Ο ΤΡΑΜΠ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Posted on May 31, 2017, 12:12 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Θα λέγαμε ότι τόσο η πρόσφατη Σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες όσο και αυτή των G-7 στην Ιταλία, με πρωτοβουλία Τράμπ αλλάζουν οριστικά τις σχέσεις των χωρών, όπως τουλάχιστον τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ο Τράμπ έθεσε ξεκάθαρα με αυτά που δήλωσε αλλά και αυτά που δεν δήλωσε, μετά τις δύο συνόδους, ένα τέρμα τόσο στην αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ όσο και στην συνεργασία των G-7.

Δύο βασικά θέματα είναι αυτά που σπάσανε πλέον το γυαλί, που όλοι βλέπαμε ότι ήταν ήδη μισοσπασμένο με την ανάληψη της εξουσίας των ΗΠΑ από τον Τράμπ. Πρώτον η απόφαση του να μην επικαλεσθεί την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ σε κανένα σημείο της ομιλίας του και δεύτερον η άρνηση του, όχι μόνο να μην στηρίξει την συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αλλά και η επιβεβαίωση των σχεδίων του να την εγκαταλείψει.

Αυτά άλλωστε στην ουσία ήταν που αναγκάσανε και την επιφυλακτική γενικά σε δηλώσεις Μέρκελ, να μιλήσει ξεκάθαρα και να δηλώσει ότι πλέον μπαίνουμε σε νέα εποχή των σχέσεων μεταξύ Ευρώπης και Αμερικής, και το σημαντικότερο, ότι η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει τις τύχες στα χέρια της και να μην περιμένει βοήθεια και συμμαχίες με κανένα.

Ουσιαστικά δηλαδή ο Τράμπ δίνει το πράσινο φως στην Γερμανία να λύσει τα δεσμά της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και ανεξάρτητη να πάρει την τύχη στα χέρια της. Κάτι στο οποίο οι ΗΠΑ έδιναν τεράστια σημασία μετά τον Β’ΠΠ, κρατώντας ουσιαστικά με το ΝΑΤΟ, την Γερμανία σε απόλυτα ελεγχόμενη κατάσταση. Δεν ξέρουμε αν ο Τράμπ έχει συνείδηση του τι έκανε, αλλά αυτό αποτελεί κάτι πολύ πιο αρνητικό και από αυτό που τον κατηγορούνε σε ότι αφορά τις σχέσεις του με την Ρωσία.

Έτσι, ο Τράμπ , εξόργισε τόσο την Μέρκελ όσο και τα υπόλοιπα μέλη της G-7, με την άρνηση του να συνυπογράψει την συμφωνία για το κλίμα, αναγκάζοντας την Γερμανίδα καγκελάριο να δηλώσει ότι, «η όλη συζήτηση για το κλίμα ήταν δύσκολη ή αν θέλετε, καθόλου ικανοποιητική … εδώ έχουμε μια κατάσταση όπου τα έξι μέλη ή ακόμα και τα επτά, εάν θέλουμε να συμπεριλάβουμε και την ΕΕ, να συμφωνούν και να στέκονται απέναντι μόνο σε έναν», δηλώνοντας ουσιαστικά, όπως και πολλοί αναλυτές συμφωνούν ότι είμαστε μπροστά σε μία δήλωση που προσδιορίζει μια «νέα εποχή».

Μιλώντας επίσης σε προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος της CDU, η Μέρκελ ανέφερε ότι, «η Ευρώπη πρέπει να πάρει την μοίρα της στα χέρια της», «η εποχή που εμείς απόλυτα βασιζόμασταν στους άλλους έχει παρέλθει και αυτό το έχω εισπράξει τις τελευταίες ημέρες», προφανώς εννοώντας την στάση Τράμπ στις δύο τελευταίες συνόδους που αναφέραμε, αλλά φυσικά και την επιλογή της Βρετανίας για το περίφημο Brexit. Δηλαδή με άλλα λόγια η Μέρκελ προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία δεν είναι πλέον αξιόπιστοι σύμμαχοι.

Εξαιρετικά σημαντικό σε όλα αυτά είναι ότι ο Τράμπ κατά την διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, ασχολήθηκε έντονα με την κριτική προς τα μέλη της Συμμαχίας, για μη εκπλήρωση των οικονομικών συμβατικών τους υποχρεώσεων, που αφορά την διάθεση του 2% του προϋπολογισμού τους για αμυντικές δαπάνες, ενώ παρέλειψε να αναφερθεί δημόσια στο Άρθρο 5, της καταστατικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, όπου ρητά αναφέρεται η δέσμευση των κρατών μελών του Οργανισμού να θεωρήσουν οποιαδήποτε «Ένοπλη Επίθεση» προς σύμμαχο κράτος ως επίθεση εναντίον όλων των μελών του και να δράσουν αναλόγως.

Αυτή η παράληψη μάλιστα, ήταν ιδιαίτερα εμφανής, κατά την τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου, που έκανε ο ίδιος, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, την μοναδική ουσιαστικά στιγμή που η αμοιβαία άμυνα ενεργοποιήθηκε.

Θεωρούμε ότι η στάση Τράμπ θέτει σε πολύ μεγάλο κίνδυνο την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος δίνει με τον τρόπο του αφενός άφεση αμαρτιών στην Γερμανία και αφετέρου την βάζει να σκέφτεται να πάρει τις τύχες της Ευρώπης και ειδικά της ασφάλειας και άμυνας της στα χέρια της. Όλοι φυσικά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου. Ελπίζουμε σύντομα και σε αυτό το νέο ολίσθημα Τράμπ, να βάλλει τέλος ο εσωτερικός μηχανισμός αυτοπροστασίας των ΗΠΑ, για τον οποίο πολύ εξειδικευμένα αναφέρεται σε άρθρα του, ο Στρατιωτικός Αναλυτής Δρ. Αθανάσιος Δρούγος, ο πλέον ειδικός σε θέματα ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ώστε να μην οδηγηθούμε σε επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

One Comment to: Ο ΤΡΑΜΠ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΜΟΝΙΑ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

  1. Alex

    May 31st, 2017

    “Όλοι φυσικά μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου” Τι σημαίνει δηλαδή; Είναι η σύγχρονη Γερμανία ναζιστικό κράτος και δεν το ξέρουμε; Αυτό υπονοείτε; Ή μήπως θα ακούσουμε πάλι λέξεις όπως “DNA” κτλ;

    Reply

Leave a Reply

  • (not be published)