ΤO ΡΩΣΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΨΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Posted on May 08, 2017, 7:19 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 22 secs

Από την πρώτη στιγμή που σχεδιάστηκε το Ρωσικό σχέδιο με τις τέσσερις ζώνες αποκλιμάκωσης στη Συρία, φαινότανε ότι είναι καταδικασμένο. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν η συμφωνία θέλει εγγυητές τους Ρώσους, Τούρκους και Ιρανούς, και συνεργαζόμενες τις κυβερνητικές δυνάμεις, όταν μέχρι τώρα οι δύο πρώτοι έχουν διακριθεί για την αφερεγγυότητα τους, αλλάζοντας συνεχώς αποφάσεις και αποτελώντας παράδειγμα του «άλλα λέω και άλλα κάνω», ενώ οι Ιρανοί από την άλλη σταθεροί στις απόψεις τους, ποτέ δεν πρόκειται να συμμαχήσουν επί της ουσίας τόσο με τους Τούρκους όσο και με τους Σαουδάραβες. Την ίδια στιγμή οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης, που ορισμένες από αυτές στηρίζονται από τις ΗΠΑ, δεν συμμετέχουν στην συμφωνία, και οι ίδιοι οι αμερικανοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για αυτή την πρωτοβουλία.

Έτσι λοιπόν ενώ υποτίθεται η συμφωνία των ζωνών τέθηκε σε εφαρμογή από τις 6 Μαϊ, στην περιοχή της Χαμά γίνεται ο «κακός χαμός» … οι συγκρούσεις μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και δυνάμεων της αντιπολίτευσης είναι σφοδρές. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης στη Συρία οι κυβερνητικές δυνάμεις (SAA), βρίσκονται σε διαρκείς συγκρούσεις με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις HTS, ενώ η οργάνωση Jaish al-Izza για ακόμη μια φορά χρησιμοποιεί αμερικανικά βλήματα TOW εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων και με αυτά έχουν καταστρέψει ένα BMP-1 και έχουν προσβάλλει συγκεντρώσεις Σύριων στρατιωτών στην ίδια περιοχή,(πληρης εικόνα στα video στο τέλος).

Εν τω μεταξύ η Συριακή και Ρωσική αεροπορία και οι Συριακοί πολλαπλοί εκτοξευτές πραγματοποίησαν σφυροκοπήματα κατά των θέσεων των HTS, Ahrar al-Sham and Jaish al-Izza στις περιοχές Lataminah, Morek, Kafrzita, Al Bweida και Lahaya εγγύς της Hama. Υπόψη ότι η Χαμά όπως αναφέραμε ανήκει σε ζώνη αποκλιμάκωσης.

Θεωρούμε ότι το Ρωσικό σχέδιο περί ζωνών αποκλιμάκωσης αντί να αποκλιμακώνει δημιουργεί περισσότερες εντάσεις, οι οποίες πλέον άρχισαν να φαίνονται από την πρώτη στιγμή εφαρμογής του. Δεν θα υπάρξει ουσιαστικά σχέδιο που θα είναι επιτυχημένο, εάν τουλάχιστον δεν θα είναι απόλυτα σύμφωνοι Ρώσοι και Αμερικανοί.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)