ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΒΑΖΟΥΝ «ΦΩΤΙΑ» ΜΕ ΑΡΜΑΤΑ LEOPARD ΣΤΗΝ ΑΛ ΜΠΑΜΠ

Posted on December 10, 2016, 2:40 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Ανάλογα με την σημαντικότητα των αντικειμενικών σκοπών, που θέτει σε μια πολεμική αναμέτρηση ο κάθε αντίπαλος, χρησιμοποιούνται και τα ανάλογα μέσα. Δηλαδή στους σημαντικότερους στόχους θα δοθεί όπως είναι φυσικό, μεγαλύτερο βάρος τόσο με περισσότερες δυνάμεις, όσο και με τα καλύτερα μέσα που διατίθενται.

Με αυτό το σκεπτικό, απ’ ότι φαίνεται η Τουρκία έχει θέσει σε μεγίστη προτεραιότητα την κατάληψη της Συριακής πόλης Αλ Μπαμπ. Για τον λόγο αυτό βλέπουμε την παρουσία εκεί σημαντικών μέσων όπως είναι τα άρματα LEO2A4, που αποτελούν ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι Τούρκοι σε αρματικό δυναμικό αυτή την στιγμή, καταδεικνύοντας πόσο πολύ θέλουν την Αλ Μπάμπ.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, άρματα μάχης Leopard-2A4 μετέφερε ο τουρκικός Στρατός από την Ανατολική Θράκη, στα συριακά σύνορα και εν συνεχεία τα προώθησε στο εσωτερικό του συριακού εδάφους, ενώ έχει δημοσιευτεί και σχετικό βίντεο που σας παραθέτουμε στο τέλος του άρθρου.

Είναι η πρώτη φορά που άρματα μάχης Leopard, όχι μόνο του τουρκικού Στρατού, αλλά και γενικότερα, εμπλέκονται σε μάχες, αφού μέχρι στιγμής κανένας Στρατός από αυτούς στους οποίους υπηρετούν δεν έχει εμπλέξει σε πολεμικές επιχειρήσεις ούτε την έκδοση “1” και πολύ περισσότερο την “2” των Leopard.

Η Αλ Μπαμπ είναι το διακύβευμα της τουρκικής εισβολής στην βορειοδυτική Συρία η οποία κατέχεται από το Ισλαμικό Κράτος, αλλά διεκδικείται και από τον συριακό Στρατό και τους Κούρδους των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF).

Οι Τούρκοι και οι Σύροι μισθοφόροι τους καθώς και ένοπλες ομάδες που δηλώνουν Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA) πλησιάζουν από τα βόρεια και κατέλαβαν ακόμα τρία χωριά στα περίχωρα της Αλ Μπαμπ. Εν τω μεταξύ οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πήραν δύο χωριά από το Ισλαμικό Κράτος στα δυτικά περίχωρα της Αλ Μπαμπ ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις που πλησιάζουν στην Αλ Μπαμπ από τα νοτιοδυτικά, πήραν τέσσερα χωριά από το Ισλαμικό Κράτος, και πλέον απέχουν μόλις 8 χλμ από την πόλη.

Θεωρούμε ότι η Αλ Μπάμπ όπως εξελίσσονται τα πράγματα με τις συγκεντρώσεις δυνάμεων και μέσων, αποτελεί τον σημαντικότερο στόχο των Τούρκων αυτή την στιγμή καθόσον θέλουν να αποτρέψουν την δημιουργία κουρδικής οντότητας και μάλιστα σε εδαφική συνέχεια με τις κουρδικές επαρχίες της Νοτιο-ανατολικής Τουρκίας. Αυτός είναι και ο λόγος που έκαναν την εμφάνιση τους και τα πιο σύγχρονα τουρκικά άρματα Leopard 2 A4. Τέτοια άρματα διαθέτει η Ελλάδα, η οποία όμως βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά με τα υπερσύγχρονα LEO2HEL.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)