον αδυσώπητο και ανεξέλεγκτο χώρο του διαδικτύου κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετύχει τακτικές νίκες κατά της AL QAEDA στο Σινά και σε Αφρικανικές περιοχές με τα online μηνύματα του να έχουνε μεγάλη απήχηση. Με το μπαράζ προπαγανδιστικών και λοιπών μηνυμάτων επιδιώκει να αποδείξει ότι είναι πανίσχυρο, ακόμα και αν ηττάται στο έδαφος. Μέσω του διαδικτύου στοχεύει να αποδείξει ότι έχει παγκόσμια εμβέλεια, αφού μπορεί να προσελκύει ξένους μαχητές από όλα τα σημεία του ορίζοντα. Γνωρίζει  ότι μέσω του κυβερνοχώρου είναι πιο εύκολο να περάσει το μήνυμα του. Επίσης μέσω της εντονότατης παρουσίας του στα ΜΚΔ επιθυμεί να στρέψει αλλού το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινής γνώμης, όταν βρίσκεται μπροστά σε αδιέξοδο αυτό το βλέπουμε στην περίπτωση της υπερπροβολής της Λιβύης και της ενίσχυσης του στην επαρχία Ντέρα και στην περιοχή της Σύρτης,  την στιγμή που αντιμετωπίζει δυσκολίες λόγω των Δυτικών και Ρωσικών βομβαρδισμών στην Συρία.
Σήμερα, όποιος έχει ένα SMART PHONE μπορεί να προωθήσει πολύ άνετα ριζοσπαστικά μηνύματα. Βρισκόμαστε σε εποχή μετασύγχρονων πολέμων. Σε εποχή υβριδικών πολέμων με το ISIS να διεξάγει επιθετικές και αμυντικές επιχειρήσεις συμβατικής μορφής, ανταρτοπόλεμο και ασύμμετρες ενέργειες καθώς και κυβερνοπόλεμο. Έχουμε μπροστά μας μια νέα γενιά κυβερνοτρομοκρατών. Έχουμε μπροστά μας ένα νέο «ALUMNI», πτυχιούχων από τα μέτωπα του Ιράκ της Συρίας και της Λιβύης. Το κυβερνοτζιχάντ είναι πλέον η πραγματικότητα που συνεχώς εξελίσσεται. Το ISIS πέραν όλων των άθλιων ενεργειών του, κινείται σε ρυθμούς Χόλυγουντ με τις αποτρόπαιες εκτελέσεις που βιντεοσκοπούν και διαχέουν στο διαδίκτυο προκαλώντας τρόμο στους τηλεθεατές ανά τον κόσμο.
 


[1] Επιθέσεις άρνησης εξυπηρέτησης (DoS attack) ονομάζονται γενικά οι επιθέσεις εναντίον ενός υπολογιστή, ή μιας υπηρεσίας που παρέχεται, οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταστήσουν τον υπολογιστή ή την υπηρεσία ανίκανη να δεχτεί άλλες συνδέσεις και έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσει άλλους πιθανούς πελάτες

Leave a Reply

  • (not be published)