Έκθεση της βορειοατλαντικής συμμαχίας ξετυλίγει το κουβάρι με τις αιτίες της κυοφορούμενης έκρηξης που έρχεται στην περιοχή μας, προμηνύοντας καταιγίδες και θύελλες το επόμενο διάστημα αρχής γενομένης της ΠΓΔΜ.

Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η διαφθορά, η διάβρωση του δημοκρατικού κράτους και του κράτους δικαίου, η συχνή ρωσική επέμβαση στις κρατικές υποθέσεις, αποσταθεροποιούν ταχύτατα τα Δυτικά Βαλκάνια που θα πρέπει να στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Ευρω-Ατλαντική ενσωμάτωση, αναφέρει το σχέδιο τελικής έκθεσης της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Πρόκειται για την δημοσιευμένη έκθεση του ΝΑΤΟ για την «Ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Η επιτροπή οικονομικών και ασφάλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ ανέπτυξε ένα σχέδιο έκθεσης με τίτλο «Οικονομική Μετάβαση στα Δυτικά Βαλκάνια. Η αξιολόγηση της περατώθηκε στις 17 Απριλίου του 2017, από τον Richard Benyon, εισηγητή για το Ηνωμένο Βασίλειο ο οποίος ανήκει στο Συντηρητικό Κόμμα.

Το σχέδιο έκθεσης σχετικά με την αξιολόγηση της οικονομικής μετάβασης στα Δυτικά Βαλκάνια δίνει μια πολιτική και οικονομική εικόνα της περιοχής.

Η έκθεση αναφέρει ότι τα Δυτικά Βαλκάνια παραμένουν μια περιοχή ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ, η οποία επί του παρόντος εκφράζεται μέσω της Δύναμης του Κοσσυφοπεδίου (KFOR) και της επιχείρησης «Althea», όπου μόνο η Σερβία και η σερβική Δημοκρατία της Σέρπσκα δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ, γράφει η respublica.

Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, θεωρεί επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει ανοίξει την λαϊκίστικη θύρα στα εθνικιστικά κινήματα κατά της ΕΕ για την αντιμετώπιση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων.

Η έκθεση αναφέρει ότι η διαδικασία περιφερειακής ολοκλήρωσης στην ΕΕ έχει αλλοιωθεί από τα πολυάριθμα πολιτικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη, αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες.

Ένα από τα κύρια ζητήματα που προκάλεσαν ανησυχία σε ολόκληρη την περιοχή ήταν η πραγματική μεταβλητότητα της επίδρασης της ΕΕ, η αποτυχία της οποίας προκάλεσε την άνθηση των εθνικιστικών και αυταρχικών κινήσεων.

Οι εντάσεις του Κοσσυφοπεδίου με τη Σερβία έχουν αυξηθεί κατά το παρελθόν έτος, δεδομένου ότι «το Βελιγράδι απέστειλε τρένο με ζωγραφισμένο το σύνθημα «Το Κοσσυφοπέδιο είναι Σερβία».

Οι σχέσεις άλλαξαν μονομιάς ειδικά όταν η Πρίστινα εξέφρασε την επιθυμία να σχηματίσει τακτικό στρατό. Όσο για το Μαυροβούνιο, την χώρα που σύντομα θα είναι μέλος του ΝΑΤΟ, τον Αύγουστο αντιμετώπισε ένα σενάριο πραξικοπήματος από την αντιπολίτευση, η οποία μποϊκοτάρει το κοινοβούλιο, ενώ η κατάσταση στην ΠΓΔΜ είναι «ακόμα πιο αποθαρρυντική», ο Πρόεδρος αρνείται να δώσει εντολή στον ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ζόραν Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε γενικές γραμμές, οι πολιτικές εντάσεις μεταξύ των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων είναι σε πολύ κρίσιμο και κομβικό σημείο.

Εκτός από τα εσωτερικά θέματα, τα Δυτικά Βαλκάνια αντιμετωπίζουν τρομερά υψηλό ποσοστό ανεργίας, ιδίως μεταξύ των νέων, το οποίο τα καθιστά πιο ευάλωτα σε δημαγωγία και παραπληροφόρηση.

Όσο για την κατάσταση της δημοκρατίας, η έκθεση σημειώνει ότι το επίπεδο της δημοκρατικής ανάπτυξης στα Δυτικά Βαλκάνια υπαναχώρησε τα τελευταία έξι χρόνια. Το κράτος δικαίου επηρεάζεται από την πολιτική ελίτ, η οποία χρησιμοποιεί αυτή τη δύναμη για προσωπικό όφελος.

Η έκθεση συνεχίζει με τα προβλήματα των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι σε ολόκληρη την περιοχή «η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις, η νοθεία και η απάτη συνδέονται με το πρόβλημα της αιχμαλωσίας του κράτους από τις ελίτ με μικρό ενδιαφέρον για την προώθηση της δημοκρατίας».

«Όλο αυτό το σκηνικό επίσης, επηρεάζει τις σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, προσδίδοντας γόνιμο έδαφος για να αμφισβητηθεί η επιρροή του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τα Δυτικά Βαλκάνια να διολισθήσουν στην άκρατη εθνικιστική ιδεολογία, προσθέτοντας ότι ο αυταρχισμός δεν είναι μια «επιτυχημένη συνταγή, ενώ το κύριο πρόβλημα είναι κυρίως η έλλειψη δημοκρατίας».

Η έκθεση περιγράφει με ένα τρόπο διπλωματικό ότι το επόμενο διάστημα ο εθνικισμός θα κυριαρχήσει σε ολόκληρα τα Βαλκάνια και όχι μόνο στα δυτικά, ιδίως μετά την σφοδρή σύγκρουση του αλβανικού με τον σλαβικό εθνικισμό και την επέμβαση στο τέλος ΗΠΑ και Ρωσίας με ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Ambassadorsatlarge Team

http://www.lajme.al/raporti-nato-s-ballkani-perendimor-eshte-ne-rrezik/

 

Leave a Reply

  • (not be published)