ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ – ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ «SEALS» ΧΤΥΠΟΥΝ ΒΑΣΕΙΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΩΝ ΓΙΑ ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Posted on May 25, 2017, 1:31 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

 

Οι δυνατότητες των μονάδων πεζοναυτών τύπου SEAL στις ΗΠΑ. είναι γνωστές παγκόσμια και είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δύσκολες και επικίνδυνες αποστολές μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Οι «Φώκιες» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού τυπικά επιχειρούν χωρίς να ξέρει κανένας τίποτα,  όμως η εκτέλεση του πλέον περίφημου τρομοκράτη στον κόσμο, του Οσάμα Μπιν Λάντεν, είναι που ουσιαστικά έφερε την ελίτ των μαχητών στο επίκεντρο της δημοσιότητας.

Οι μαχητές αυτοί αναλαμβάνουν τις πιο δύσκολες αποστολές στον κόσμο. Οι «Φώκιες» του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού είναι σκληροτράχηλοι, και οι καλύτεροι των καλύτερων.

Το SEAL σημαίνει Sea, Air, Land. H ελίτ αυτή ομάδα των 2.000 αντρών περνάνε από εκπαίδευση που διαρκεί ένα χρόνο πριν να γίνουν επίσημα μέλη της.

Αν και πολλές από τις αποστολές παραμένουν μυστικές, οι Seals είναι γνωστοί για τις επιχειρήσεις που έχουν κάνει κατά τη διάρκεια του Πολέμου στον Κόλπο και τον Πόλεμο στο Ιράκ.

Πλέον έχουν αυξήσει την δράση τους, με οδηγίες του αμερικανικού πενταγώνου, και χτυπούν τους τρομοκράτες στις βάσεις τους, προσπαθώντας αφενός να συλλέξουν πληροφορίες για τα μελλοντικά χτυπήματα τους,  τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη και παγκόσμια γενικότερα και αφετέρου να τους αποδιοργανώσουν όσο περισσότερο γίνεται.

Έτσι, στο πλαίσιο αυτό μια ομάδα SEAL διεξήγαγε την Τρίτη,  επιδρομή σε μια βάση που σχετίζεται με την Al Qaeda στην περιοχή του  Marib στην Κεντρική Υεμένη, σκοτώνοντας επτά τρομοκράτες. Η επιχείρηση υποστηρίχθηκε και από την αμερικανική αεροπορία.

Στην επιχείρηση έγινε χρήση ελαφρών όπλων από τους μαχητές SEALS και πυρών ακριβείας από την αεροπορία. Σύμφωνα με αμερικανικές στρατιωτικές πηγές αναφέρθηκε για τις επιδρομές αυτές ότι, «με επιδρομές σαν αυτή λαμβάνουμε πληροφορίες για τις διαθέσεις, τις δυνατότητες και τις προθέσεις των τρομοκρατών, που θα μας επιτρέψουν να τους εντοπίζουμε, να παρενοχλούμε την δράση τους και να τους αποδυναμώνουμε.

Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, όπως αποκάλυψαν και οι «New YorkTimes», στην υπόψη επιχείρηση, αποσπάστηκαν από τους τρομοκράτες ηλεκτρονικές συσκευές, υπολογιστές, σκληροί δίσκοι και κινητά τηλέφωνα, ενώ δεν είχαν στόχο να συλλάβουν ή να σκοτώσουν κάποιο συγκεκριμένο τρομοκράτη.

Θεωρούμε ότι η Υεμένη αποτελεί κέντρο δράσης σκληρών τρομοκρατών που είτε δρουν στην περιοχή καιρό είτε έχουν καταφύγει μετά τις διαδοχικές ήττες τους στην Συρία και το Ιράκ. Άλλωστε αυτό φανερώνει και η συγκεκριμένη επιχείρηση. Η δράση των SEAL αποτελεί μια σημαντική κίνηση, κυρίως για πρόληψη και αποκάλυψη μελλοντικών τρομοκρατικών χτυπημάτων. Τα χτυπήματα των SEALS σε επιλεγμένους στόχους σίγουρα θα βοηθήσουν σημαντικά και θα προλάβουν τρομοκρατικά χτυπήματα, όμως δεν αρκούν για να λύσουν οριστικά το πρόβλημα. Αυτές οι κινήσεις δεν μπορεί να έχουν στρατηγικό αποτέλεσμα, αυτό θα υπάρξει μόνο εφόσον αποφασίσουν να συνεργαστούν οι παγκόσμιες δυνάμεις τόσο σε επίπεδο πληροφοριών όσο και πολιτικών.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)