ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ISIS

Posted on May 20, 2017, 10:39 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 15 secs

Στα πλαίσια της προπαγάνδας ο ISIS κατά καιρούς δίνει στην δημοσιότητα διάφορα βίντεο, φωτογραφίες, ηχητικά μηνύματα και έτσι προσπαθεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και τους αντιπάλους του. Τις περισσότερες φορές θέλει να δημιουργήσει μια εικόνα φόβου στην κοινή γνώμη και ταυτόχρονα να δημιουργεί εντυπώσεις ότι έχει το πλεονέκτημα των επιχειρήσεων.

Σε αυτή την συνήθη πρακτική, έδωσε πριν δύο μέρες στην δημοσιότητα βίντεο, το οποίο παρουσιάζουν μισθοφόροι μαχητές του ISIS από την Γαλλία, ΗΠΑ και Ρωσία με το οποίο προσπαθεί να δείξει ότι ακόμα διατηρεί την σταθερότητα του στην Μοσούλη, παρά τις γνωστές επιτυχίες και την απελευθέρωση του 90% της πόλης από τις Ιρακινές Δυνάμεις και τους συμμάχους τους.

Όμως μέσα από την προπαγανδιστική προσπάθεια των τρομοκρατών, δόθηκε η δυνατότητα να αποκαλυφθούν για πρώτη φορά εικόνες από το οπλοστάσιο του ISIS στην Μοσούλη, αλλά και τις κατασκευαστικές τους δυνατότητες, που όπως φαίνεται έχουν δημιουργήσει μονάδες παραγωγής αυτοσχέδιων όπλων, που περιλαμβάνουν από βομβιδοβόλα, αντιαρματικά, μέχρι drones και τηλεκατευθυνόμενα οχήματα που μεταφέρουν νάρκες και εκρηκτικά εναντίον των αντιπάλων τους.

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα όπλα είναι ο περίφημος εκτοξευτής ρουκετών ISIS DIY, που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην μάχη της Μοσούλης.

Όπως φαίνεται υπάρχουν 4 τύποι εκτοξευτών, που περιλαμβάνουν εκδόσεις υψηλής εκρηκτικότητας καθώς και αντιαρματικές.

Πιστεύεται ότι αυτοί οι εκτοξευτές χρησιμοποιούν πυρομαχικά της οικογένειας PG-9\OG-9 που έχουν σχεδιασθεί για τα συστήματα SPG-9. Όπως και της οικογένειας PG-15\OG-15, που έχουν σχεδιασθεί για οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στα Ρωσικής προέλευσης ερπυστριοφόρα οχήματα BMP-1.

Μια άλλη περίπτωση είναι οι Ρωσικοί πύραυλοι, αέρος – εδάφους, χωρίς καθοδήγηση, S-5. Όπως είναι γνωστό ο ISIS κατέλαβε πάρα πολλούς πυραύλους τύπου S-5 στις αεροπορικές βάσεις Menagh, Jirah και Tabqah, στην Συρία την περίοδο 2013-2014.

Άλλη μια αποκάλυψη αποτελεί ότι ο ISIS μπορεί και κατασκευάζει αντίγραφα των οπλικών συστημάτων SPG-9 (Πυροβόλα χωρίς οπισθοδρόμηση) και εκτοξευτών RPG-7.

Επίσης φαίνεται η δυνατότητα κατασκευής μικρών οπλοβομβίδων που μπορούν να ριφθούν από φορητό όπλο ή από drone.

Επιπλέον έχουν ενεργοποιήσει παλαιά φορητά συστήματα SA-7 για αεράμυνα εναντίον της αεροπορίας και ελικοπτέρων. Έχουν μάλιστα προσαρμόσει τα συστήματα με εξωτερικό συσσωρευτή, μια τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί και από την HAMAS στην Γάζα.

Πιστεύεται ότι ένα Ιρακινό ελικόπτερο έχει καταρριφθεί τον περασμένο μήνα στην Μοσούλη από τέτοιο οπλικό σύστημα.

Υπάρχουν επίσης εικόνες από τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς, που αποτελούν μετατροπές των Κινεζικών συστημάτων W-85 HMG.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό οπλικό σύστημα είναι το τηλεκατευθυνόμενο όχημα εδάφους που μεταφέρει αντιαρματική νάρκη σοβιετικού τύπου TM. Μια παλιά τεχνική που χρησιμοποιήθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν υπήρξε πρακτική.

Φαίνονται επίσης UAV, που χρησιμοποιούνται εναντίον συγκεντρώσεων προσωπικού στην Μοσούλη.

Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι εικόνες συνιστούν μια απόδειξη ότι ο ISIS εξακολουθεί να αποτελεί ένα μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια τόσο στην Μ. Ανατολή όσο και γενικότερα. Οι τρομοκράτες έχουν την δυνατότητα να αυτοσχεδιάζουν και να κατασκευάζουν φονικά όπλα από διαθέσιμα υλικά που έχουν στην κατοχή τους. Όσο Ρωσία και ΗΠΑ στηρίζουν αντιπαλότητες στην περιοχή, τόσο οι τρομοκράτες θα βρίσκουν ευκαιρία να επιβιώνουν και να είναι επικίνδυνοι.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Μοναδικές Φωτογραφίες Αποκαλύπτουν το Οπλοστάσιο και την Παραγωγή Όπλων του ISIS  

Leave a Reply

  • (not be published)