ΟΙ ΗΠΑ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ – ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΧΗΜΙΚΑ – ΜΕΤΡΑΝΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ ΓΙΑ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Posted on July 02, 2017, 10:12 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Όταν οι Αμερικανοί και η Δύση μιλάνε για την απειλή χημικών, δεν είναι υπερβολή να πούμε με τους πιο ευγενικούς όρους, ότι νοιώθουμε μια καχυποψία ότι πάλι κάτι ετοιμάζεται και ψάχνουν για άλλοθι. Η πρόσφατη τουλάχιστον ιστορία, μας έχει αποδείξει, όταν οι αμερικανοί θέλουν να παρέμβουν ειδικά στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η χρήση ή κατοχή χημικών αποτελεί μια ωραία δικαιολογία και μάλιστα χωρίς να χρειάζονται και αποδείξεις. Δεν μπορούμε ακόμα να ξεχάσουμε την παραδοχή από τον Μπλέρ ότι η εισβολή στο Ιράκ στηρίχθηκε σε κατασκευασμένα στοιχεία με χημικά εναντίον του.

Ερχόμενοι λοιπόν στο παρόν, ακούσαμε πρόσφατα την κατηγορία των αμερικανών εναντίον του Άσαντ για κατοχή και μελλοντική χρήση χημικών και αρχίσαμε να μετράμε αντίστροφα για την επόμενη επέμβαση των αμερικανών και των Συμμάχων τους εναντίον του.

Ειδικά μάλιστα στην προκειμένη χρονική στιγμή, που τα πράγματα δεν πηγαίνουν καθόλου καλά για τους αμερικανούς, αφού οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι μετά την απελευθέρωση περιοχών στα σύνορα με το Ιράκ και την κοινή συνεννόηση δυνάμεων του Ιράκ και της Συρίας εναντίον του ISIS. Μια εξέλιξη που οι αμερικανικές δυνάμεις κάνανε ότι μπορούσανε για να αποτρέψουν, αποτυγχάνοντας πλήρως να δημιουργήσουν μια ουδέτερη ζώνη, που θα απέτρεπε την επαφή Συριακών με Ιρακινές δυνάμεις. Ακόμη περισσότερο μάλιστα τα πράγματα γίνονται αρνητικά για τις αντικυβερνητικές δυνάμεις όταν στην περιοχή της Ράκα ήδη έχει καταφθάσει και ο Συριακός στρατός.

Ο μόνος λοιπόν τρόπος αντίδρασης για τους αμερικανούς φαίνεται να είναι μια ωραία δικαιολογία για μια πιο δυναμική επέμβαση εκ μέρους τους. Αυτό μας θυμίζουν λοιπόν οι ανακοινώσεις στον τύπο περί της χρήσης χημικών που λένε ότι πρόκειται να κάνει ο Άσαντ.

Συνεπώς οι πρόσφατες συνεχείς επικρίσεις των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης εναντίον της συριακής κυβέρνησης για πρόθεση χρήσης χημικών, ίσως αποτελεί μια ένδειξη κάποιας επερχόμενης μεγαλύτερης εμπλοκής των ΗΠΑ στην Συρία. Η καμπάνια αυτή περί χρήσης χημικών που άρχισε από τις ΗΠΑ υποστηρίζεται από το Λονδίνο και το Παρίσι. Είναι μια κατάσταση την οποία δεν βλέπουμε για πρώτη φορά, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν εναντίον διαφόρων χωρών στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ η Μόσχα δια της εκπροσώπου τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ έχει προβεί και σε μια πρόβλεψη ενός σεναρίου, το οποίο θα προκαλέσει την επέμβαση των αμερικανών. Αναφέρει λοιπόν η Maria Zakharova ότι «οι πρόσφατες ανακοινώσεις περί επιθέσεων με χημικά εκ μέρους της Συρίας είναι σαν ένα σημάδι προειδοποίησης μιας επέμβασης. Η ιστορία θα είναι η ίδια : Συμβαίνει ένα περιστατικό σε μια περιοχή που ελέγχεται από τους τρομοκράτες και υπάρχουν πολλά θύματα αμάχων. Στη συνέχεια οι αντικυβερνητικές δυνάμεις που στην ουσία είναι και αυτοί τρομοκράτες, όπως οι τζιχαντιστές και η Αλ – Κάϊντα, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να εξοπλίζονται από τους αμερικανούς και τους συμμάχους τους, ανακοινώνουν ότι έγινε άλλο ένα έγκλημα από το συριακό καθεστώς», «το ίδιο συνέβη και το 2013 όταν μια προβοκάτσια για χρήση χημικών όπλων αποτέλεσε την αιτία για μια πρόθεση άμεσης επέμβασης της Δύσης στην Συρία, που όμως απετράπη χάρη στην δυναμική στάση της Ρωσίας». Προσδιόρισε μάλιστα τις περιοχές στις οποίες ενδεχομένως να προκληθούν οι προβοκάτσιες από τις ΗΠΑ αναφέροντας τις Sarrakab and Ar-Riha.

Από την άλλη ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Jim Mattis, υποστήριξε ότι η Συριακή κυβέρνηση δεν έχει ακόμα πραγματοποιήσει άλλη μια επίθεση με χημικά, αποκλειστικά και μόνο επειδή ο Λευκός Οίκος τους προειδοποίησε έντονα να μην το κάνουν. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ανέφερε ότι «Φαίνεται ότι έλαβαν την προειδοποίηση μας πολύ σοβαρά και δεν το έκαναν».

Θεωρούμε ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε τελικά αν οι ρωσικοί ισχυρισμοί επαληθευθούν. Βεβαίως οι αμερικανοί είπαν ότι έχουν στοιχεία που αποδεικνύουν την προετοιμασία εκ μέρους της Συρίας επιθέσεων με χημικά, ωστόσο αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί. Τελικά όλα είναι πιθανά να συμβούν και ο ακραίος ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας θα διαιωνίζει την παγκόσμια παρουσία και απειλή των τρομοκρατών.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)