ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥΣ, ΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΗΠΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ

Posted on July 11, 2017, 1:02 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Μεγάλη μέρα η χθεσινή τόσο για το Ιράκ αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής αλλά και την παγκόσμια κοινότητα. Είναι η μέρα που ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ-Αμπάντι ανακοίνωσε την νίκη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη της Μοσούλης.

Βεβαίως πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια κατά κοινή ομολογία ήταν οι Κούρδοι, που συντασσόμενοι με το αμερικανικό άξονα και τις δυνάμεις του Ιράκ πέτυχαν αυτό το τεράστιο επίτευγμα. Συνεπώς πλησιάζει η ώρα που οι αμερικανοί και η Δύση θα πρέπει να ανταμείψουν τους Κούρδους για την προσφορά τους, αν θέλουν να λέγονται μεγάλες δυνάμεις, που οι σύμμαχοι τους μπορούν να τους εμπιστεύονται.

Έτσι, ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Masoud Barzani, υποδέχθηκε την Κυριακή μια αντιπροσωπία αμερικανών με επικεφαλή τον κ. Brett MGcurk, τον ειδικό εκπρόσωπο του Προέδρου των ΗΠΑ, για την παγκόσμια συμμαχία αντιμετώπισης του ISIS.

Ο Πρόεδρος Barzani και ο κ. McGurk, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Κούρδου Προέδρου, συζήτησαν σημαντικά θέματα, όπως η επιχείρηση στην Μοσούλη, οι επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών στην Συρία αλλά και το θέμα του κουρδικού δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε ότι, «συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις της επιχείρησης στην Μοσούλη και ότι είναι πλέον θέμα ημερών η πλήρης απελευθέρωση της πόλης. Ο κ. McGurk επαίνεσε τις δυνάμεις του Ιράκ και των Πεσμεργκά για την συνεργασία τους με την συμμαχία και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες και αγαπημένους αυτών που έχασαν την ζωή τους κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων», «επίσης η συμμαχία είναι ευγνώμων για την βοήθεια που δόθηκε από τον Πρόεδρο Barzani τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία», «ο Πρόεδρος Barzani και ο αμερικανός εκπρόσωπος επίσης συζήτησαν για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας των Κούρδων, το οποίο είναι προγραμματισμένο να γίνει την 25 Σεπ. 2017. Ο Πρόεδρος Μπαρζανί τόνισε ότι είναι απαραίτητο να γίνει το δημοψήφισμα και ότι η Κουρδική πλευρά σχεδιάζει και τα επόμενα βήματα, που θα τεθούν σε διάλογο με όλες τις πλευρές και κυρίως με την Βαγδάτη».

Για την συνάντηση, από την πλευρά του ο αμερικανός εκπρόσωπος έγραψε στο Twitter του ότι, «συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Barzani σήμερα στο Erbil, για να ευχαριστήσω τον ίδιο αλλά και τους ηρωικούς Πεσμεργκά για την ηγετική συμμετοχή τους, μαζί με τις δυνάμεις του Ιράκ (ISF) στις επιχειρήσεις της Μοσούλης».

Θεωρούμε ότι σε λίγο, όταν θα έχουν πέσει όλοι οι θύλακες των τζιχαζντστών τόσο στο Ιράκ όσο και την Συρία, οι αμερικανοί θα πρέπει να ανταμείψουν αυτούς τους άξιους κούρδους μαχητές. Τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία το αίτημα αυτονομίας και ανεξαρτησίας, είναι κάτι που θα πρέπει να επιβάλλουν οι αμερικανοί, αφενός ανταμείβοντας τους Κούρδους για την βοήθεια τους, αφετέρου επιβάλλοντας έμπιστους συμμάχους τους, σε μια τόσο ευαίσθητη περιοχή, προωθώντας ασφαλώς με αυτόν τον τρόπο και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)