ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Posted on January 06, 2017, 4:04 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 0 secs

Λέγοντας όλα αυτά, τα άκρως «τουρκικά», ο Ερντογάν, ότι η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινάει από την Κύπρο και τα Βαλκάνια, μας είπε ουσιαστικά για άλλη μια φορά, τις βάσεις και την γραμμή πάνω στην οποία θα κινηθεί η διαπραγματευτική τακτική του για το Κυπριακό στην Γενεύη. Δεν είναι κάτι που το λέει για πρώτη φορά,  εξάλλου ο πιστός του κατοχικός ηγέτης Ακιντζί, προκειμένου να αποφύγει «την κρεμάλα», το έχει κάνει σημαία του και το αναφέρει με κάθε ευκαιρία, ότι δηλαδή χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα κινδυνεύουν τα κατεχόμενα !!! Αιφνιδιαστήκαμε μάλιστα, όταν αυτή την άποψη συμμερίστηκε και ο Κύπριος Πρόεδρος, προκαλώντας δικαιολογημένα κύμα αντιδράσεων σε Κύπρο και Ελλάδα.

Aπό την άλλη ο Ερντογάν δεν ξέχασε και τα Βαλκάνια, που επίσης θεωρεί ότι πρέπει να ελέγξει απόλυτα για την ασφάλεια του και δεν ξέρουμε με ποιο τρόπο φαντάζεται ότι θα μπορούσε να φέρει κατοχικό στρατό σε αυτά. Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η επιχείρηση του, ήδη ξεκίνησε, με την αποστολή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα και από εκεί στις Βαλκανικές χώρες αλλά και την Ευρώπη, υλοποιώντας ένα στρατηγικό του στόχο, ώστε να είναι κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο, την πεποίθηση ότι εμπλέκεται ξένος δάκτυλος στις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Τουρκία, επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του πριν τη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην ασφάλεια της Τουρκίας, βάζοντας στο… κάδρο τόσο την Κύπρο, όσο και τα Βαλκάνια, ενώ έκανε και αναφορά στα σύνορα με την Ελλάδα, στη Θράκη.

Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας γραμμής του μετρό της Άγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε τη στρατιωτική επέμβαση της χώρας του κατά του Ισλαμικού Κράτους και των κουρδικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι η ασφάλεια της Τουρκίας ξεκινάει πέρα από τα σύνορα της, όπως τη Συρία, το Ιράκ, τον Καύκασο, αλλά και τα Βαλκάνια με την Κύπρο. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι, «όσοι μας κατηγορούσαν στο παρελθόν ότι δεν αντιμετωπίζουμε το Ισλαμικό Κράτος, τώρα μας λένε να μην προχωρήσουμε, να μην περάσουμε τα 20 χιλιόμετρα μέσα στο συριακό έδαφος. Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε εν τη γενέσει τους τις απειλές κατά της χώρας μας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ούτε στιγμή το εξής: Η ασφάλεια της Τουρκίας δεν ξεκινάει από τη Γκαζιάντεπ αλλά από το Χαλέπι, δεν ξεκινάει από την Αλεξανδρέττα αλλά από το Ιντλίμπ, δεν ξεκινάει από τη Μερσίνα αλλά από την Κύπρο, δεν ξεκινάει από το Αρτβιν αλλά από το Βατούμι, δεν ξεκινάει από τη Θράκη αλλά από τα Βαλκάνια» !!!

Θεωρούμε ότι όλα αυτά που λέει ο Ερντογάν, αν θέλουμε να δούμε τα πράγματα με ρεαλισμό, τα υλοποιεί μέρα με την μέρα, αγνοώντας μάλιστα πολλές φορές, τις απόψεις τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας όταν εκείνες είναι αντίθετες. Επιπλέον με την χρησιμοποίηση του στρατού του και τις εισβολές σε ξένες κυρίαρχες χώρες, αποδεικνύει ότι κάνει πράξη αυτά που λέει, εδώ δεν δίστασε να καταρρίψει το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος … Είναι λοιπόν πολύ επικίνδυνο ότι ξεκάθαρα έχει βάλλει στο κάδρο και την Θράκη αλλά και τα Βαλκάνια και όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι, για το βήμα στα Βαλκάνια μεσολαβεί τόσο η Θράκη όσο και το Αιγαίο. Πρέπει η Ελλάδα να έχει άμεση ετοιμότητα αντιμετώπισης κάθε απειλής, που είναι πλέον κάτι περισσότερο από πιθανή, εφόσον ο Ερντογάν διαπιστώσει ότι θα τον ωφελήσει στρατηγικά.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)