Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΕΧΕΙ ΒΡΕΙ ΤΟΝ «ΜΠΕΛΑ» ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ – ΤΩΡΑ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΜΕ ΟΠΛΑ ΤΟΥΣ ΚΟΥΡΔΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Posted on May 10, 2017, 8:10 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του, ο Ερντογάν να επιβάλλει την θέληση του για την περιθωριοποίηση των Κούρδων, στην μάχη κατά του ISIS, προκειμένου να διασωθεί η Τουρκία από κάθε σκέψη δημιουργίας Κουρδικού κράτους στα Νότια σύνορα της με την Συρία, φαίνεται ότι βρήκε τον μπελά του με τον Ντόναλντ Τράμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ο οποίος μετά την απομάκρυνση του τουρκόφιλου πρώην συνεργάτη του Μάικλ Φλίν, φαίνεται να αναπτύσσει μια επιφυλακτική πολιτική απέναντι στην Τουρκία, δηλώνοντας σχεδόν σε κάθε ευκαιρία ότι οι Κούρδοι μαχητές YPG στην Συρία αποτελούν συμμάχους του και είναι ο κορμός των δυνάμεων που θα δράσουν για απελευθέρωση της Ράκκα και πλήρη καταστροφή του ΙΚ από στην Συρία. Μάλιστα οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Συρία ήδη συνεργάζονται με τους Κούρδους σε κοινές περιπολίες στην περιοχή του Αφρίν προκειμένου να αποθαρρύνεται η τουρκική επιθετικότητα. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε χθες ότι θα ενισχύσει με οπλισμό τους συμμάχους του Κούρδους προκειμένου να καταλάβουν την Ράκκα από τους τρομοκράτες του ISIS.

Έτσι, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση από το αμερικανικό Πεντάγωνο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ ενέκρινε τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας, καθώς θεωρήθηκε απαραίτητο για τη διασφάλιση μίας ξεκάθαρης νίκης, κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης επιχείρησης για την ανακατάληψη της Ράκκα από το Ισλαμικό Κράτος.

Η απόφαση της Ουάσιγκτον ελήφθη παρά τις έντονες αντιδράσεις της Άγκυρας και αποτελεί πλήγμα για τις διμερείς σχέσεις τους, αφού η Τουρκία τάσσεται ενάντια στην παροχή εξοπλισμού στις κουρδικές δυνάμεις.

Παράλληλα όμως όλη αυτή η στρατηγική της Τουρκίας στην Συρία, σύμφωνα με πληροφορίες, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα και για την πολυδιαφημισμένη από τον ίδιο προσωπικά, επίσκεψη του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά του πενταγώνου, τονίστηκε από την εκπρόσωπο του, Ντάνα Γουάϊτ, από την Λιθουανία όπου βρίσκεται με τον υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάτις, με αρκετή δόση ασάφειας ότι, «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις ανησυχίες στον τομέα ασφάλειας που εγείρει η σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, Τουρκία», «Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον λαό και την κυβέρνηση της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες στην αποτροπή πρόσθετων κινδύνων ασφάλειας και στην προστασία του νατοϊκού μας συμμάχου».

Επιπλέον, όπως ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, η απόφαση είναι για προμήθεια όπλων στους μαχητές του YPG και ελήφθη από την Ουάσιγκτον για την ενίσχυση της επιχείρησης ανακατάληψης της Ράκκα. Ο αξιωματούχος, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, δεν αποκάλυψε πότε θα ξεκινήσει η προμήθεια των όπλων στους Σύρους Κούρδους μαχητές.

Θεωρούμε ότι η στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων από τις ΗΠΑ, αποτελεί μια εξέλιξη που φέρνει τους Τούρκους σε δυσμενή θέση και ουσιαστικά τους αφαιρούνται όποια πλεονεκτήματα μπορεί να απέκτησαν από την ρωσική συμφωνία, που τους θέτει εγγυητές στην δημιουργία ζωνών αποκλιμάκωσης, περιθωριοποιώντας τους Κούρδους.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)