BAZAAR ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΡΑΜΠ – ΤΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ

Posted on June 18, 2017, 7:18 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Εντάξει τώρα δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι λέξεις αξιοπρέπεια και αξιοπιστία, θα μπορούσαν να έχουν κάποιο ιδιαίτερο νόημα για τον Τράμπ, μπροστά σε χούφτες δολάρια.

Δεν θέλουμε βέβαια να πούμε ότι στην πολιτική δεν γίνονται αυτά, όμως είχαμε συνηθίσει τουλάχιστον τους Προέδρους των ΗΠΑ να έχουν κάποιο κύρος, στην εξίσωση λόγων και έργων, έστω και αν δεν συμφωνούσαμε με τις επιλογές τους ή τις πρακτικές που εφαρμόζανε. Για παράδειγμα δεν συμφωνήσαμε ποτέ για τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αλλά είδαμε τον Κλίντον να στηρίζει και να εφαρμόζει την πολιτική του και όχι να πουλάει όπλα σε αυτούς που κατηγορεί για αυταρχικές πολιτικές.

Η εποχή όμως Τράμπ έχει αλλάξει τα δεδομένα, δεν εξηγείται αλλιώς όταν ο αμερικανός Πρόεδρος καταδικάζει το Κατάρ για συνεργασία με την τρομοκρατία και από την άλλη τους πουλάει μαχητικά αεροσκάφη υπό το δέλεαρ εκατομμυρίων δολαρίων. Ίσως αυτή να είναι μια καλή επιχειρηματική συμφωνία, αποτελεί όμως μια πολύ κακή Στρατηγική που τον χρεώνει με αναξιοπιστία και δικαιώνει όσους επεξεργάζονται τρόπους αντικατάστασης του.

Έτσι το Κατάρ προσπαθεί να αποκτήσει την υποστήριξη Τράμπ, στην διπλωματική κρίση που έχει προκύψει εναντίον του, στην οποία ηγείται η Σαουδική Αραβία, με την υπογραφή ενός συμβολαίου ύψους 12 δις. δολαρίων για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών τύπου F-15 από τις ΗΠΑ. Η συμφωνία αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία για τις εξελίξεις στην περιοχή και ανακοινώθηκε λίγες μόνο μέρες μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος Τράμπ εναντίον του Κατάρ για υποστήριξη της τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Κατάρ (Qatar News Agency (QNA)), η συμφωνία αγοράς των μαχητικών έχει ολοκληρωθεί μεταξύ του Υπουργού Άμυνας του Κατάρ Khalid Al Attiyah και του ομολόγου του Jim Mattis στην Ουάσιγκτον την περασμένη Τετάρτη.

Ο Attiyah σε δηλώσεις του για την αγορά ανέφερε ότι, «υπογραμμίζει την συνεχή δέσμευση του Κατάρ για κοινή συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους των ΗΠΑ και για βελτίωση της στρατιωτικής συνεργασίας μαζί τους, στον πόλεμο κατά της βίας και του εξτρεμισμού με σκοπό να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας αλλά και ευρύτερα», «αυτή η συμφωνία αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προώθηση της στρατηγικής και συλλογικής μας άμυνας με τις ΗΠΑ και προσβλέπουμε στην συνέχιση των κοινών στρατιωτικών μας προσπαθειών».

Θεωρούμε ότι μπαίνουμε πλέον σε εποχές όπου οι πρακτικές εκβιασμού, προκειμένου να αγοράζεται η ασφάλεια εκ μέρους των ΗΠΑ, να είναι το αποκλειστικό πλάνο μέσα στο επιχειρηματικό μυαλό του Τράμπ. Η Στρατηγική και η Πολιτική όμως που ασκείται με τέτοιο τρόπο, θα στερήσει την αξιοπιστία των ΗΠΑ και μακροπρόθεσμα θα οδηγεί σε αρνητικά αποτελέσματα, που θα απομονώνουν τις ΗΠΑ, ενώ ο Πούτιν δεν θα χάνει την ευκαιρία να επενδύει πάνω σε αυτό.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)