ΣΕΙΡΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΞΕΝΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ – ΜΕΡΟΣ Α’

Posted on June 19, 2017, 1:38 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 8 secs
 ΑΠΑΝΤΩ ΣΤΙΣ 7.ΑΠΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΜΟΥ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΚΑ. /ΔΡ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ.Ε.ΔΡΟΥΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΑΓΓΛΙΚΗ ΜΟΥ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.
 Η παγκόσμια κοινότητα παρακολουθεί σοκαρισμένη το τρομοκρατικό χτύπημα στο Ιράν από τον ISIS .Πως θα αναδιαμορφώσει την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα το τραγικό αυτό γεγονός που κόστισε τη ζωή 12 ανθρώπων και τραυμάτισε σοβαρά άλλους 39 ;
 AΠΑΝΤΗΣΗ
Το ISIS παρά την απώλεια εδαφών στην Μεσοποταμία διατηρεί υπολογίσιμες δυνάμεις που είναι ικανές να πλήξουν στόχους σε ολόκληρη την Μ .Ανατολή. Αφρική καθώς και μέσα στην καρδιά των Ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Σύμφωνα με μελέτες μου από τον περασμένο Μάρτιο περίμενα επίθεση στο Ιράν, αφού το Ισλαμικό Κράτος στην συνοριακή επαρχία Ντιγιάλα του Ιράκ σχεδίαζε τις επιθέσεις. Το Ισλαμικό Κράτος ως βαθύτατα Σουνιτικό έχει μίσος και έντονα εκδικητικές τάσεις κατά της Τεχεράνης λόγω της υποστήριξης που παρέχει στρατιωτικά και οικονομικά στο καθεστώς Ασαντ στην Δαμασκό καθώς και σε εξτρεμιστικές Σιιτικές μονάδες στο Ιράκ που το πολεμούν στην Μοσούλη κα. Η επίθεση ήταν αναμενόμενη, αλλά από πλευράς στόχων έπληξε το γόητρο της Χομεινικής Επανάστασης. Αναμένω και άλλες επιθέσεις στο Ιράν. Το καθεστώς είναι τρωτό και έχει ανοιχθεί σε διάφορα μέτωπα εναντίον Σουνιτικών δυνάμεων. Το Ιράν δεν αποκλείω να αντιδράσει με μεγαλύτερη εμπλοκή στο Συριακό εμφύλιο πχ με βομβαρδισμό ανταρτικών θέσεων , ή με σειρά ύπουλων, μη-ορατών ενεργειών κατά της Σαουδικής Αραβίας την οποία θεωρεί ως υπεύθυνη του χτυπήματος. Βρισκόμαστε σε πολύ αρχική φάση δραματικών μετεξελίξεων σε ολόκληρη την Μ.Ανατολή και Β.Αφρική.
2] Ποιοί εκτιμάτε ότι ήσαν οι βασικοί λόγοι της επίθεσης στην Τεχεράνη και κατά πόσο συνδέονται με τον αποκλεισμό του Κατάρ από ορισμένα Αραβικά κράτη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο αποκλεισμός του Κατάρ από σειρά Αραβικών χωρών οφείλεται στην προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει στην ευρύτερη περιοχή αποκλείοντας μικρούς μεν γεωγραφικά αλλά πολύ ισχυρούς οικονομικά περιφερειακούς παράγοντες που επίσης λόγω του πλούτου έχουνε παγκόσμια εμβέλεια .Το Κατάρ είναι μια εμφανής περίπτωση. Στηρίζεται στρατιωτικά στις ΗΠΑ ,αλλά προσπαθεί να διατηρήσει λόγω των πολύ πλουσίων ενεργειακών οικοπέδων που είναι γειτονικά μία σχετικά καλή σχέση με τα Ιράν. Επίσης το Κατάρ είναι σύμμαχος της Τουρκίας του Ερντογάν. Οι λόγοι της επίθεσης ήσαν αντεκδικητικοί, μια προσπάθεια των Ισλαμιστών να αποδείξουν ότι το σκληροπυρηνικό καθεστώς του Ιράν είναι ευπαθές ,ενώ αυτοί που την σχεδίασαν σίγουρα είχαν στο μυαλό τους ότι η ρίζα του κακού στην Υεμένη, στην Συρία, στο Ιράκ αλλά και σε άλλα μέρη(πχ Λίβανος) είναι η Ιρανική εξτρεμιστική στάση .Για τα πλείστα Αραβικά κράτη και τις ΗΠΑ το Ιράν θεωρείται ως η βασική χώρα ενίσχυσης και υποστήριξης της διεθνούς τρομοκρατίας. ¨έχει την πρωτοκαθεδρία επί δεκαετίες στην επίσημη ετήσια λίστα του υπουργείου εξωτερικών των ΗΠΑ.
3] Τι κρύβεται πίσω από το εμπάργκο του Κατάρ και ποιος ο ρόλος των ΗΠΑ και του Ντόναλντ Τραμπ; Τι παίζεται ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Κυρίως κρύβονται γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα. Ανταγωνισμοί μεταξύ των ισχυρότατων μοναρχικών οικογενειών στις χώρες του Κόλπου των πετρελαίων. Το Κατάρ είναι τρίτη χώρα παγκοσμίως σε κοιτάσματα φυσικού αερίου. Είναι πρώτη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη σε υγροποιημένο φυσικό αέριο. ‘Έχει τεράστια επενδυτική παρουσία σε 47 χώρες. Αυτό δεν αρέσει τις μοναρχικές οικογένειες που κυβερνούν στο Ριάντ, και στο Άμπου Ντάμπι. Η Σαουδική Αραβία επιδιώκει να «Μπαχρενοποιήσει» το Κατάρ, δηλαδή να το ελέγξει πλήρως. Τα κράτη που συμβάδισαν με το Ριάντ είναι υποχρεωμένα για την επιβίωση τους στην Σαουδική Αραβία. Πχ η νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης, ο Αιγύπτιος δικτάτορας Αλ Σίσι, οι Μαλδίβες και η κυβέρνηση στην ανατολική Λιβύη. Επίσης τα ΗΑΕ έχουνε προβλήματα με το Κατάρ γιατί το τελευταίο υποστηρίζει την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Χαμάς ως και ορισμένες ριζοσπαστικές δυνάμεις σε Συρία, Ιράκ, Λίβανο και Αφγανιστάν.. Προσωπικά εκτιμώ ότι η Ρωσία τoυ Πούτιν συνέδραμε επιπρόσθετα την ένταση μέσω fake news και κυβερνοεπιθέσεων. Οι δηλώσεις του Εμίρη του Κατάρ δεν νομίζω ότι ήσαν τόσο ακραίες να υποστηρίξει το Ιράν και το Ισραήλ. Η όλη κρίση έχει βαθύτατες ρίζες και αίτια και βρισκόμαστε ήδη στην αρχή… .Πάντως Ρώσοι και Κινέζοι θα προσπαθήσουν να την εκμεταλλευτούν…αν και το Κατάρ δεν μπορεί να απαγκιστρωθεί από την Δύση. .Οι Αμερικανοί θα παίξουν και με τα δύο μέρη γιατί και τα δύο είναι σύμμαχοι τους.
4] Ακούμε όλοι ότι το Κατάρ στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και τρομοκράτες .
Αυτή τη στιγμή όσον αφορά τον ISIS αλλά και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα τι ισχύει ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το Κατάρ έχει παρουσία παντού στον Αραβικό και Αφρικανικό κόσμο. Ας σκεφθεί κάποιος ότι στο Κατάρ είναι διαπιστευμένες περίπου 122 διπλωματικές αποστολές κρατών. Η τωρινή ηγεσία του Κατάρ μαζί με εκείνες του Κουβέιτ, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ ‘έχουν και πάρα πολύ στενές σχέσεις με τα ΝΑΤΟ μέσω ειδικών προγραμμάτων της Συμμαχίας. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Δύση δεν θεωρείται ως τρομοκρατική οργάνωση. Απλά έχει επαφές με διάφορα ακραία κινήματα Ισλαμιστών. Ας σκεφθεί κάποιος ότι όταν την έδιωξαν οι Νάσσερ, Καντάφι και Άσαντ από τις χώρες τους τα στελέχη της κατέφυγαν στην Σαουδική Αραβία. Τώρα έχουν καταφύγει σε Τουρκία και Κατάρ.
Από την άλλη πλευρά το Κατάρ συμμετέχει σε όλες τις επιχειρήσεις κατά της Ισλαμικής τρομοκρατίας, όπως στην επιχείρηση INHERENT RESOLVE των 68 συμμάχων των ΗΠΑ κατά τoυ ISIS , καθώς και στην υπό Σαουδαραβική διοίκηση επιχείρηση RESTORING HOPE κατά των φίλο-Ιρανών ανταρτών Χούθις στην Υεμένη. Οι Καταριανοί πατάνε σε δύο βάρκες και είναι επικίνδυνο… Επειδή έχω περάσει αρκετές φορές από Εμιράτα, Κατάρ και Κουβέιτ οι ισορροπίες είναι λεπτεπίλεπτες και οι φιλίες ή έχθρες καθόλου σταθερές.
Και μην λησμονούμε ότι η Επενδυτική Αρχή του Κατάρ, η Ισλαμική Τράπεζα του Κατάρ και το QATAR Foundation είναι πανίσχυρα όργανα με τεράστια επιρροή. Προσωπικά πιστεύω επειδή έχω ασχοληθεί με τα οικονομικά της τρομοκρατίας ότι δεν είναι οι κυβερνήσεις του Κατάρ ή των Εμιράτων απευθείας υποστηριχτές των Ισλαμιστών. Είναι οι πανίσχυροι ιδιωτικοί παράγοντες που μπορούν μέσα από τον Κόλπο να χρηματοδοτήσουν ολόκληρους στρατούς. Είναι σκληροπυρηνικοί Μουσουλμάνοι Σαλαφιστές και Ουχαμπιστές με τεράστια οικονομική δύναμη σε όλα τα Αραβικά κράτη. Είναι οι ίδιοι που υποστήριξαν διαχρονικά την Αλ Κάεντα στο Αφγανιστάν , στο Σουδάν, στην Υεμένη και στην Υποσαχάριο Αφρική. Είναι αυτοί που διευκόλυναν την προμήθεια όπλων από τέτοιες οργανώσεις….

Leave a Reply

  • (not be published)