ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ – ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ

Posted on May 16, 2017, 12:24 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Όλοι μπορούμε εύκολα να αντιληφθούμε και είναι προφανές, ότι για να φτιάξεις μια συμμαχία με ένα ή περισσότερα κράτη, θα πρέπει κατ’ αρχήν να υπάρχει κοινή αντίληψη των πραγμάτων και ταυτόχρονα να εξυπηρετούνται κοινά συμφέροντα. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρχει συναίνεση και λειτουργία προς ένα κοινό σκοπό – στόχο.

Στην περίπτωση του ΝΑΤΟ, διαπιστώνουμε ότι η Τουρκία αποτελεί την χώρα, που δεν ανταποκρίνεται στις κοινές αντιλήψεις και αποφάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μέσα στα πολλά, αποτελεί η βάση του Ιντσιρλίκ, δηλαδή δεν γίνεται να φιλοξενείς μια βάση και να μην επιτρέπεις στους συμμάχους σου να την επισκέπτονται, ή να παρεμποδίζονται βασικές διευκολύνσεις, λες και είναι αντίπαλοι.

Αυτή την κατάσταση βιώνει με την Τουρκία το ΝΑΤΟ καθημερινά και αποτελεί πραγματικά ερώτημα γιατί κρατάνε ακόμα την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, όταν μάλιστα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της απειλεί ανοικτά Αμερικανούς, Γερμανούς, Έλληνες, και γενικά όποιον δεν συμφωνεί μαζί του. Αυτό αποτελεί ένα ερώτημα που δεν το διατυπώνουμε μόνο εμείς, αλλά πλέον συζητιέται σε πολλούς Νατοϊκούς κύκλους.

Έτσι, η απόφαση των τουρκικών αρχών να μην επιτρέψουν για άλλη μια φορά σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν στρατιώτες που σταθμεύουν στη νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ, προκαλεί την οργή του γερμανικού τύπου, αλλά διατυπώνονται πλέον και ανοικτά απόψεις περί της ωφέλειας παραμονής της Τουρκίας στην Συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Με ξεκάθαρη αγανάκτηση η εφημερίδα Westfälische Nachrichten γράφει: «Να το πάλι, το κακό ξωτικό από την Άγκυρα. Ο πρόεδρος Ερντογάν υποδεικνύει για πολλοστή φορά στη γερμανική κυβέρνηση πόσο αδιάφορη του είναι η γερμανοτουρκική σχέση αυτό τον καιρό. Η άρνηση (σ.σ. της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει) σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφτούν στρατιώτες που βρίσκονται στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ, δεν μπορεί πλέον να καλύπτεται με διπλωματικές ρητορείες από το Βερολίνο. Δυσάρεστο χαρακτήρισε το γεγονός η καγκελάριος. Θα εξετασθεί εάν υπάρχουν εναλλακτικές ως προς την τουρκική αεροπορική βάση, για παράδειγμα στην Ιορδανία. Θα εξετασθεί; Πόσο χρόνο θέλει ακόμη η Άγκελα Μέρκελ; Έφτασε η ώρα των πράξεων, η ώρα για ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Άγκυρα».

Για το ίδιο θέμα η εφημερίδα Tageszeitung αναφέρει : «Ποιο το νόημα να κρατάμε την Τουρκία σαν ψευτοεταίρο στο ΝΑΤΟ;» διερωτάται η εφημερίδα για να αναλύσει παρακάτω ότι δεν υπάρχουν πλέον λόγοι συνεργασίας του ΝΑΤΟ με την Τουρκία».

Επίσης η DW αναφέρει « Το 2017 το ΝΑΤΟ δεν επωφελείται πλέον ούτε γεωστρατηγικά από τη συμμαχία με την Τουρκία. Η ιδέα ότι μέσω κοινών δομών μπορεί να ασκηθεί επιρροή εσωπολιτικά στην Τουρκία, έχει γίνει πια ψευδαίσθηση, οι δε προσδοκίες ότι η συμμαχία με την Τουρκία θα μπορούσε να προσφέρει εύκολη πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα με την Εγγύς Ανατολή, δεν επαληθεύονται, όπως δείχνει το παράδειγμα του Ιντσιρλίκ».

Θεωρούμε ότι η Γερμανική άποψη βρίσκεται στην ορθή κατεύθυνση, μια κατεύθυνση που όλοι οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ θα πρέπει να ακολουθήσουν, ώστε ο Ερντογάν να αλλάξει την οθωμανική τακτική του ή «να μας αδειάσει επιτέλους την γωνιά…».

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)