ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ – ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΕΝΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥΣ

Posted on June 14, 2017, 1:14 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs

Mόλις προχθές ο Συριακός Στρατός (SAA) προσέγγισε τα σύνορα με το Ιράκ στην περιοχή At Tanf, νότια της οποίας ενεργούν φιλοαμερικανικές δυνάμεις. Αποσπάσματα φαίνονται στο σχετικό βίντεο στο τέλος.

Αυτή η εξέλιξη αλλάζει δραματικά την στρατηγική κατάσταση στην νοτιοανατολική Συρία και επιτρέπει στην Συμμαχία Συρίας – Ιράν-Ρωσίας να κερδίσει στον ανταγωνισμό για έλεγχο των συνόρων της Συρίας με το Ιράκ.

Και το λέμε αυτό διότι ο στόχος «κλειδί», των αμερικανόφιλων δυνάμεων πλησίον της At Tanf ήταν να μην επιτρέψουν στις δυνάμεις του συριακού στρατού, να ενωθούν με τις συμμαχικές τους του Ιρακινού στρατού (Popular Mobilization Units (PMU)), που ενεργούν στο Ιράκ. Απώτερος σκοπός των αμερικανών ήταν να φτιάξουν μια ουδέτερη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών, που να ελέγχεται από τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Δύση.

Ουσιαστικά η επιτυχία αυτή των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί και μια αντίδραση στις επιτυχίες που σημειώνουν άλλες αμερικανόφιλες δυνάμεις (SDF) στην περιοχή της Ράκα, όπου ουσιαστικά έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση στον συριακό στρατό εκεί.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις πλέον της Συρίας θα μπορούν να συντονίζουν την δράση τους με αυτές του Ιράκ με σκοπό τις εκκαθαρίσεις στα σύνορα τους και εν συνεχεία να κινηθούν ταυτόχρονα προς βορρά, εμποδίζοντας την διαφυγή του ISIS, αλλά και ανατρέποντας τα τακτικά σχέδια των αμερικανών.

Την ίδια στιγμή αυτή η Συριακή επιτυχία θα αυξήσει την δυνατότητα στο Ιράν να ενισχύει με προμήθειες την Συρία, δια μέσου της νέας στρατηγικής οδού που διανοίγεται.

Θεωρούμε ότι είναι εμφανές ότι αυτή η επιτυχία μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες συριακές δυνάμεις, αφού πέραν των τακτικών πλεονεκτημάτων που αναφέραμε, παρατηρείται σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μετακίνηση αριθμού μαχητών από τις Ιρακινές δυνάμεις προς το συριακό στρατό.

(Σας παραθέτουμε βίντεο από την δραστηριότητα των Συριακών Ενόπλων Δυνάμεων στα Σύνορα με το Ιράκ)

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)