ΣΧΕΔΙΟ «ΜΑΤ» ΑΠΟ ΡΩΣΙΑ-ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ. ΟΙ ΗΠΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ.

Posted on May 21, 2017, 4:52 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

«Σάρκα και Οστά» φαίνεται να παίρνει η απόφαση Τράμπ, να εξοντώνονται οι Τζιχαντιστές στην Συρία και το Ιράκ, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τους δίνεται δυνατότητα διαφυγής. Όμως φαίνεται να ακολουθούν τις εξελίξεις με καθυστέρηση, χάνοντας σημαντικό έδαφος με όσα γίνονται εις βάρος του Τράμπ από τις μυστικές υπηρεσίες.

Έτσι, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις έγινε απόλυτα συγκεκριμένος για τις προθέσεις Τράμπ, που διέταξε εκστρατεία εξόντωσης των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο ο αριθμός των ξένων μαχητών που επιστρέφουν στις χώρες τους, αναφέροντας ότι, «Αυτή η εκστρατεία εξόντωσης σημαίνει κυρίως ότι οι δυνάμεις του συνασπισμού στο εξής θα περικυκλώνουν τις θέσεις του Ισλαμικού Κράτους πριν επιτεθούν, προκειμένου οι τζιχαντιστές να μην μπορούν να διαφύγουν και να ανασυνταχθούν αλλού», «Εν ολίγοις, πρόθεση μας είναι οι ξένοι μαχητές να μην διαφεύγουν ή τουλάχιστον ο αριθμός αυτών που καταφέρνουν να διαφεύγουν να είναι πολύ μειωμένος», «Οι ξένοι μαχητές συνιστούν στρατηγική απειλή, αν επιστρέψουν στην Τυνησία, στην Κουάλα Λουμπούρ, στο Παρίσι, στο Ντιτρόιτ ή αλλού».

Από την άλλη δόθηκαν στην δημοσιότητα σημαντικές φωτογραφίες, που αποκαλύπτουν συριακά στρατεύματα εξοπλισμένα με πολυβόλα να κατευθύνονται στην έρημο ανατολικά της Δαμασκού. Αποτελούν ενισχύσεις του συριακού στρατού και αναπτύσσονται πλησίον της αεροπορικής βάσης al-Seen. Θεωρείται ότι οι κινήσεις αυτές αποτελούν προπαρασκευή για μια μεγάλη προέλαση δυνάμεων με τελικό προορισμό τα σύνορα Συρίας- Ιράκ, και την απόκτηση του ελέγχου στην διασυνοριακή περιοχή al-Tanaf.

Τόσο η συμμαχία Συρίας – Ρωσίας – Ιράν, όσο και η αμερικανική συμμαχία με όλες τις συνεργαζόμενες πλευρές στο έδαφος, βλέπουν τα σύνορα Συρίας-Ιράκ σαν μια πολύ σημαντική περιοχή στην οποία θα πρέπει να αυξήσουν την επιρροή τους, ώστε αφενός να αποκτήσουν δυνατότητα καταστροφής των τζιχαντιστών που θα προσπαθούν να διαφύγουν, αφετέρου ο έλεγχος των συνόρων θα δώσει επιπλέον μια καλή βάση για την απόκτηση ελέγχου της κομβικής πόλης Deir Ezzor που κατέχεται από τους ισλαμιστές, ενώ υπό προϋποθέσεις θα αποκτηθεί ο έλεγχος της σημαντικής όδευσης Βαγδάτης – Δαμασκού.

Θεωρούμε ότι θα είναι πολύ σημαντική εξέλιξη η απόκτηση του ελέγχου από τις συριακές δυνάμεις των συνόρων Συρίας – Ιράκ, στην συγκεκριμένη περιοχή, καθόσον ο Ιρακινός στρατός έχει πρόσφατα αποκτήσει τον έλεγχο των συνόρων από την περιοχή του Ιράκ, που σημαίνει ότι οι Ιρακινοί σιίτες είναι εκεί και περιμένουν. Περιμένουν την άδεια από την Συρία να περάσουν τα σύνορα και να βοηθήσουν τον Συριακό στρατό να ανοίξει το δρομολόγιο Βαγδάτη – Δαμασκός.

Οι αντικυβερνητικοί αντάρτες που κατέχουν την περιοχή εκτιμάται ότι θα νικηθούν πολύ εύκολα σε αυτή την άνιση επίθεση που θα δεχθούν από τις δύο πλευρές και μόλις ενωθούν οι Συριακές και Ιρακινές δυνάμεις τότε η σημαντική λεωφόρος Δαμασκός – Βαγδάτη αλλά και ανατολικότερα μέχρι την Τεχεράνη θα ανοίξει. Με αυτό τον τρόπο δεν θα αποτελεί μονόδρομο η ενίσχυση της Συρίας από το Ιράν μόνο αεροπορικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο οι αμερικανοί όσο και οι Ισραηλινοί δεν θα μπορούν να ελέγχουν πλέον την κατάσταση και για να το κάνουν θα αναγκάζονται να βομβαρδίζουν τις συριακές φάλαγγες στο έδαφος κάτι που θα τους εκθέτει ανεπανόρθωτα.

Αυτό σημαίνει τελικά ότι εάν οι αμερικανοί δεν βιαστούν να ελέγξουν την κατάσταση στην περιοχή al – tanaf, θα έχουν υποστεί μια τεράστια ήττα, που δύσκολα μπορεί να διορθωθεί.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

 

Leave a Reply

  • (not be published)