Η ΡΩΣΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ

Posted on December 27, 2016, 11:06 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Συνηθίσαμε πλέον την Ρωσία στην εποχή Πούτιν, να αποτελεί μια παρεμβατική δύναμη, που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις κυρίως στην περιοχή του Καύκασου, της Μαύρης Θάλασσας αλλά και της ΝΑ Μεσογείου. Ειδικά στην Συριακή κρίση η παρέμβαση της δρομολόγησε και καθόρισε τις μέχρι τώρα εξελίξεις, βάζοντας απ ότι φαίνεται οριστικά στο περιθώριο την μονοκρατορία των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα.

πως θα ήταν δυνατόν λοιπόν στο Κυπριακό να μην έπαιρνε θέση η Ρωσία, όσον αφορά τις εξελίξεις των συζητήσεων για την τελική λύση, ειδικά σε μια Κύπρο που έχει αναβαθμίσει την Στρατηγική της αξία πολύ περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν,  αν υπολογίσουμε τα ενεργειακά αποθέματα που είναι έτοιμα για εκμετάλλευση αλλά και τις εναλλακτικές μεταφοράς τους.

Κάποιοι λένε ότι η Κύπρος θέλησε να βάλλει στο παιχνίδι την Ρωσία σαν παράγοντα ασφάλειας, αλλά είναι βέβαιο ότι η Ρωσία θα εύρισκε τρόπο να είναι εκεί καθόσον πρόκειται για ένα κορυφαίο στρατηγικό και γεωπολιτικό ζήτημα, που ακόμα ψάχνει να βρει την ισορροπία του. Συνεπώς ήταν βέβαιο ότι η Ρωσία θα έδινε το παρόν στις Κυπριακές εξελίξεις και τον τρόπο που θα το κάνει, τον έδειξε σε γενικές γραμμές ο Ρώσος Πρέσβης στην Κύπρο κ. Οσάτσι. Μάλιστα ο Οσάτσι δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ρωσία πρέπει να ληφθεί υπόψη στις εξελίξεις πριν την τελική λύση και το κυριότερο ότι αν προκύψει οποιαδήποτε κρίση, είναι αυτονόητο ότι θα επέμβει και μάλιστα θεωρεί ότι, για να το κάνει με επιτυχία, δεν χρειάζεται να έχει κάποια βάση στην Κύπρο, αλλά όπως και στην Συρία μπορεί να δράση και εξ αποστάσεως.

Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, η Ρωσία θα είναι στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου, σε περίπτωση που οι δύο ηγέτες αποφασίσουν γι` αυτό. Η λογική πίσω από αυτή την ιδέα, εξήγησε, είναι απλή αφού οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΣΑ του ΟΗΕ και εφόσον μια τελική λύση θα εγκριθεί με μια άλλη απόφαση από το ΣΑ, οι χώρες μέλη του Σώματος θα πρέπει να είναι ενήμερες για τις αποφάσεις των δύο κοινοτήτων. Συγκεκριμένα ανέφερε σε συνέντευξη του στον τύπο ότι, «Εάν οι δύο ηγέτες αποφασίσουν ότι εκεί χρειάζονται και τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, θα έχουμε και εμείς εκεί εκπρόσωπο. Θα ήθελα να τονίσω ξανά: δεν είναι θέμα να βρίσκεται εκεί μια κυρίαρχη χώρα η Ρωσία για το δικό της όφελος, αλλά να βρίσκονται εκεί τα μόνιμα μέλη του ΣΑ υποβοηθώντας την διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία θέλει να έχει κάποιο ρόλο στην δομή ασφάλειας σε μια ενωμένη Κύπρο, ο κ. Οσάτσι είπε ότι η χώρα του δεν θέλει να παίξει κανέναν ειδικό ρόλο στο νησί. «Εάν οι δύο κοινότητες αποφασίσουν ότι μας έχουν ανάγκη τότε είμαστε έτοιμοι να αξιολογήσουμε το θέμα».

Επίσης ρωτήθηκε και για τις φήμες ότι η Ρωσία θέλει μια βάση στην Κύπρο και εάν αυτές είναι σωστές, για να απαντήσει ότι «οι φήμες είναι φήμες, κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Κύπρο ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε στον ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη ότι η Ρωσία δεν στηρίζει την παρουσία στρατού στο νησί. Η επιτυχής έκβαση της επιχείρησης στη Συρία έδειξε ότι ο ρωσικός στρατός μπορεί και χωρίς να έχει βάσεις στην περιοχή να πραγματοποιεί επιχειρήσεις», «Υπάρχει ακόμη ένας σημαντικός λόγος: Εμείς δεν θέλουμε οι Κύπριοι να ζουν σε ένα στρατιωτικό στρατόπεδο, επειδή επί του παρόντος υπάρχει πολύς ξένος στρατός στο νησί σε σύγκριση με το μέγεθος και τον πληθυσμό του».

Θεωρούμε ότι ο Ρώσος Πρέσβης δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος και δηλώνει την θέληση της Ρωσίας να παίξει ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Το μεγάλο ερώτημα, που θα πρέπει να προβληματίσει έντονα την Ελλάδα και την Κύπρο είναι ποια θα είναι η ατζέντα της Ρωσίας … και πόσο μπορούν η Ελληνική και Κυπριακή κυβέρνηση να την επηρεάσουν προς τα Ελληνικά συμφέροντα. Δεδομένου όμως ότι  η Ρωσο – τουρκική προσέγγιση και φιλία διάγει «βίον ανθόσπαρτον» και μάλιστα αν υπολογίσουμε και τις φιλοτουρκικές διαθέσεις Τράμπ, η συγκυρία δεν ευνοεί να ληφθούν τώρα οριστικές αποφάσεις. Συνεπώς ή οι συνομιλίες θα πρέπει να ναυαγήσουν για να κερδηθεί χρόνος, ώστε να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες ή να ξαναμιλήσει πατριωτικά ο Κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)