ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΘΕΙ ΜΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Posted on July 05, 2017, 2:28 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Έγινε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο, ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό και μάλιστα εσπευσμένα, όπως την βιώνουμε πρόσφατα στο Crans Montana της Ελβετίας, απλά ψάχνει λόγους στην Ελληνική πλευρά για να της χρεώσει την αποτυχία των μέχρι τώρα διασκέψεων ή μήπως τελευταία στιγμή βρουν την ελληνική αντιπροσωπία χαλαρή ή την παγιδεύσουν, ώστε να δεχθεί τις απαράδεκτες απαιτήσεις των Τούρκων.

Δηλαδή όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ δηλώνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να διώξει τα στρατεύματα από την Κύπρο και ότι θα τα χρησιμοποιήσει εάν χρειασθεί, για ποιες διαπραγματεύσεις μπορούμε να μιλάμε. Όταν μάλιστα την ίδια στιγμή το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι στη διάσκεψη μετέχουν «Ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου, Μουσταφά Ακιντζί και ο Ρωμιός ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης», αντιλαμβάνεται πολύ εύκολα ο καθένας για τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης.

Συγκεκριμένα ο Τσαβούσογλου στην χθεσινή Διάσκεψη, παραδέχθηκε ότι η Τουρκία ζητά και επιμένει στην διατήρηση επεμβατικών δικαιωμάτων και στα δυο ομόσπονδα κράτη για τουλάχιστον 15 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην χθεσινή συζήτηση όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα, κάνοντας την ερώτηση: «Θα τα χρησιμοποιήσετε;», έλαβε την απάντηση: «Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε», προκαλώντας παγωμάρα στην αίθουσα.

Όταν για δεύτερη φορά έθεσε το θέμα ο Ν. Κοτζιάς, ο κ.Τσαβούσογλου προσπάθησε να τα μαζέψει λέγοντας ότι «ελπίζει ότι δεν θα χρειασθεί να τα χρησιμοποιήσουν». Νωρίτερα είχε υπάρξει ένταση στην διαδικασία καθώς ο Άιντε παρουσιάσθηκε με μονόπλευρη φιλοτουρκική θέση και αντί να θέσει ερωτήματα για την τούρκικη στάση, επιτέθηκε στον Νίκο Αναστασιάδη. Και μάλιστα ενώπιον όλων είπε ότι πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να αλλάξει στάση σε θέματα όπως το power sharing, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων !!!

Όταν μάλιστα είπε ότι όλες οι άλλες θέσεις των άλλων πλευρών είναι εντός πλαισίου, παρενέβη ο Νίκος Κοτζιάς κάνοντας λόγο για μονομερή προσέγγιση του κ. Άιντε καθώς όπως είπε δεν παρενέβη όταν η Τουρκία υπέβαλλε πρόταση για διατήρηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων, που ο ίδιος ο ΓΓ είχε θέσει εκτός πλαισίου. Και ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι η τουρκική πρόταση είναι αυτή που κινείται εκτός πλαισίου παραμέτρων της Λύσης.

Θεωρούμε ότι, μετά από όλα αυτά είναι εύλογο το ερώτημα γιατί ακόμα συζητούν ; Σίγουρα διότι τόσο ο ΟΗΕ όσο ο κ. Άϊντε αλλά και κάθε κράτος όπως και η τουρκοκυπριακή μειονότητα, δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη της αποτυχίας. Ίσως επίσης, διότι ο διεθνής αλλά και ο τουρκικός παράγων, να ευελπιστούν ότι οι πιέσεις θα πιάσουν τόπο, και η Ελλάδα θα απεμπολήσει τα εθνικά της συμφέροντα. Δεν μπορούμε όμως να φανταστούμε ότι υπάρχουν πραγματικοί Έλληνες, που θα δεχθούν να λύσουν με αυτούς τους όρους το Κυπριακό πρόβλημα, αγνοώντας την εισβολή και κατοχή κυπριακού εδάφους από τα κατοχικά τουρκικά στρατεύματα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)