Δεν αποτελεί κάποιο ιδιαίτερο νέο ότι ο Ερντογάν απειλεί ανοικτά εδώ και καιρό τα θαλάσσια σύνορα μας στο Αιγαίο, μιλώντας ξεκάθαρα τόσο για αναθεώρηση της Λοζάνης, όσο και για νησιά που αποτελούν την φυσική προέκταση της Τουρκίας, που οι κακοί Κεμαλιστές τα χαρίσανε με τις Συνθήκες στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα έχει εισβάλει τόσο στην Συρία όσο και στο Ιράκ, χωρίς κανένα σεβασμό στην κυριαρχία ανεξαρτήτων κρατών. Δεν είναι λοιπόν καθόλου απίθανο να πράξει το ίδιο και στην Ελλάδα έστω και αν είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, κάτι το οποίο βέβαια δεν θα αποτελούσε και σημαντικό εμπόδιο στις επιδιώξεις του. Φαίνεται δηλαδή ότι τα πράγματα είναι πιο σοβαρά από ποτέ, γι’ αυτό και το Πολεμικό μας Ναυτικό, επιτέλους, μετά από καθυστέρηση 16 ετών εξοπλίζεται με τορπίλες υποβρυχίων κατάλληλες να προξενήσουν σημαντικά πλήγματα στον αντίπαλο. Αυτή η ενέργεια αποτελεί μια πράξη προς την σωστή κατεύθυνση καθόσον όπως ισχύει σε κάθε κράτος που θέλει την ανεξαρτησία του, δεν πρέπει να αφήνονται για κανένα λόγο οι Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς τους αναγκαίους προς μάχη εξοπλισμούς. Το ίδιο βέβαια άμεσα πρέπει να συμβεί τόσο στον Στρατό Ξηράς όσο και την Πολεμική Αεροπορία, που έχουν καθυστερήσει πάρα πολύ. Οι Αρχηγοί των κλάδων πρέπει να ασκήσουν πιέσεις ώστε να μην μείνει η άμυνα της Χώρας ελλειμματική.

Έτσι, εικονική βολή τορπίλης σε στόχο που απεικόνιζε φρεγάτα του τουρκικού Ναυτικού εκτελέστηκε απ το υποβρύχιο Type 214 S122 MATΡΩΖΟΣ. Η όλη διαδικασία έγινε με περίπλοκο σενάριο μάχης και είχε απόλυτη επιτυχία, αλλά η είδηση βγήκε από το ότι το υπουργείο δρομολόγησε το πρόγραμμα απόκτησης τορπιλών βαρέως τύπου, οι οποίες αποτελούν και το βασικό “φυσικό” όπλο των υποβρυχίων του τύπου αυτού και 16 χρόνια μετά την πρώτη παραγγελία των Type 214 δεν προμηθεύτηκαν ποτέ για αδιευκρίνιστους λόγους !!! Πιθανότατα όλη αυτή η διαπλοκή στους εξοπλισμούς αλλά και οι φόβοι να κατηγορηθούν κάποιοι χωρίς ενδεχομένως λόγο, άφηναν τα υποβρύχια χωρίς τα κύρια πυρομαχικά τους, δηλαδή στην ουσία δεν ήταν αξιόμαχα, όπως κάποτε το ίδιο γινότανε και με τα πυρομαχικά των υπερσύγχρονων αρμάτων τύπου LEOPARD.

 Πλέον όμως οι απειλές του Ερντογάν και οι συνθήκες επικείμενης πολεμικής εμπλοκής στο Αιγαίο, προκάλεσαν την απόφαση ώστε μέσα στο 2017, σύμφωνα με  πηγές του ΓΕΝ, να προκηρύσσεται ο διαγωνισμός που θα επιτρέψει περί το 2020 να εξοπλιστούν με τορπίλες ακτίνας δράσης 60-80 χλμ. τα υποβρύχια Type 214 του ΠΝ. Αποτελεί μια προμήθεια της τάξεως των 110 εκατ. ευρώ, που θα έχει τεράστια εθνικά οφέλη τόσο σε αποτροπή όσο και στην αντιμετώπιση οποιασδήποτε θαλάσσιας απειλής στο Αιγαίο αλλά και ευρύτερα. Η Ελλάδα τουλάχιστον στον υποβρυχιακό αγώνα θα αποκτήσει ξεκάθαρα το πάνω χέρι έναντι της Τουρκίας.

 Ουσιαστικά στις αρχές του 2017 το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει το πιο σύγχρονο και ισχυρό στόλο υποβρυχίων στην Μεσόγειο με 3 υποβρύχια Type 209/110 [(ΝΗΡΕΥΣ (S-111), ΤΡΙΤΩΝ (S-112), ΠΡΩΤΕΥΣ (S-113)] και 3 Type 209/1200  [ΠΟΣΕΙΔΩΝ (S-116), ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ (S-117), ΠΟΝΤΟΣ (S-119)], το υποβρύχιο Type 209/1400AIP ΩΚΕΑΝΟΣ (S-118) και τα τέσσερα υποβρύχια Type 214AIP, ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ (S-120), ΠΙΠΙΝΟΣ (S-121), ΜΑΤΡΩΖΟΣ (S-122) και ΚΑΤΣΩΝΗΣ (S-123).

 Βεβαίως εξίσου σημαντική πληροφορία προς την ίδια κατεύθυνση, αποτελεί και η απόφαση προμήθειας του πρώτου αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας P-3B το οποίο μέχρι τις 15 Μαρτίου θα βρίσκεται στους ουρανούς του Αιγαίου και της Α. Μεσογείου για να ακολουθήσει ένα δεύτερο μέχρι το φθινόπωρο. Τα πρώτα πλήρως αναβαθμισμένα αεροσκάφη θα αποδοθούν το 2020.

 Θεωρούμε ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα άλλες καθυστερήσεις ή σκεπτικισμούς για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Η Εθνική Άμυνα της χώρας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ύπαρξης της και δεν χρειάζονται πειράματα σε αυτό, όταν έχεις απέναντι σου τον Ερντογάν και την αναθεωρητική Τουρκία και τα βόρεια σύνορα σου είναι έτοιμα να εκραγούν. Χαιρετίζουμε τα σημαντικότατα προγράμματα στο Πολεμικό Ναυτικό και ελπίζουμε να κινούνται παράλληλα στο Στρατό και την Αεροπορία, που και εκεί τα κενά είναι σημαντικά.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Δοκιμή Τορπίλης Βαρέως Τύπου σε Σενάριο Μάχης

https://www.youtube.com/watch?v=utQUqW-y9SE

Εσωτερικό α/φ Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/DHH7E6XqeL0″ frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

Leave a Reply

  • (not be published)