ΈΝΩΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ!

Posted on May 01, 2017, 8:00 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 3 secs

Η Τουρκία του Ερντογάν, όπως συμπεριφέρεται, αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι αποτελεί έναν ασταθή και επικίνδυνο σύμμαχο για όποιον θελήσει να την εμπιστευτεί. Η Τουρκία επιτέθηκε και σκότωσε δεκάδες Κούρδους αντάρτες, οι οποίοι ώρες πριν πολεμούσαν τους εχθρούς των Ηνωμένων Πολιτειών και της παγκόσμιας κοινότητας, τους τζιχαντιστές. Πρόκειται για άθλια και αντισυμμαχική πράξη και οι Αμερικανοί φαίνεται να προχωρούν σε περισσότερα από μια μόνο φραστική καταδίκη. Θα λέγαμε ότι δεν είναι υπερβολή να σκεφτούμε ότι εάν είχε διαπράξει την αντιαμερικανική αυτή ενέργεια κάποια άλλη χώρα, ήδη θα την είχαν βομβαρδίσει.

Δεν αναμένει βέβαια κανείς να επιτεθούν στην Τουρκία, αλλά τουλάχιστον δείχνουνε έμπρακτα στήριξη στους Κούρδους, βάζοντας τον αμερικανικό στρατό ασπίδα απέναντι στους βομβαρδισμούς εναντίον τους, άμεσα στην Βόρεια Σύρια και αναμένεται το ίδιο να πράξουν και στο Ιράκ.

Η μέθοδος που επιλέχθηκε είναι η διεξαγωγή κοινών περιπολιών Αμερικανών και Κούρδων στα σύνορα με την Τουρκία, ακριβώς εκεί δηλαδή που οι Τούρκοι βομβάρδισαν πρόσφατα τις κουρδικές θέσεις.

Έτσι, τα ξημερώματα της Τρίτης 25 Απριλίου, τουρκικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το γενικό επιτελείο των Κούρδων της Συρίας, στη βορειοανατολική επαρχία Χασάκα, και κουρδικές θέσεις στο βορειοδυτικό Ιράκ στην περιοχή Σιντζάρ, δηλαδή στην περιοχή των Κούρδων Γιαζίντι.

Στο Ιράκ οι Τούρκοι αντί να βομβαρδίσουν τις YBS, από «λάθος» , όπως ισχυρίστηκαν, χτύπησαν τους Κούρδους Πεσμεργκά, δηλαδή δυνάμεις της κυβέρνησης του ιρακινού Κουρδιστάν, που επισήμως η Τουρκία δεν θεωρεί απειλή.

Οι Κούρδοι της Συρίας απάντησαν ανοίγοντας πόλεμο με τον τουρκικό στρατό κατά μήκος των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία από τα εδάφη που ελέγχουν.

Τετάρτη και Πέμπτη κατέστρεψαν πέντε τουρκικά τανκς και μια βάση ραντάρ του τουρκικού στρατού.

Παράλληλα οι Κούρδοι κάλεσαν τους Αμερικανούς να πάρουν θέση απέναντι στην απρόκλητη τουρκική επιθετικότητα και την Παρασκευή αναπτύχθηκαν αμερικανικά στρατεύματα στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, στα κουρδικά εδάφη, μπαίνοντας «ασπίδα» στους Κούρδους απέναντι στους Τούρκους.

Οι Αμερικανοί όμως δεν ανέλαβαν μόνο την προστασία των Κούρδων της βόρειας Συρίας. Σύμφωνα με το κουρδικό BasNews, αμερικανικά στρατεύματα αναμένεται να αναπτυχθούν και στην περιοχή των Κούρδων Γιαζίντι, στο Σιντζάρ, στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Θεωρούμε ότι οι Αμερικανοί, χωρίς πολλά λόγια βάζουν στην γωνία τον Ερντογάν και στέλνουν τον στρατό τους να σταθεί στις περιοχές που ο σουλτάνος θέλει να εισβάλλει, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο τους πλέον αξιόπιστους συμμάχους τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Πλέον τα πράγματα για το Τούρκο Πρόεδρο γίνονται πολύ δυσκολότερα και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να δούμε τις κινήσεις της Ρωσίας, που τηρεί μια στάση αναμονής αλλά και πόσο όλα αυτά θα επηρεάσουν την πολυποθούμενη επίσκεψη του Ερντογάν στον Λευκό Οίκο τον επόμενο μήνα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)