Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Posted on January 12, 2017, 8:24 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

4η Ενότητα Συνέντευξης με τον Ταξίαρχο ε. α. κ. Αλέξη Κων/νο

Στα πλαίσια των συνεντεύξεων μας με σημαντικούς Έλληνες, συνεχίζουμε με την 4η Ενότητα της συνέντευξης του Ταξίαρχου ε. α. κ. Αλέξη Κων/νου, ενός απόλυτα μάχιμου Αξιωματικού, που έδωσε το παρόν σε δύο εμπόλεμες ζώνες, εκ των οποίων η μια στον πόλεμο του Κοσόβου.

Ο κ Αλέξης μοιράζεται μαζί μας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για τις εξελίξεις και πως επηρεάζονται τα Εθνικά μας Θέματα, μέσα από μια συνέντευξη, χωρισμένη σε 4 ενότητες.

Οι τρείς πρώτες ενότητες προκάλεσαν κύμα θετικών σχολίων και επιβράβευσης, συνεχίζουμε σήμερα, όπως άλλωστε είχαμε προαναγγείλει με την 4η Ενότητα της αποκλειστικής συνέντευξης του κ. Ταξίαρχου.

Περισσότερα στοιχεία για τον κ. Αλέξη μπορείτε να αναζητήσετε στο 1ο Μέρος της συνέντευξης που δημοσιεύσαμε.

4ηΕΝΟΤΗΤΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Με βάση την εμπειρία σας από την παρουσία σας στο πόλεμο του Κοσυφοπεδίου, την μορφή του πολέμου που βλέπουμε στην Συρία πόσο θα μπορούσαμε να την δούμε στα Βαλκάνια.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Κανένας επόμενος πόλεμος δεν είναι ίδιος με τον προηγούμενο. Παρ΄ όλο που κάποιοι παράγοντες, που θα αναφέρω παρακάτω, παραμένουν οι ίδιοι, η φύση του πολέμου αλλάζει.

Για παράδειγμα ας σκεφθούμε τον 1ο πόλεμο του κόλπου το 1991 και τον 2ο το 2003. Οι παράγοντες που παρέμειναν ίδιοι ήταν οι αντίπαλοι, το έδαφος, ο ηγέτης (Ιράκ) και τα οπλικά συστήματα. Παρ΄ όλα αυτά η χροιά του πολέμου ήταν εντελώς διαφορετική. Στον 2ο πόλεμο η διαφορετικότητα εστιάσθηκε στον τρόπο διεξαγωγής με την μεταφορά των εχθροπραξιών από το ανοικτό πεδίο στον αστικό ιστό, στη χρησιμοποίηση μικρότερων οπλικών συστημάτων (εκ μέρους του Ιράκ), στις βομβιστικές ενέργειες, ενώ εκ μέρους των ΗΠΑ, διαφορετικότητα υπήρχε στην επιλογή των επί μέρους αντικειμενικών σκοπών.

Τελικά το αποτέλεσμα της διαφορετικότητας ήταν οι Αμερικανοί μετά από κάποια χρόνια να εγκαταλείψουν το Ιράκ μέσα στο χάος την στιγμή που διαπίστωσαν ότι ο  αρχικός αντικειμενικός σκοπός, διαγραφόταν αρκετά μακριά και με δυσανάλογο κόστος…

Ποιό ήταν λοιπόν το κύριο χαρακτηριστικό του 2ου πολέμου που καθόρισε την έκβαση αυτού; Ήταν η θέληση του λαού να πολεμήσει, όπως συνέβη στο Αφγανιστάν (2 φορές), στο Βιετνάμ και μέρους του λαού στην Σομαλία.

H μορφή του πολέμου που βλέπουμε στη Συρία, δεν θα μπορούσε όμοια να υλοποιηθεί στα Βαλκάνια και είναι λάθος να μεταφέρουμε τα συμπεράσματα (lessons learned) στην Βαλκανική. Ίσως τα μόνα συμπεράσματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε είναι τα καταστροφικά αποτελέσματα κάποιων νέων οπλικών συστημάτων και αυτά όχι στο 100%.

Κάποιοι από τους παράγοντες που καθορίζουν και οδηγούν την τακτική  και τις ενέργειές μας (όπως αναφέρθηκα παραπάνω) είναι η εδαφική διαμερισμάτωση, η φύση του εδάφους, η βλάστηση, η ποικιλία των οπλικών συστημάτων, ο ηγέτης, η αντίδραση της κοινωνίας (αν θα ακολουθήσει ή όχι), το κόστος- όφελος (ο φτωχός δεν έχει να χάσει κάτι και είναι πιο επιρρεπής στον πόλεμο), τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής των κτιρίων και πάρα πολλές άλλες συνισταμένες, που αν συνεχίσω να τις αναφέρω, θα χαθώ.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη όλα αυτά, αναφερόμενα και μη, καθορίζουμε τον αντικειμενικό σκοπό και αφού βρούμε τα αποφασιστικά σημεία (decisive points) και το κέντρο βαρύτητος (center of gravity), το οποίο είναι αρκετά έως πολύ δύσκολο να βρεθεί καθορίζεται η μορφή του αγώνα.

Η Βαλκανική δεν έχει καμία ομοιότητα με τη Μ. Ανατολή. Το διακοπτόμενο έδαφος και ιδιαίτερα οι δασωμένες βαθιές χαραδρώσεις στο δυτικό μέρος της, αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για χρησιμοποίηση τακτικών δυνάμεων, όπλων μεγάλου βεληνεκούς ακόμη και των σύγχρονων αντιαρματικών που καθοδηγούνται με νήματα. Επίσης αυτές οι χαραδρώσεις αποτελούν παγίδα και για τα ελικόπτερα γενικής χρήσεως αλλά και για τα επιθετικά. Κάτι που άλλωστε συνέβη στον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, όταν οι ΗΠΑ στις αρχές του 1999 μετέφεραν 80 επιθετικά Ε/Π Apache στην Αλβανία για να επιχειρήσουν κατά των Σέρβων, «έπεσαν» 2, όπως ανέφεραν και τελικά ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκαν και μάλιστα πριν εμπλακούν. Φαντάζεσθε αν «έπεφταν» 5-10 κατά την εμπλοκή τους τι θα γινότανε στις πωλήσεις αυτών των Ε/Π;

 Θα αντιτεθεί κάποιος ότι βαθιές χαραδρώσεις υπάρχουν και στην Ν.Α. Τουρκία, αλλά οι Τούρκοι τα χρησιμοποιούν. Η απάντηση είναι ότι δεν είναι δασωμένες. Αυτά τα οπλικά συστήματα είναι αποτελεσματικά σε επίπεδα και ακάλυπτα εκτεταμένα πεδία.

Άλλο χαρακτηριστικό της χερσονήσου που ζούμε και που αλλάζει σημαντικά την μορφή του αγώνα είναι η κατασκευή των κτιρίων – αναφέρομαι στην ανθεκτικότητα – σε σχέση με την Μ. Ανατολή. Η Μ. Α. δεν είναι σεισμογενής περιοχή γι΄ αυτό πολλά σπίτια χτίζονται εκεί όπως οι μάντρες, δηλαδή δάπεδο, τσιμεντόλιθοι, σινάζι, τσιμεντόλιθοι και πλάκα. Γι αυτό θα δείτε 14 χρόνια νωρίτερα, στην Ναμπλούς, οι Ισραηλίτες με ένα άρμα μάχης ή μπουλντόζα απλά και εύκολα γκρέμιζαν μόνο την μία γωνία από το σπίτι και αυτό μετά ήταν ετοιμόρροπο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κανένα λόγο.

Τα ψυχολογικά αποτελέσματα για τον κάτοικο-μαχητή είναι σημαντικά και δεν θα τα αναλύσω για να μην μακρηγορήσω.

Ενώ λοιπόν μιλάμε για την Μ.Α., στη Γάζα το 2008 αν θυμάμαι καλά, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα αλλάζει η μορφή του αγώνα. Εκεί τα κτίρια είναι πολυώροφα και ανθεκτικά. Κατά συνέπεια οι Ισραηλίτες δεν μπορούσαν να τα προσεγγίσουν, όπως στην Ναμπλούς που προανέφερα, και χρησιμοποίησαν κατά κόρο πυρομαχικά λευκού φωσφόρου προκειμένου να προκαλέσουν φωτιά με όλες τις συνέπειες για ένα κτίριο.

Αναφέροντας λοιπόν κάποια παραδείγματα, διαπιστώνετε και εσείς πως  η μορφή του αγώνα ποτέ δεν είναι ίδια έστω και αν διεξαχθεί στην ίδια περιοχή.

Κλείνοντας, επαναλαμβάνω ότι είναι λάθος τα συμπεράσματα της Συρίας αυτούσια να τα εφαρμόσουμε σε άλλο πεδίο.

Με την 4η Ενότητα Ολοκληρώσαμε την συνέντευξη με τον κ. Αλέξη Κων/νο, η οποία όπως όλοι διαπιστώσαμε μας έδωσε πολλά στοιχεία που δεν τα γνωρίζαμε και σίγουρα θα μας βοηθήσουν στον τρόπο που θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις.

 

Οι Ambassadors at Large ευχαριστούν θερμά τον Ταξίαρχο κ. Αλέξη για την τιμή που μας έκανε να μοιραστεί μαζί με εμάς και τους αναγνώστες μας, τις πλούσιες και μοναδικές εμπειρίες και σκέψεις του καθώς και για την υπόσχεση που μας έδωσε να ακολουθήσουν και άλλες συνεντεύξεις στο μέλλον.    

Σύντομα θα σας παρουσιάσουμε και τις τέσσερις ενότητες σε μια προφορική συνομιλία με τον κ. Αλέξη, στην οποία θα έχει την ευκαιρία να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο στα θέματα που μας παρουσίασε.

 

Ambassadors at Large

Leave a Reply

  • (not be published)