Posted on November 20, 2016, 5:49 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Το ΙSIS στις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο του έχει προχωρήσει στην σύσταση Υπουργείων, βιλαετιών και υπηρεσιών . Μεταξύ αυτών είναι το λεγόμενο Υπουργείο Ενίσχυσης του Ισλαμικού ρεύματος (δηλαδή προπαγάνδας) που έχει και την ευθύνη των κυβερνοεπιχειρήσεων. Συνεπώς το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί εκτενώς και πολυδιάστατα το Διαδίκτυο για προπαγάνδα, ανάδειξη νταγιαντιστών – ηρώων, προβολή μαρτύρων του Ισλάμ, νομιμοποίηση των ενεργειών του, στρατολόγηση μελλοντικών τζιχαντιστών, ενημέρωση για την Ισλαμική εγκυκλοπαίδεια, ηλεκτρονική παραπλάνηση, σχεδιασμό επιμέρους ενεργειών και παροχή οδηγιών, προβολή εξτρεμιστικών τάσεων και συγκρίσεων με άλλες κοινωνίες κλπ.

Μνημειώδες παράδειγμα παραπληροφόρησης αποτελεί η επίσημη ανακήρυξη του Χαλιφάτου το καλοκαίρι του 2014 από την Μοσούλη. Τα ΜΚΔ διαδραμάτισαν καθοριστικό και καταλυτικό ρόλο στο να σταλεί το μήνυμα ότι κάτι νέο επιστρέφει στην Μεσοποταμία. Τα ΜΚΔ παρέχουν ακροατήριο στο ΙΚ και το βγάζουν από την όποια περιθωριοποίηση. Επίσης το ΙΚ μέσω των ΜΚΔ εξέρχεται από τυχόν εσωτερικές έριδες και πολώσεις της οργάνωσης και έτσι εξωτερικεύει την όποια παρουσία του. Τέλος μέσω των ΜΚΔ το ΙΚ αποκτά κάποιας μορφής κοινωνική ταυτότητα, δηλαδή του παρέχεται μια επιλογή από-ατομοποιήσης και μπορεί να πλασαριστεί ως κάποιας μορφής κοινωνικό σύνολο[1], έστω και με τα γνωστά οπισθοδρομικά και απαρχαιωμένα χαρακτηριστικά του.

H παρουσία του ISIS στο διαδίκτυο είναι εντυπωσιακή και έχει διευρύνει εκπληκτικά την θέση του τα τελευταία 2-3 χρόνια. Ασφαλώς η απύθμενα προκλητική προπαγάνδα του καθώς και η αμεσότητα που μεταδίδει τα μηνύματα του, έχουνε συνδράμει στην υλοποίηση πολλών από τους αντικειμενικούς του σκοπούς. Επίσης ότι στέλνει μέσω των ΜΚΔ(ΜΕΣΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ) είναι καλά προσεγμένο και με το προπαγανδιστικό πλαίσιο των θέσεων του για την σύσταση Χαλιφάτου από τη ΝΑ Ασία μέχρι την Ισπανία έχει πολλαπλασιάσει τους αποδέκτες του. Παράλληλα η τόσο ισχυρή παρουσία του στον κυβερνοχώρο αποτελεί καρκίνωμα που απαιτεί συντεταγμένες ενέργειες από πάρα πολλούς φορείς με στόχο να πληγεί καίρια, κάτι μου μέχρι τώρα τουλάχιστον στον τομέα του διαδικτυακού πολέμου δεν έχει επιτευχθεί. Αντιθέτως το καρκίνωμα του Ισλαμικού κράτους στον χώρο των ΜΚΔ κάνει συνεχώς μεταστάσεις, με αποτέλεσμα σε ποιότητα και ποσότητα τα μηνύματα του τζιχαντισμού να πολλαπλασιάζονται.
Το ISIS μέσω του διαδικτύου και ειδικότερα των ΜΚΔ προωθεί τα παρακάτω:

Ø Συνεχή αποστολή μηνυμάτων σε πάρα πολλές χώρες και υπηκόους τους , καλώντας να έρθουν στην Μεσοποταμία και να ενταχθούν στον στρατό του Αλλάχ και να συμμετέχουν στον ιερό πόλεμο κατά των απίστων. (Στρατολόγηση)
Ø Συνεχής αποστολή υλικού προπαγανδιστικού περιεχομένου με έμφαση της γενναιότητα των τζιχαντιστών ως και τις συνθήκες διαβίωσης στο χώρο που το Ισλαμικό Κράτος έχει καταλάβει ειδικά σε επαρχίες της Βόρειας Συρίας αλλά και στην Ιρακινή επαρχία Νινευή με πρωτεύουσα την Μοσούλη. (Προπαγανδιστική εκστρατεία)
Ø Ανάληψη ευθυνών των επιθέσεων που έχουνε πραγματοποιήσει οι τζιχαντιστές, όπως έγινε μετά τις τρομοκρατικές ενέργειες σε Καναδά, Σαν Μπερναντίνο, στην Ινδονησία, τη Γαλλία, την Αυστραλία και τέλος στην Τυνησία και Τουρκία. (Παγκοσμιοποίηση του τζιχαντισμού).
Ø Οπλοποίηση του κυβερνοχώρου, αφού πέραν της πολεμικής προπαγάνδας, το ISIS παρουσιάζει στον κυβερνοχώρο τα διάφορα Εγχειρίδια επιχειρήσεων του, ειδικές εκδόσεις για «μοναχικούς λύκους» στις Ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, πώς να επιβιώσει μία ομάδα κρούσης τζιχαντιστών σε αστικό περιβάλλον, πώς να αποκτήσεις πρόσβαση σε χημικά και βιολογικά όπλα, ποιους να προσεταιριστείς για βοηθούς στις τρομοκρατικές επιθέσεις κλπ. Ο κυβερνοστρατός του ISIS είναι αρκετά υψηλού επιπέδου με βαθιές γνώσεις στους τομείς των νέων τεχνολογιών, του υβριδικού πολέμου, της παραπληροφόρησης, της προπαγάνδας και των ψυχολογικών επιχειρήσεων. (Πληροφοριακός πόλεμος 4ης γενιάς).

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος Ε.Δρούγος

Leave a Reply

  • (not be published)