ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΗΠΑ – ΣΤΡΑΤΙΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ

Posted on May 13, 2017, 1:18 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 14 secs

Η μεγαλύτερη στιγμή για την περίοδο που διανύουμε, την οποία αναμένει με εξαιρετική αγωνία ο Ερντογάν, κάτι εξάλλου που φαίνεται και από τις δηλώσεις του, είναι η πραγματοποίηση της επίσκεψης του στις ΗΠΑ.

Αυτή θα αποτελέσει μια συνάντηση στην οποία ο ίδιος θα θέσει όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας, αλλά εκτιμάται ότι δύο είναι αυτά που θα ήθελε απτά αποτελέσματα. Το ένα είναι η έκδοση του Γκιουλέν και το άλλο η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους Κούρδους.

Βέβαια ο ίδιος προκειμένου να είναι πιο πιεστικός, αλλά και να εκβιάσει όσο έχει την δυνατότητα, προσπαθεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αυτό το σκοπό.

Σε ότι αφορά το θέμα Γκιουλέν, δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει αρκετή παραφιλολογία, χωρίς να σημαίνει ότι στερείται στοιχείων, που σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες προετοιμάζεται το έδαφος από τις ΗΠΑ για μετακίνηση και αναζήτηση πολιτικού ασύλου για τον Γκιουλέν στην Βραζιλία ή άλλη χώρα της λατινικής Αμερικής.

Όσο για το κουρδικό, βρισκόμαστε πλέον μπροστά σε μια νέα προσπάθεια της Τουρκίας να συσπειρώσει όσους ένοπλους αντικυβερνητικούς μπορεί κάτω από μια ομπρέλα, της οποίας θα ηγείται, και θα έχει ως κύριο και κρυφό στόχο την μάχη εναντίον των Κούρδων, υπό το πρόσχημα βέβαια της μάχης εναντίον του ISIS. Φυσικά αυτό, που έχει ήδη γίνει γνωστό, η Τουρκία θέλει να χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης προς τον Τράμπ, ώστε να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή υπαναχώρηση του Αμερικανού Προέδρου στην στήριξη και εξοπλισμό των Κούρδων.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές των αντικυβερνητικών δυνάμεων στην Συρία, ανακοινώθηκε η δημιουργία μιας νέας δύναμης των FSA (Free Syrian Army), βόρεια του Αλέπο. Η δύναμη αυτή ονομάσθηκε «1η Στρατιά» και δημιουργήθηκε με την Τουρκική υποστήριξη.

Σε αυτή την δύναμη υπήχθησαν παραστρατιωτικές δυνάμεις, όπως οι Ταξιαρχίες Al-Fateh, Samarkand, Al-Muntaser Bellah, Al-Fatah, Jaish al-Ahfad, Tala’a al-Nasr και η 101 Μεραρχία. Η συνολική δύναμη περιλαμβάνει 10.000 μαχητές , οι οποίοι έχουν εξοπλισθεί και εκπαιδευτεί από την Τουρκία.

Η κύρια αποστολή αυτής της δύναμης σύμφωνα με τις αντικυβερνητικές πηγές θα είναι η μάχη εναντίον του ISIS και των τρομοκρατικών ομάδων Hayat Tahrir Al Sham (HTS) καθώς και των Κουρδικών δυνάμεων YPG, YPJ και PKK.

Οι δυνάμεις αυτές θα σταθμεύουν σε περιοχές των Al-Rai, Akhtarin και Ghandoura, βόρεια του Aleppo.

Θεωρούμε ότι η τουρκική προκλητικότητα, που συνεχίζεται αμείωτη, αποτελεί από τις μεγαλύτερες αιτίες του Συριακού χάους. Όπως αναφέρουν πηγές στην περιοχή του Idlib η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα μετά τα νέα τουρκικά σχέδια δυνάμεων. Ο Ερντογάν επιθυμεί να διαμορφώσει τέτοιες συνθήκες που να εκβιάζει τόσο τις ΗΠΑ όσο και την Ρωσία και να εκμεταλλεύεται τις διαφωνίες μεταξύ τους. Θα ήταν τραγικό εκ μέρους του Τράμπ να διαπραγματευτεί κάτω από οποιοδήποτε εκβιασμό του Ερντογάν.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)