ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ !

Posted on April 30, 2017, 4:02 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Η κατάσταση στα Σκόπια όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα έχει φέρει την υποτιθέμενη χώρα σε ένα πολιτικό και εθνοτικό αδιέξοδο, που είναι πολύ δύσκολα διαχειρίσημο από τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες.

Αυτή την κατάσταση έρχεται στα Σκόπια σήμερα να διαχειριστεί, προφανώς για όφελος των αμερικανικών συμφερόντων, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι (Hoyt Brian Yee). Οι προτάσεις του αλλά και η στόχευση του φαίνεται να έχουν περισσότερο Αλβανική απόχρωση ενώ η Ρωσία όπως άλλωστε είχαμε αναφέρει και στο παρελθόν είναι έτοιμη να επενδύσει στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και φυσικά η κρίση στα Σκόπια μπορεί να είναι μια μεγάλη ευκαιρία.

Η αποσταθεροποίηση πλέον είναι πιο ορατή από ποτέ αν υλοποιηθούν σενάρια που ακούγονται για σχηματισμό επαναστατικής κυβέρνησης με την Αλβανική υποστήριξη, στα πρότυπα της πραξικοπηματικής εκλογής Αλβανού Προέδρου του κοινοβουλίου, που προκάλεσαν τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια μεταξύ των αντιμαχομένων.

Έτσι, η κατάσταση σήμερα μετά και τις πρωτοφανείς βιαιότητες με την είσοδο στο Κοινοβούλιο φανατικών οπαδών του κόμματος VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και τον τραυματισμό βουλευτών, ανάμεσα τους και του ηγέτη της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ζόραν Ζάεφ είναι σχεδόν έκρυθμη.

Η χώρα είναι από τις 11 Δεκεμβρίου, οπότε διεξήχθησαν οι εκλογές, χωρίς κυβέρνηση, τύποις κυβερνάει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση, που όμως δεν νομιμοποιείται να λαμβάνει αποφάσεις, η οικονομία βυθίζεται στο χάος, τα πολιτικά και εθνοτικά μίση έχουν ανέβει στα ύψη και η ΠΓΔΜ εμφανίζει την εικόνα μιας ετοιμόρροπης χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της χώρας εξακολουθεί να αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος μαζί με τους βουλευτές των τριών αλβανικών κομμάτων συγκροτούν πλειοψηφία για να κυβερνήσουν και ο Γκρούεφσκι αξιώνει νέες εκλογές, που όμως όλα τα άλλα κόμματα αρνούνται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνασπισμός Σοσιλαδημοκρατικής Ένωσης και αλβανικών κομμάτων εμφανίζεται αποφασισμένος, μολονότι δεν το δηλώνει ανοιχτά, να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς την εντολή του Πρόεδρου, στα πρότυπα της πρόσφατης αιματοβαμμένης εκλογής προέδρου Βουλής από το Κοινοβούλιο.

Πέραν του ότι το σενάριο αυτό διακινείται ευρέως στα Σκόπια, το υπαινίχθηκε και η αντιπρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Ραντμίλα Σεκερίνκα σε αποκλειστική συνέντευξη της στους απεσταλμένους του ΑΠΕ-ΜΠΕ στα Σκόπια. Μια τέτοια κίνηση ωστόσο θα ήταν υψηλού ρίσκου, καθώς δεν θα έχουν τηρηθεί οι συνταγματικές διαδικασίες τις οποίες μπλοκάρει ο υποτιθέμενος θεματοφύλακας τους Πρόεδρος Ιβανώφ. Ούτε όμως είναι σίγουρο πως θα της παραδώσει την εξουσία η ελεγχόμενη από τον Γκρούεφσκι υφιστάμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Θα συμφωνήσουμε με εκτιμήσεις ότι τα αιματηρά γεγονότα στο Κοινοβούλιο με αφορμή την πραξικοπηματική εκλογή του νέου προέδρου, Αλβανού (για πρώτη φορά) Τααλάτ Τζαφέρι είναι μια ένδειξη για το πού μπορεί να φτάσουν τα πράγματα εάν επιχειρηθεί η συγκρότηση κυβέρνησης, εκτός προβλεπόμενων διαδικασιών. Παρά ταύτα, η έμμεση αναγνώριση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, της διαδικασίας εκλογής προέδρου του Κοινοβουλίου, φέρεται να ενθαρρύνει τον Ζάεφ και τους Αλβανούς συμμάχους του να προχωρήσουν !!! Σε μια τέτοια περίπτωση και με τον Γκρούεφσκι και τους φανατικούς οπλισμένους οπαδούς του, ο πολιτικός διχασμός θα γίνει ακόμα πιο μεγάλος και η αντιπαράθεση εύκολα μπορεί να εξελιχθεί σε ένοπλη σύγκρουση.

Θεωρούμε ότι τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να υπάρξει σύντομα διέξοδος στην επικίνδυνη πολιτική κρίση, στην οποία εξακολουθεί να βυθίζεται η ΠΓΔΜ, ενσπείροντας ανησυχίες για ένοπλη «εμφύλια» σύγκρουση και  αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Η Ελλάδα κάτω από αυτές τις συνθήκες πρέπει να ετοιμάζεται για ενεργή άμεση συμμετοχή σε αποστολές, στρατιωτικές και μη των διεθνών οργανισμών στην γείτονα χώρα ή αντιμετώπιση κύματος προσφύγων που όπως είναι φυσικό θα προκαλέσει μια ένοπλη ανελέητη σύγκρουση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)