ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΥΡΙΑΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣ – ΝΕΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ ΣΤΡΑΤΟ

Posted on July 07, 2017, 2:44 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Όλοι οι πόλεμοι πάντα έχουν κάποιους απρόβλεπτους παράγοντες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να κρίνουν την έκβαση τους. Είναι οι παράγοντες αυτοί που είτε έχουν σχεδιασθεί από πριν είτε έχουν προκύψει κατά την εξέλιξη των επιχειρήσεων. Δηλαδή η εισαγωγή για παράδειγμα ενός νέου οπλικού συστήματος, που δεν γνωρίζει ο αντίπαλος, σίγουρα μπορεί να αιφνιδιάσει και να δημιουργήσει νέα δεδομένα.

Αυτό είναι που ο Συριακός Στρατός φαίνεται να φέρνει στο πολύπλοκο πεδίο της μάχης της Συρίας. Αρχικά λοιπόν σύμφωνα με πληροφορίες που ήδη έχουμε αναφέρει σε άλλο άρθρο, ο συριακός στρατός είναι σε ετοιμότητα παραλαβής νέων τεθωρακισμένων από την Ρωσία, ειδικά σχεδιασμένα για το συριακό περιβάλλον, όπου διεξάγονται μάχες τόσο σε κατοικημένες περιοχές όσο και την έρημο. Τώρα σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες έχει ξεκινήσει αναβάθμιση των υπαρχόντων συριακών αρμάτων, ώστε να αποκτήσουν αυξημένες δυνατότητες νυκτερινών επιχειρήσεων, τοποθετώντας στα άρματα τους νέα συστήματα ελέγχου πυρός.

Έτσι, για πρώτη φορά αποκαλύπτονται από συριακές πηγές, οι αναβαθμίσεις των συριακών αρμάτων. Αυτές περιλαμβάνουν νέα αναβαθμισμένα συστήματα ελέγχου πυρός με θερμικά περισκόπια, που έχουν τοποθετηθεί στα άρματα Τ-55. Η αναβάθμιση έγινε από το συριακό κέντρο επιστημονικών ερευνών (Syrian Scientific Research Center (SSRC)), το οποίο αναβάθμισε το υπάρχων σύστημα οπτικών τύπου «1Κ13» Λευκορωσίκης προέλευσης, της εταιρείας BELOMO. Η αναβάθμιση περιέλαβε την τοποθέτηση θερμικής κάμερας με βεληνεκές περίπου 8 χιλιομέτρων σε υψηλή ανάλυση.

Τα νέα οπτικά είναι επίσης συνδεδεμένα με ένα βλητικό υπολογιστή με δυνατότητα εισαγωγής πολλαπλών πληροφοριών όπως ταχύτητα και κατεύθυνση ανέμου, δημιουργώντας έτσι ένα συριακής προέλευσης ημιαυτόματο σύστημα ελέγχου πυρός.

Δεν είναι ακόμα σαφές εάν το άρμα έχει εξοπλισθεί και με άλλους αισθητήρες για υποστήριξη του βλητικού υπολογιστή και βελτίωση της ακρίβειας βολής του.

Επιπλέον έγινε επίσης γνωστό ότι το άρμα έχει ενισχυθεί με το επίσης συριακής κατασκευής σύστημα ενεργητικής θωράκισης Sarab-1.

Δεν είναι επίσης γνωστό κατά πόσο η Λευκορωσία βοήθησε το συριακό κέντρο ερευνών να αναπτύξει αυτά τα συστήματα. Όμως το κέντρο αυτό έχει υλοποιήσει παρόμοια προγράμματα στο παρελθόν.

Όπως φαίνεται οι Σύριοι έχουν γνώση της θερμικής τεχνολογίας καθόσον είχαν αναβαθμιστεί τέτοια συστήματα αρμάτων Τ-55 και πριν τον πόλεμο.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι από το 2014 το συριακό κέντρο ερευνών συνεργάζεται με τον συριακό στρατό στην ανάπτυξη και αναβάθμιση διαφόρων συστημάτων για τα άρματα.

Θεωρούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να αναβαθμίσει και να εξοπλίσει τον συριακό στρατό με νέα σύγχρονα μέσα, ώστε να δημιουργήσεει το αποφασιστικό πλεονέκτημα στην αντιπαράθεση τόσο με τον ISIS αλλά και με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ. Όσο για τις αναβαθμίσεις των αρμάτων η βοήθεια της Λευκορωσίας και με προτροπή της Ρωσίας, εκτιμάται ότι είναι δεδομένη, που είναι μια απόδειξη ότι, παρά το γεγονός ορισμένων διαφορών που εμφανίζονται σε δηλώσεις των ηγετών των δύο χωρών πάνω σε κάποια θέματα, οι απόψεις που εκφράζουν η Μόσχα και το Μινσκ όσον αφορά στην προστασία των συνόρων τους και των εθνικών τους συμφερόντων, είναι ταυτόσημες. Η πλάστιγγα φαίνεται ότι έχει αρχίσει να γέρνει προς την συριακή – ρωσική συμμαχία και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την αμερικανική αντίδραση.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)