ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ – ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΟΥΣ

Posted on May 27, 2017, 12:30 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Παράλληλα με τον πόλεμο στη Συρία, ο οποίος έχει τραβήξει όλη την προσοχή της διεθνούς κοινότητας, λαμβάνει χώρα μια άλλη εξίσου σημαντική εμφύλια σύρραξη στην Υεμένη, χωρίς όμως να έχει τις διαστάσεις και το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει η Συρία. Η Υεμένη, η φτωχότερη αραβική χώρα, βρίσκεται εν μέσω εμφυλίου πολέμου από τα μέσα του 2014 και έκτοτε, η κατάσταση στη χώρα χειροτερεύει από μέρα σε μέρα. Εκτός των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λόγω του υποσιτισμού και της έλλειψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεγάλου μέρους του πληθυσμού εντός των συνόρων, αλλά και εκτός.

Οι δυνάμεις που κατέλαβαν την πρωτεύουσα και έπειτα το βόρειο τμήμα της χώρας είναι οι επαναστάτες σιίτες, Houthi, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν και δρουν με βάση θρησκευτικά κριτήρια στο πλαίσιο της διαμάχης Σουνιτών-Σιιτών, αλλά επίσης και πολιτικοοικονομικά. Τον καθηρημένο πρόεδρο Hadi και τις πιστές προς αυτόν κυβερνητικές στρατιωτικές δυνάμεις βοηθά η Σαουδική Αραβία, με τη σύμπραξη άλλων δέκα κρατών της Ασίας και της Αφρικής. Η σύμπραξη αυτή αποτελείται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Κατάρ, την Ιορδανία, το Μαρόκο, τη Σενεγάλη και το Σουδάν, ενώ έχει λάβει υποστήριξη και από μερικά στρατεύματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασίλειου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν ακόμη να παρέχουν επιχειρησιακή υποστήριξη στη συμμαχία υπέρ του Hadi, και να διατηρούν μερικά στρατεύματα στην περιοχή. Αυτό που όμως, φαίνεται να ανησυχεί τις ΗΠΑ και να τις κρατάει στην περιοχή, είναι η παρουσία της Al-Qaeda, καθώς και ένας θύλακας μαχητών του Ισλαμικού Κράτους που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Υεμένης. Ακριβώς λόγω της έλλειψης σταθερής κυβέρνησης στη χώρα, οι δυο οργανώσεις έχουν βρει πρόσφορο έδαφος για τις δραστηριότητές τους, και έχουν προβεί στην κατάκτηση εδαφών. Οι ΗΠΑ επιθυμούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης των δύο οργανώσεων και για να μπορέσουν να το πράξουν αυτό, πρέπει να υπάρχει επίσημη κυβερνητική αρχή.

Όμως οι κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και ο συνασπισμός των Σαουδαράβων δείχνει ένα εκπληκτικό έλλειμμα επιχειρησιακών ικανοτήτων, με αποτέλεσμα οι αντάρτες να κερδίζουν συνεχώς έδαφος και να εδραιώνονται όλο και περισσότερο.

Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της ανεπάρκειας αποτελεί το βίντεο που παραθέτουμε, που όμως προειδοποιούμε ότι περιέχει πολύ σκληρές εικόνες, όπου φαίνονται οι «ξυπόλυτοι» Houthi, να προκαλούν βαριές απώλειες στους εξοπλισμένους Σουδανούς.

Συγκεκριμένα την Δευτέρα, τα μέσα ενημέρωσης, δώσανε στην δημοσιότητα ένα βίντεο, που δείχνει επιθέσεις των δυνάμεων ανταρτών της Υεμένης, εναντίον δυνάμεων του Σουδάν, που δρουν στα πλαίσια της Σαουδαραβικής Συμμαχίας στην Βόρεια Υεμένη, στην περιοχή της ερήμου Medi.

Σύμφωνα με τις αναφορές, οι αντικυβερνητικές δυνάμεις μπόρεσαν να καταστρέψουν περίπου 15 τεθωρακισμένα οχήματα και άρματα μάχης και να σκοτώσουν ένα πολύ μεγάλο αριθμό μαχητών συμμαχικών δυνάμεων.

Θεωρούμε ότι βγήκαν στην δημοσιότητα πολύ σκληρές εικόνες, οι οποίες όμως φανερώνουν την μεγάλη ανεπάρκεια των κυβερνητικών αλλά και συμμαχικών δυνάμεων. Φαίνεται μια ολόκληρη πολεμική μονάδα να έχει καταστραφεί. Μόνο από τους σχηματισμούς και τις αποστάσεις, φαίνεται ότι οι Σουδανοί δεν ξέρουν να πολεμούν, είναι ζήτημα αν κατάφερε να ξεφύγει κανένας.

Επίσης καμία μέριμνα δεν φαίνεται να υπάρχει για τα πτώματα που τα άφησαν παρατημένα, όπως και όλο τον εξοπλισμό τους. Δραματική η επιχειρησιακή τους ανεπάρκεια. Από την άλλη οι αντάρτες φορούν κράνη των Σουδανών που είναι τρυπημένα από σφαίρες και που προφανώς φορούσαν κάποιοι από τους νεκρούς. Μια εικόνα που δείχνει πόσο εξοικειωμένοι είναι με τις φρικαλεότητες.

Σχεδόν δύο χρόνια πολέμου και κανένα αποτέλεσμα. Ακόμα κατέχεται το ένα τρίτο της χώρας και μάλιστα η Σαουδική Αραβία δέχεται και επιθέσεις βαλλιστικών πυραύλων από την Υεμένη με εκπληκτική μάλιστα ακρίβεια.

Προς το παρόν η κατάσταση στο πεδίο της μάχης μόνο ώς αδιέξοδη μπορεί να χαρακτηρισθεί. Οι Χούθι δεν μπορούν να νικήσουν τους αντιπάλους τους και αντιστρόφως. Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται να είναι μόνο οι τζιχαντιστές, δικαιώνοντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ. Η δημιουργία τζιχαντιστικών θυλάκων στην κεντρική Υεμένη, στο πρότυπο της Λιβύης, εγκυμονεί κινδύνους για τις εξελίξεις στην περιοχή, ειδικά μετά την διαφαινόμενη τελική ήττα των τρομοκρατών στην Συρία και το Ιράκ, ενω απειλείται η διεθνής ναυσιπλοΐα στα Στενά του Άντεν αλλά και η παραγωγή πετρελαίου στη γειτονική Σαουδική Αραβία.

(προσοχή το βίντεο περιέχει πολύ σκληρές εικόνες ακατάλληλες για ανήλικους και για ενήλικους χωρίς προειδοποίηση)

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)