Η πολυπόθητη πτώση του Αλέπο στα χέρια των Συριακών Δυνάμεων, που υποστηρίχθηκε ως γνωστόν τόσο από την Ρωσία όσο και από το Ιράν, έχει θέσει σε μέγιστο συναγερμό το Ισραήλ, που φοβάται απειλές κατά των συνόρων του αλλά και γενικότερη αναθεώρηση της περιοχής.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Νετανιάχου, σύμφωνα με τον ξένο τύπο, δεν άφησε καμία αμφιβολία για τις μεγάλες ανησυχίες του σχετικά με τις προθέσεις της Τεχεράνης στην περιοχή, τώρα που η θέση της έχει ενισχυθεί σημαντικά με την πτώση του Αλέπο.

Έτσι, κατά την συνάντηση στην Αστάνα, του Ισραηλινού π/θ με τον Πρόεδρο του Καζακστάν κ. Ναζαρμπάγιεφ, ρωτήθηκε εάν είχε κάποιο μήνυμα για τον Ιρανό Πρόεδρο Ρουχανί, που και αυτός θα επισκεφθεί στην συνέχεια το Καζακστάν. Η απάντηση Νετανιάχου ήταν ξεκάθαρη «μην μας απειλείτε. Εμείς δεν είμαστε λαγοί, εμείς είμαστε Λιοντάρια», «εάν μας απειλήσετε βάζετε σε μεγάλο κίνδυνο τον εαυτό σας».

Σε άλλη ερώτηση στον Νετανιάχου εάν σοβαρά πιστεύει ότι το Ιράν θέλει την καταστροφή του Ισραήλ απάντησε «ναι φυσικά», «Ο πλέον των πέντε ετών εμφύλιος πόλεμος στην Συρία, στον οποίο έχει εμπλακεί και το Ιράν, του οποίου ο ανώτατος ηγέτης έχει ζητήσει την καταστροφή του εβραϊκού κράτους, έχει αυξήσει την επιρροή του στην περιοχή, όπου με τους Φρουρούς της Επανάστασης και τις συμμαχίες, με τους σιϊτες και τους μαχητές της Χεζμπολάχ, η Τεχεράνη εξαπλώνεται από το Αφγανιστάν μέχρι την Μεσόγειο».

Επιπλέον υπάρχει μεγάλη ανησυχία από το Ισραήλ σχετικά με την αύξηση διακίνησης όπλων, διότι τώρα το Ιράν έχει πρόσβαση στο Συριακό λιμάνι της Ταρτούς και θα μπορούν να ενισχύουν την Χεζμπολάχ, που αποτελεί απειλή κατά των Ισραηλινών συνόρων.

Σύμφωνα με πηγές του Ισραήλ, έχουν σκοτωθεί στη Συρία 1.700 μαχητές της Χεζμπολάχ και έχουν τραυματιστεί περίπου 7.000. Η οργάνωση έχει ανανεώσει τον οπλισμό της και διατηρεί ένα εξοπλισμό τουλάχιστον 100.000 ρουκετών. Μάλιστα ο υπουργός άμυνας του Ισραήλ κ. Λίμπερμαν δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι, εργάζονται εντατικά για να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια διακίνησης έξυπνων όπλων, στρατιωτικού εξοπλισμού και όπλων μαζικής καταστροφής από την Συρία στην Χεζμπολάχ.

Θεωρούμε ότι όλο αυτό το αλαλούμ στην Συρία θα φέρει μεγάλες αλλαγές και νέους συσχετισμούς δυνάμεων. Σε αυτή την κούρσα διεκδίκησης επιρροών σίγουρα πρωτεύοντα ρόλο θα παίξει η Ρωσία, που απ’ότι φαίνεται είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού. Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η αναφορά του πρώην διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών κ. Ντίχτερ και νυν προέδρου της επιτροπής ασφάλειας και άμυνας του Ισραήλ ότι, οι ηγέτες της Ρωσίας και των ΗΠΑ ενεργούν με βάση ένα σχέδιο … που εμείς αποκαλούμε «η Νέα Μέση Ανατολή», ενώ αποκάλεσε την Ρωσία την δύναμη που αποφασίζει «supreme decider». Όμως πλέον τη θέση της στο χάρτη της Συρίας έχει βρει και η Τουρκία, σίγουρα σε βάρος των Κούρδων, ενώ το Ισραήλ φαίνεται δικαιολογημένα να ανησυχεί και να «γαυγίζει» δεξιά και αριστερά … Η αστάθεια στην περιοχή συνεχίζει από το κακό στο χειρότερο …

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)