ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ ΣΤΑ ΝΩΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ!

Posted on April 04, 2017, 1:47 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια η Τουρκία εφαρμόζει στρατηγικό σχέδιο συμμαχιών με επιλεγμένα Βαλκανικά κράτη, με τα οποία έχει ισχυρή θρησκευτική κυρίως προσέγγιση.

Σημαντικός εταίρος της σε αυτό το σχέδιο είναι η Αλβανία στην οποία έχει επενδύσει πολλά στην χρήση της ναυτικής βάσης Αυλώνας και διευκολύνσεων σε αυτή του Δυρραχίου. Η χρήση των συγκεκριμένων βάσεων εντάσσεται, σε ένα ύπουλο σχέδιο της Τουρκίας στην πλάτη της Ελλάδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε Ελληνοτουρκική σύγκρουση θα αποτελέσουν απειλές που θα υποχρεώσουν την Ελλάδα να διασπάσει τις δυνάμεις της από την κύρια απειλή που θα έχει στόχο τον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Όμως πέραν του γενικού πολέμου, η χρησιμοποίηση των ναυτικών βάσεων δίνει την δυνατότητα στην Αλβανία να εφαρμόσει ένα πλάνο ασύμμετρων απειλών προς την Ελλάδα έχοντας την έμπρακτη υλική και ηθική υποστήριξη της Τουρκίας, χωρίς να αποκλείεται ταυτόχρονη δράση σε διαφορετικές περιοχές με τουρκικές προκλήσεις και διευκολύνσεις.

Έτσι, σύμφωνα με τον τύπο, τουρκικό υποβρύχιο βρίσκεται στο λιμάνι του Δυρραχίου εδώ και δύο ημέρες στα πλαίσια μιας τετραήμερης επίσκεψης στο Αλβανικό λιμάνι. Πρόκειται για το υποβρύχιο TCG I Inonu (S 360) το οποίο είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στα αλβανικά χωρικά ύδατα και αυτό κατόπιν πρόσκλησης του αλβανικού ναυτικού.

Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τον ακριβή σκοπό της επίσκεψης και μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια επίσημη τελετή υποδοχής του από τις αλβανικές αρχές, κάτι πολύ συνηθισμένο κάθε φορά που τουρκικό πλοίο επισκέπτεται κάποιο αλβανικό λιμάνι.

Στο παρελθόν έχουν επισκεφτεί το λιμάνι του Δυρραχίου τα τουρκικά υποβρύχια: TCG Dolunay, TCG Anafartalar, TCG Sakaraya, TCG Preveze , όπως και πολλά πλοία επιφάνειας.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν συνέχεια της παραχώρησης των αλβανικών ναυτικών βάσεων για χρήση από το Τουρκικό ναυτικό.

Ο ελάχιστος στόχος της παρουσίας τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στις Αλβανικές βάσεις, αποτελεί η διασπορά των ελληνικών δυνάμεων καθώς και μόνο ο φόβος για εκδήλωση επίθεσης από αυτήν την κατεύθυνση υποχρεώνει την ελληνική πλευρά να προβεί στη δέσμευση υπολογίσιμων και πολύτιμων στρατιωτικών, ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων, που προφανώς θα λείψουν από το κύριο πεδίο μάχης στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης.

Από την άλλη η Ελλάδα σίγουρα δεν πρέπει να υποτιμήσει αυτές τις τουρκικές βάσεις, που εδώ και χρόνια αναπτύσσονται στα νώτα της. Μάλιστα αν η τουρκική στρατιωτική παρουσία σε αλβανικό έδαφος ενισχυθεί περαιτέρω στη μορφή αποστολής χερσαίων στρατιωτικών δυνάμεων, τόσο συμβατικών όσο και διεξαγωγής ανορθοδόξου πολέμου, κάτι στο οποίο οι Τούρκοι εκπαιδεύουν τους Αλβανούς, ώστε να μπορούν να συνεργάζονται χωρίς λειτουργικά προβλήματα στο πεδίο, τότε αυτό σε συνδυασμό με την υπαρκτή απειλή διεξαγωγής αναρτοπολέμου από παραστρατιωτικές οργανώσεις στην ευαίσθητη περιοχή της Ηπείρου, αποτελεί την πλήρη εικόνα της σύγχρονης τουρκο-αλβανικής απειλής στα νώτα της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή όλες αυτές οι απειλές δύνανται και αναμένεται να συνδυασθούν, με την υποστήριξη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε Ιόνιο-Αδριατική διακόπτοντας κάθε θαλάσσια γραμμή επικοινωνιών και ανεφοδιασμού της Ελλάδας από αυτή την κατεύθυνση.

Θεωρούμε ότι όλη αυτή η Τουρκική ναυτική δραστηριότητα στην Αλβανία, πρέπει να προκαλεί τον έντονο προβληματισμό στην Ελληνική αμυντική σχεδίαση και να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η δυνατότητα κάθε μορφής πλήγματος κατά της Ελλάδας από αυτή την κατεύθυνση.

Σε επίπεδο ναυτικού επιβάλλεται να εξετασθεί η επάρκεια των δυνατοτήτων της Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου σε βάσεις, υποδομές καθώς και σε ταχύπλοα παράκτια περιπολικά σκάφη, σε συνδυασμό με ενίσχυση από σκάφη του Αρχηγείου Στόλου. Σε ότι αφορά τον Στρατό Ξηράς είναι απαραίτητες μονάδες διεξαγωγής και αντιμετώπισης ανταρτοπολέμου τόσο σε Ήπειρο όσο και Δυτική Μακεδονία για αντιμετώπιση αντάρτικου από εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή, συνεπικουρούμενες από στοιχεία Αλβανικών και Τουρκικών ειδικών δυνάμεων. Τέλος είναι σημαντική η δημιουργία αξιόπιστου δικτύου πληροφοριών με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για άτομα και ενέργειες που απειλούν την ασφάλεια στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)