ΠΛΗΜΜΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΟΥ ΕΥΦΡΑΤΗ ΣΤΗ ΡΑΚΑ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΔΟΧΗ

Posted on May 18, 2017, 8:36 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Μία από τις ασύμμετρες απειλές που λαμβάνονται υπόψη κατά την σχεδίαση των επιχειρήσεων, είναι και η πρόκληση καταστροφών φραγμάτων ή ελέγχων των ροών για δημιουργία γενικών ή επιμέρους πλημμυρών. Ο αντίπαλος λοιπόν που ελέγχει τα φράγματα και τις ροές, διατηρεί ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που μπορεί να εξυπηρετήσει τα τακτικά του συμφέροντα είτε στο πεδίο της μάχης είτε προξενώντας ψυχολογική πίεση στον αντίπαλο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Ράκα, που αποτελεί ένα από τα προπύργια των τζιχαντιστών στην Συρία, ενώ είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία και οι προκαταρκτικές ενέργειες της επιχείρησης για την ανακατάληψη της από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που υποστηρίζονται από τους αμερικανούς.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η περιοχή της Συριακής πόλης της Ράκα, έχει πλημμυρίσει με νερά προερχόμενα από το φράγμα του Tabqah, το οποίο πρόσφατα καταλήφθηκε από τις Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Ειδικότερα το κέντρο τύπου των SDF, εξέδωσε ανακοίνωση που αναφέρει ότι οι τρομοκράτες του ISIS, έχουν χρησιμοποιήσει αρδευτικά κανάλια, που συνδέονται με το φράγμα, για να πλημμυρίσουν την περιοχή. Όμως, όπως αναφέρουν, δεν είναι σαφές για ποιο σκοπό το κάνουν αυτό.

Από την άλλη, για το ίδιο θέμα, ορισμένα μέσα ενημέρωσης στην Συρία, την Ρωσία και το Ιράν, υποπτεύονται ότι οι δυνάμεις SDF, ενδεχομένως να προκάλεσαν οι ίδιες τις πλημμύρες, με σκοπό να πλημμυρήσουν τα υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιεί ο ISIS στην περιοχή.

Είναι γνωστό ότι ο ISIS, ακόμη χρησιμοποιεί αλλά και συνεχίζει να κατασκευάζει ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ, περιμετρικά αλλά και μέσα στην πόλη. Οι τρομοκράτες όπως είναι φυσικό θα χρησιμοποιήσουν αυτό το δίκτυο κατά την επερχόμενη μάχη εναντίον τους για την απελευθέρωση της Ράκα.

Θεωρούμε ότι το φράγμα του Tabqah αποτελεί σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη των επιχειρήσεων στην Ράκα, για αυτόν που το ελέγχει και μπορεί να επιφέρει σημαντικό πλεονέκτημα σε όποιον το χρησιμοποιήσει. Αυτή η κατάσταση είναι ιδιαίτερα επίκαιρη και στην Ελλάδα καθόσον υπάρχουν ποτάμια και φράγματα σε όλη την επικράτεια της χώρας, με πιο επικίνδυνα βέβαια τα φράγματα κατά μήκος του Άρδα (Κίρτζαλι, Στούντεν, Κλάντενετς, Ιβαΐλοβγκραντ), στην βουλγαρική πλευρά, όπου συγκρατούνται μεγάλες ποσότητες νερού, που αν αποδεσμευτούν, όπως γίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις υπερχείλισης, προκαλούν μεγάλες πλημμύρες στην ελληνική αλλά και την τουρκική πλευρά. Η Βουλγαρία συνεπώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να πλημμυρίσει όλο τον Έβρο, καθιστώντας τον τεράστιο ανυπέρβλητο κώλυμα σε αυτούς που θα ήθελε να υποστηρίξει.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

 

 

 

Leave a Reply

  • (not be published)