Η ΡΩΣΙΑ ΕΔΩΣΕ ΑΔΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΚΟΥΡΔΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ !!!

Posted on July 09, 2017, 2:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Μεγάλη διπλωματική νίκη φαίνεται να πετυχαίνει η Τουρκία στα σύνορα της με την Συρία καθόσον η Ρωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, απαίτησε από τους Κούρδους ή να παραδώσουν την περιοχή του Αφρίν στον συριακό στρατό ή θα δεχθούν την εισβολή των Τούρκων. Αυτό όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αποτελεί έναν ωμό εκβιασμό προς τους Κούρδους και δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή. Η Ρωσία μετά την μεγάλη εξοπλιστική ενίσχυση του συριακού στρατού, θέλει να ελέγξει και διπλωματικά ακόμα περισσότερο το παιχνίδι, βάζοντας για τα καλά τους Κούρδους στο περιθώριο προς όφελος της Συμμαχίας Ρωσίας – Τουρκίας – Ιράν και φυσικά του Άσαντ.

Έτσι, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, η Ρωσία ενημέρωσε το Κουρδικό κόμμα στην Συρία (PYD), στο Αφρίν , περιοχή δηλαδή στα σύνορα με την Τουρκία, που ελέγχεται από τους Κούρδους, ότι θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στην εισβολή της Τουρκίας ή στην παράδοση της περιοχής στην συριακή κυβέρνηση. Όλα αυτά την στιγμή που οι Κούρδοι είχαν ζητήσει από την Ρωσία να τους προστατέψει από την Τουρκία καθώς και από είσοδο Ιρανικών αλλά και αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή!!!

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Ρώσος υπουργός άμυνας Sergey Shoygu είπε στον Τούρκο Πρόεδρο κατά την διάρκεια συνάντησης τους την 2 Ιουλ. στην Τουρκία, ότι το Κρεμλίνο έχει συμφωνήσει για μια επιχείρηση εισβολής της Τουρκίας εναντίον των Κουρδικών δυνάμεων του PYD στο Afrin !!!

Βεβαίως είναι αξιοσημείωτο ότι η αμερικανική συμμαχία στην περιοχή ανατολικά του Ευφράτη έχει 7 βάσεις στις περιοχές που ελέγχονται από τους Κούρδους, δύο αεροπορικές βάσεις στο Al-Hasakah, μια αεροπορική βάση στο Qamishli, δύο ακόμα βάσεις στην Al-Malikiya, ένα αεροδρόμιο στο Tal Abiad στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και ένα επιχειρησιακό κέντρο στην Manbij.

Εν τω μεταξύ ο Sipan Hamo Διοικητής των κουρδικών δυνάμεων YPG στην Συρία ανέφερε ότι, «η πραγματοποίηση μιας τέτοιας τουρκικής προέλασης εναντίον των Κούρδων στο Αφρίν και στην ευρύτερη περιοχή του Αλέπο, θα επηρεάσουν αρνητικά την μάχη για την απελευθέρωση της Ράκα από τον ISIS», «Η Ρωσία και το συριακό καθεστώς το οποίο ισχυρίζεται ότι αποτελεί ένα κράτος που προασπίζει τα σύνορα του και την κυριαρχία του, δεν έχει καμία δικαιολογία να δίνει άδεια στην Τουρκία να εισβάλλει και να βομβαρδίζει την περιοχή του Αλέπο. Είναι ολοφάνερο ότι υπάρχει συμπαιγνία κάτω από το τραπέζι μεταξύ των τριών μερών (Ρωσία, Συρία, Τουρκία).

Από την άλλη ενώ η Τουρκία συνεχίζει να μηχανοποιεί τις δυνάμεις της στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας, βόρεια του Αφρίν, χιλιάδες κούρδοι διαδηλώνουν καθημερινά στο Αφρίν εναντίον της αναμενόμενης εισβολής της Τουρκίας.

Θεωρούμε ότι οι Κούρδοι αρχίζουν να πληρώνουν την στενή σχέση τους και συμμαχία με τον άξονα των ΗΠΑ. Η ρωσική συμμαχία φαίνεται αποφασισμένη να στραφεί εναντίον τους και δεν μένει στους Κούρδους παρά να επιλέξουν ποιους εμπιστεύονται περισσότερο. Βέβαια έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση για τους Κούρδους, ισχύει η φράση «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Τελικά φαίνεται να βρίσκονται σε μια πολύ δύσκολη στιγμή να επιλέξουν ξεκάθαρα με ποια συμμαχία θέλουν να συνεργαστούν. Η τακτική και με τους δύο μεγάλους πλέον έχει τελειώσει …

Δεν φαίνεται πάντως να έχουν άλλη επιλογή από αυτή των ΗΠΑ, παρότι και οι αμερικανοί δεν τους έχουν υποσχεθεί τίποτα συγκεκριμένο, αλλά είναι οι μόνοι που προς το παρών τουλάχιστον πολεμάνε μαζί τους και έχουν ακόμα περιθώριο να τους πείσουν για την παραμονή τους στα σύνορα με την Τουρκία κάτι που η Ρωσία φαίνεται να το έχει ξεχάσει.

Από την άλλη η Ρωσία για άλλη μια φορά στηρίζει την τουρκική αλαζονεία, πάνω στην οποία φαίνεται να επενδύει την δική της κυριαρχία. Όμως οι αμερικανοί σίγουρα δεν θα πρέπει να μείνουν θεατές στα γεγονότα αν θέλουν να ανακάμψουν πραγματικά στην περιοχή, μια επίθεση εναντίον συμμάχων τους χωρίς αντίδραση θα τους φέρει πάρα πολύ πίσω σε αξιοπιστία και δεν θα έχουν πλέον άλλο συμβατικό τρόπο να ανατρέψουν τις εξελίξεις υπέρ των ρωσικών συμφερόντων.
 

 

 

 

 

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)