ΠΟΙΟ ΑΙΓΑΙΟ…ΣΕ ΛΙΓΟ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΘΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ

Posted on March 01, 2017, 3:50 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 1 sec

Είναι φυσικό σαν Έλληνες, όλοι να κοιτάμε τι γίνεται στο Αιγαίο και να προβληματιζόμαστε με την προκλητική, άνευ προηγουμένου, στάση του Ερντογάν. Μάλιστα αρκετοί αναλυτές προβλέπουν και πιθανό θερμό επεισόδιο σε κάποιο μικρονήσι ή βραχονησίδα και άλλοι δείχνουν Φαρμακονήσι άλλοι Καστελόριζο, άλλοι Οινούσσες και ουκ εστίν  αριθμός.

Ασφαλώς και όλα μπορούν να συμβούν, ειδικά όταν απέναντι της η Ελλάδα έχει έναν κατά γενική ομολογία ψυχικά διαταραγμένο ηγέτη, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκαλέσει σύγκρουση, απλά για να χαρεί την στιγμή και να ικανοποιήσει την αυταρέσκεια του. Όμως αν εξετάσουμε τα πράγματα με βάση την λογική, δεν μπορούμε παρά να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πέρα από τις προκλήσεις, για την Τουρκία δεν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για φασαρίες στο Αιγαίο. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και που μόνη της δημιούργησε είναι τόσο μεγάλα και σοβαρά, που την έχουν φέρει αυτή τη στιγμή απέναντι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ρωσία.

Είναι θέμα επιβίωσης για την Τουρκία η αντιμετώπιση των Κούρδων και αυτή είναι η μεγάλη προτεραιότητα της και δεν έχει χρόνο να διαθέσει αυτή την στιγμή, για να ανοίξει άλλα μέτωπα. Σε όλα δε τα επιχειρησιακά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ειδικά στην Συρία, ήρθε τώρα να προστεθεί και το μεγαλύτερο. Όπως δημοσιεύθηκε από τον τύπο,  η Ρωσία ζήτησε από τον ΟΗΕ στις ομιλίες στην Γενεύη για το θέμα της Συρίας, να συμμετάσχουν και οι Κούρδοι επίσημα. Αυτό αποτελεί την τραγικότερη μέχρι στιγμής εξέλιξη για τον Ερντογάν, που βλέπει τον διαμελισμό της χώρας του όλο και πιο κοντά.

Συνεπώς τι να το κάνει το Αιγαίο όταν σε λίγο δεν θα έχει την Τουρκία …

Έτσι, μετά τις κινήσεις των Αμερικανών, που πρόσφατα δημοσιεύσαμε, να ενισχύσουν τους Κούρδους της Συρίας με οπλικά συστήματα και ερπιστρυοφόρα, ήρθε τώρα η Ρωσία, η οποία ζήτησε επίσημα να μετάσχουν και οι Κούρδοι της Συρίας στις διεθνείς συνομιλίες για το συριακό, αναγνωρίζοντας έτσι την αυτόνομη ύπαρξη τους στην Συρία και φυσικά καταρρίπτοντας με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο τις προσπάθειες της Άγκυρας για την αντιμετώπιση τους ως τρομοκράτες.

Την ρωσική παρέμβαση έκανε γνωστή ο εκπρόσωπος στον ΟΗΕ για την Συρία, Bessar Caferi, προκαλώντας την μεγάλη οργή της Άγκυρας καθώς διαπιστώνει πως το κουρδικό όλο και πιο πολύ ξεφεύγει από τον έλεγχο της με ανυπολόγιστες συνέπειες ακόμα και για την ίδια την ακεραιότητα της Τουρκίας.

Θεωρούμε ότι η υπόψη εξέλιξη αποτελεί την πιο αρνητική κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρεθεί η Τουρκία στην παρούσα συγκυρία. Κάτω από αυτές τις νέες συνθήκες ο Ερντογάν δεν μπορεί να σκέφτεται τίποτα περισσότερο από το πώς θα σώσει πλέον το παιχνίδι, που ουσιαστικά αφορά την ίδια την ενότητα της Τουρκίας.

Αντί λοιπόν να απειλεί την Ελλάδα θα ήταν καλύτερα να κάτσει να προετοιμάσει τα επιχειρήματα του, για να αντιμετωπίσει τους ισότιμους Κούρδους στην Γενεύη, εκτός και αν πια δεν του έχει μείνει καμιά δόση λογικής και θέλει να βρει και τους Έλληνες απέναντι του, που φυσικά ελπίζουμε Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία να φανούν έτοιμες και αποφασισμένες να μην αφήσουν ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)