ΣΚΕΨΕΙΣ: ΤΟ ΙΣΛΑΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΜΥΡΑ ΞΑΝΑ

Posted on December 14, 2016, 8:15 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Είδαμε την επιχείρηση του ΙΚ στην Παλμύρα και τις ιδιαίτερα καλές τακτικές που εφαρμόστηκαν. Τμήματα που συμμετείχαν, είχαν μεταξύ τους αποστάσεις της τάξης των 100χλμ, αλλά συντονίστηκαν άριστα μεταξύ τους, πχ για την σχεδόν ταυτόχρονη επίθεση στην πόλη αυτή και στην αεροπορική βάση Τ4, 60χλμ μακρυά.

Άλλο δείγμα είναι το γεγονός ότι οι ομάδες μάχης του ΙΚ εισήχθησαν στο πεδίο της μάχης σε κλιμακωτό χρόνο, ώστε ο αντίπαλος να σχηματίσει εσφαλμένη εικόνα της κατάστασης, μέχρις ότου να είναι αργά.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η επιχείρηση πέτυχε επειδή ο αντίπαλός τους ήταν πλήρως εμπλεγμένος στο Χαλέπι. Οι υβριδικές δυνάμεις δεν πρέπει να πηγαίνουν head to head με τους τακτικούς αντιπάλους τους, αλλά να εξαφανίζονται από μπροστά τους και να εμφανίζονται κάπου αλλού.

Σε ότι αφορά το λόγο που το ΙΚ χτύπησε στην Παλμύρα, μπορούμε να υποθέσουμε:

ήθελε πετρέλαιο, να λεηλατήσει ή να καταλάβει τα gas fields Β της πόλης
ήθελε να προβεί σε θεαματική ενέργεια για λόγους ηθικού ή
αναζητεί έξοδο προς άλλο χώρο, εξαιτίας των αποφασιστικών επιθέσεων στη Ράκκα και τη Μοσούλη

Το τελευταίο είναι σαφώς και το πιο ενδιαφέρον. Τα βουνά του Βόρειου Λιβάνου μπορεί να είναι ασφαλέστερο κρησφύγετο από την ανοικτή έρημο. Για παράδειγμα, μια βόμβα GPS έχει ακρίβεια <7-10μ—-στην έρημο. Στα βουνά η ακρίβεια της ίδιας βόμβας είναι της τάξης των 500μ.

Dr. Athanasios E. Drougos

Leave a Reply

  • (not be published)