ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΙΟΡΔΑΝΙΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ – ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Posted on June 16, 2017, 8:20 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 18 secs

Οι δυνάμεις που στηρίζουν οι Αμερικανοί στις Συρία και κυρίως στην Νοτιοανατολική περιοχή της Ατ Τάνφ, όπως αναπτύξαμε και σε χθεσινό άρθρο, δεν κατόρθωσαν τελικά να αποτρέψουν την ένωση του Συριακού στρατού (SAA), με τις δυνάμεις του Ιράκ (PMU), στα μεταξύ τους σύνορα.

Αυτό αποτελεί μεγάλη αρνητική εξέλιξη για τους αμερικανούς, που στόχος τους ήταν να το αποτρέψουν και να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη ελεγχόμενη από τους ίδιους μεταξύ των δύο χωρών.

Πλέον δεν μένει τίποτα άλλο, στρατιωτικά τουλάχιστον, στις δυνάμεις που στηρίζονται από τους αμερικανούς,  παρά να κλιμακώσουν την κατάσταση και να ανατρέψουν τα νέα δεδομένα.

Για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα υψηλής κινητικότητας σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών (High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS)), πλησίον της At Tanf στην Νοτιοανατολική Συρία.

Το σύστημα αυτό «HIMARS», μετακινήθηκε από την Ιορδανία στην Συρία, για πρώτη φορά, και τοποθετήθηκε πλησίον της Βάσης εκπαίδευσης της συμμαχίας των ΗΠΑ στην Ατ-Τάνφ.

Το HIMARS είναι ένα εποχούμενο σύστημα,  το οποίο μπορεί να βάλλει πυραύλους σε απόσταση μέχρι και 300 χιλιόμετρα. Ενισχύει σημαντικά, θα λέγαμε ότι δίνει μια τεράστια ώθηση, στην ισχύ πυρός των αμερικανών στην περιοχή και έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά απειλών των δυνάμεων των ΗΠΑ εναντίον των καθεστωτικών δυνάμεων, που δεν είχαν μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους αμερικανούς.

Ο κρίσιμος λόγος που ελήφθη μια τόσο σημαντική απόφαση από την στρατιωτική αμερικανική ηγεσία είναι ότι οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έφτασαν στα σύνορα με το Ιράκ και άρχισαν να οχυρώνουν την περιοχή (όπως φαίνεται και στο σχετικό βίντεο).

Την ίδια στιγμή  ο Αρχηγός του Στρατού του Ιράκ, Στρατηγός Osman AlGhanmi, συναντήθηκε με μια υψηλού επιπέδου αντιπροσωπία από το υπουργείο άμυνας της Συρίας, με επικεφαλή τον Αρχηγό του Στρατού της. Οι δύο πλευρές συζήτησαν θέματα συντονισμού επιχειρήσεων κατά του ISIS και συνεργασίας στην ασφάλεια μεταξύ Συρίας και Ιράκ (η συνάντηση φαίνεται στο βίντεο).

Οι δύο Αρχηγοί συζήτησαν επίσης την εγκατάσταση ενός κοινού κέντρου επιχειρήσεων, για συντονισμό μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά και για την παροχή επίκαιρων πληροφοριών. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην διεξαγωγή κοινών επιχειρήσεων για εκκαθάριση του συνόλου των μεταξύ τους συνόρων και εξάλειψη κάθε ίχνους του ISIS στις δύο χώρες.

Βέβαια όλο αυτό ισοδυναμεί με μεγάλο προβληματισμό στις τάξεις των ΗΠΑ, που δεν βλέπουν με καθόλου καλό μάτι την βελτίωση και κυριαρχία των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας στην περιοχή.

Θεωρούμε ότι, η για πρώτη φορά μετακίνηση ενός τέτοιου οπλικού συστήματος των ΗΠΑ, δείχνει την σοβαρότητα της κατάστασης και την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι σύμμαχοι των αμερικανών στην ΝΑ Συρία, που αναζητούν πλέον νέους στρατιωτικούς τρόπους να ανατρέψουν τις συνθήκες.

Η μετακίνηση βέβαια τέτοιων οπλικών συστημάτων σίγουρα θα προκαλέσει την αντίδραση του άξονα Ρωσίας – Τουρκίας- Ιράν κάτι που σημαίνει ότι θα αναμένουμε κλιμάκωση των επιχειρήσεων στην υπόψη περιοχή με κερδισμένους για άλλη μια φορά τους τρομοκράτες του ISIS.

Κατασκευή Οχυρωματικών Έργων στα Σύνορα Συρίας – Ιράκ

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)