Παρακολουθούμε όλες αυτές τις ημέρες μια ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας περί δικαιωμάτων της σε 18 Ελληνικά νησιά. Ταυτόχρονα ο κ. ΥΕΘΑ επιδόθηκε σε απαντήσεις προς την Τουρκική προκλητικότητα  από το φυλάκιο του Μολυβδοσκέπαστου, που επισκέφθηκε και διανυκτέρευσε, θέλοντας να στείλει το μήνυμα της Ελληνικής παρουσίας και ασφάλειας προς τους κατοίκους όλων των παραμεθορίων περιοχών.

Θα θέλαμε όμως να σταθούμε σε κάποιους χαρακτηρισμούς που έκανε προς την Τουρκική πλευρά, μιλώντας για ηλιθιότητα της Τουρκικής πολιτικής και των Τουρκικών επιχειρημάτων !!!  Όμως πρέπει να καταλάβει ότι τέτοιοι χαρακτηρισμοί και τόνοι μόνο αδυναμία δηλώνουν. Συνήθως υψώνονται οι τόνοι όταν λείπουν τα επιχειρήματα και θέλουμε να πουλήσουμε μαγκιά. Και βεβαίως τα Ελληνικά επιχειρήματα είναι ακράδαντα, τόσο στην νόμιμη κυριαρχία με βάση συνθηκών επί των Ελληνικών νήσων,  αλλά υπάρχουν και σημαντικά επιχειρήματα για παράνομη κατοχή Ελληνικών νήσων από τους Τούρκους, που όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα στα πλαίσια της παρεξηγημένης έννοιας της καλής γειτονίας, ουδέποτε διεκδίκησε, αλλά  τώρα όμως θα πρέπει να το κάνει μια και οι Τούρκοι σηκώσανε «μπαϊράκι».

Τέτοια θα πρέπει να είναι τα επιχειρήματα αγαπητοί Υπουργοί του ΥΠΕΞ και του ΥΕΘΑ. Απορούμε όμως και με την Στρατιωτική Ηγεσία που καμαρωτή στέκεται στο πλευρό ενός Υπουργού, που εκθέτει με τους χαρακτηρισμούς του την Ελλάδα και δεν τον συγκρατούν από αυτό το λάθος. Επειδή όμως δεν θέλουμε να τα μηδενίζουμε όλα, ήταν σημαντική η πρωτοβουλία του ΥΕΘΑ να επισκεφθεί και να διανυκτερεύσει σε ακριτικά φυλάκια, αλλά όμως οι άστοχες δηλώσεις του κ. Υπουργού και κυρίως οι ύβρεις πάντα λειτουργούν αρνητικά στα Εθνικά Συμφέροντα και είναι κρίμα από την στιγμή που υπάρχουν σημαντικά επιχειρήματα που μπορούν να τονισθούν.

Αν το κάνει βέβαια μόνο για εσωτερική πολιτική κατανάλωση κάποιος θα πρέπει να του πει ότι τα Εθνικά Θέματα δεν προσφέρονται για αυτό το σκοπό. Είναι όπως κάποτε έβγαινε φορώντας κάθε στολή που έβρισκε μπροστά του και δεν βρισκότανε κάποιος από όλους αυτούς τους ανώτατους, που κορδώνονται δίπλα του,  να του πει ότι γελοιοποιείται και ο ίδιος και η στολή που φοράει …

Έτσι, σαν να μην έφταναν οι, ουκ ολίγες,προκλήσεις του Ερντογάν, τώρα προκαλεί και η τουρκική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, η Κεμαλική αντιπολίτευση αποφάσισε να μην «χαρίσει» την εθνικιστική ατζέντα στο Ερντογάν αλλά να συγκρουστεί μαζί του στο γήπεδο που ο ίδιος επέλεξε. Αυτό ήταν και το νόημα της παρέμβασης του αρχηγού της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου,  ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι ξεπουλάει τα εθνικά εδάφη και τα εθνικά δίκαια με την εξωτερική πολιτική που εφαρμόζει. Ο  Κιλιτσντάρογλου, έκανε λόγο για 18 μικρά νησιά που πρέπει όπως λέει να διεκδικηθούν από την Ελλάδα. Τα νησιά που θέλουν οι Τούρκοι είναι : Στο Βόρειο Αιγαίο,  Φούρνοι, Θύμαινα, Οινούσες. Στο Ανατολικό Αιγαίο , Παναγιά. Στο Κεντρικό Αιγαίο, Καλόγεροι. Στο Κρητικό Πέλαγος, Διονυσάδες, Κουφονήσι, Γαιδουρονήσι, Γαύδος. Στα Δωδεκάνησα, Αρκιοί, Αγαθονήσι, Κίναρος, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Πλάτη, Γυαλί, Λέβιθα, Σύρνα.

 Εν τω μεταξύ τα νησιά που είναι Ελληνικά και παράνομα παραχωρήθηκαν από τους Ιταλούς στην Τουρκία κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάνης και που δικαιωματικά ανήκουν στην Ελλάδα, η οποία θα έπρεπε να είχε διεκδικήσει είναι :  τα αναφέρουμε όπως ακριβώς είναι γραμμένα στην παράνομη διμερή συμφωνία μεταξύ Ιταλίας – Τουρκίας : «Volo (Gatal-Ada), Ochendra (Uvendire), Fournachia (Furnakya), Kato Volo (Katovolo), Prassoudi (Prasudi) (soyth-east of Catovolo). The islets of Tchatallota, Pighi, NissiTisPighi, Agricelia reef, Proussecliss (rock),Pano Makri, Kato Makri (including the rocks), Marathi, Roccie Voutzaky (Rocci Vutchaki), Dacia (Dasya),NissiTis Dacia, Prassoudi (north of Dacia), Alimentarya (Alimentaria), Caravola (Karavola)» και το «Kara-Ada» (σ.σ. Αρκός) στον κόλπο της Αλικαρνασού!!!

Θεωρούμε ότι αυτά είναι τα επιχειρήματα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί ο Έλληνας ΥΕΘΑ αλλά και το ΥΠΕΞ, σαν απάντηση στις Τουρκικές προκλήσεις. Διότι έχουμε άπειρα επιχειρήματα και δεν πρέπει να τα θυσιάζουμε με εκνευρισμούς και μαγκιές, που μας στερούν την νομιμότητα μας. Την  μαγκιά μας θα πρέπει αν χρειαστεί να την δείξουμε στα πεδία των μαχών και πολεμικών επεισοδίων, για τα οποία ο ΥΕΘΑ και όλη η Στρατιωτική Ηγεσία θα πρέπει να προετοιμάζονται, εκπαιδεύοντας και εξοπλίζοντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, ώστε να ανταποκριθούν απόλυτα και με επιτυχία σε όποια Τουρκική πρόκληση …

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)