Ο ρόλος που έχει διαδραματίσει γενικά η Βρετανία στην Κύπρο είναι γνωστός. Είναι η χώρα που μαζί με την Τουρκία και τις ΗΠΑ βέβαια, έπαιξαν  καθοριστικό ρόλο στην κατάσταση κατοχής που έχει διαμορφωθεί στην μεγαλόνησο.

Με εξαιρετικό τρόπο οι Βρετανοί εφάρμοσαν την αρχή του “διαίρει και βασίλευε”, βάζοντας την τουρκοκυπριακή μειονότητα και την Τουρκία συνδιαχειριστές σε μια καθαρά Ελληνική υπόθεση.

Αυτή η πολιτική τους βέβαια έχει οδηγήσει τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα και αποτελούν τους μεγαλύτερους ηθικούς αυτουργούς του εγκλήματος που έχει συντελεστεί. Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά έρχεται τώρα και λέει ότι θέλει να βοηθήσει να λυθεί το Κυπριακό !!! Εμείς δηλαδή τώρα πρέπει να πιστέψουμε στις αγαθές προθέσεις των Βρετανών να βοηθήσουν την Κύπρο !!! Μάλιστα με περισσό θράσος προτείνανε να επιστρέψουν στην Κύπρο τις μισές βάσεις σε περίπτωση λύσης. Δηλαδή τα μισά από τα κλεμμένα και δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά ο κ. Τζόνσον δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι ιθαγενείς στην Κύπρο ακόμα χρειάζονται την προστασία τους …

 Έτσι, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο και σήμερα θα πραγματοποιήσει  διαδοχικές επαφές στη Λευκωσία, ανέφερε, σε συνέντευξη του στον Κυπριακό τύπο, ότι, «Πιστεύουμε ότι οι Βάσεις συμβάλλουν όχι μόνο στην ασφάλεια του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και στη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής. Όσον αφορά το Κυπριακό, η Βρετανία έχει ήδη δηλώσει πως προτίθεται να παραχωρήσει σχεδόν το ήμισυ του εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Αυτή η προσφορά παραμένει στο τραπέζι και θα είναι μια σημαντική βρετανική συμβολή στην επίτευξη μιας διευθέτησης».

Θεωρούμε ότι οι Κυβερνήσεις σε Κύπρο και Ελλάδα δεν θα πρέπει να «τσιμπήσουν το δόλωμα», αλλά να επιμείνουν σε λύση με βάση της αποφάσεις του ΟΗΕ, την απομάκρυνση όλων των κατοχικών στρατευμάτων αλλά και την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Όσο για τις βάσεις είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, που δεν έχει να κάνει με την λύση του Κυπριακού, αλλά με άλλες συμφωνίες που θα μπορούσε να χειριστεί ξεχωριστά η Κυπριακή Δημοκρατία εφόσον το κρίνει απαραίτητο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)