ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ – ΖΗΤΑΝΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΤΑΞΑΝΕ

Posted on July 15, 2017, 2:17 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 10 secs

Μέσα στην μεγάλη αναταραχή τους στα Σκόπια και προκειμένου ο Ζάεφ να εξασφαλίσει την εξουσία, έκανε τους Αλβανούς πρωταγωνιστές ενδίδοντας στις απαιτήσεις τους περί θεσμικών αλλαγών υπέρ της αλβανικής μειονότητας. Απαιτήσεις φυσικά που οι Αλβανοί μονομερώς θέλουν να εφαρμόζονται υπέρ των δικών τους μειονοτήτων, ενώ όλα ξεχνιούνται για την Ελληνική μειονότητα στην Βόρεια Ήπειρο.

Οι εκλογές βεβαίως έγιναν και το κόμμα του Ζάεφ μετά από αναταραχές σχημάτισε κυβέρνηση με την στήριξη των Αλβανών, αφού βεβαίως τους έταξε ότι και να του ζήτησαν.

Έτσι τώρα οι Αλβανοί άρχισαν ήδη τις απειλές, να ρίξουν την κυβέρνηση αν άμεσα δεν ψηφιστεί ο πρώτος νόμος, που θα καθιερώνει την αλβανική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους.

Το αλβανικό κόμμα DPA, δήλωσε ότι θα σταματήσει να στηρίζει την κυβέρνηση Ζάεφ, εάν δεν τροποποιήσει τον νόμο για την αλβανική γλώσσα μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του αλβανικού κόμματος αναφέρθηκε ότι, «αυτό (εννοεί το θέμα της γλώσσας), αποτελεί μια απαίτηση πρώτης προτεραιότητας για τους Αλβανούς και για το κόμμα μας. Εάν ο νόμος δεν τροποποιηθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, εμείς θα αναθεωρήσουμε την στάση μας στην κυβέρνηση». Με την δήλωση αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν και επίσημα όσα ανέφερε και ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DPA Zijadin Sela, πριν δύο ημέρες.

Ουσιαστικά την κυβέρνηση στηρίζει μια συμμαχία τριών μικρών αλβανικών κομμάτων που κέρδισαν τρεις έδρες στο Σκοπιανό κοινοβούλιο κατά τις πρόσφατες εκλογές της 11ης Δεκ. Εάν λοιπόν δύο από τους τρεις αλβανούς παραιτηθούν από την κυβέρνηση, τότε το κυβερνών κόμμα Ζάεφ, δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 62 βουλευτών, επί συνόλου 120.

Αυτή την στιγμή λοιπόν όπως αναφέραμε ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος DPA Zijadin Sela, απειλεί με αποχώρηση. Ο άλλος αλβανός Vesel Memedi αρχηγός του αλβανικού κόμματος NDP (National Democratic Rebirth), δεν συμμερίζεται τις απόψεις του Sela, όμως ο τρίτος της αλβανικής παρέας Surija Rаshidi είναι πολύ κοντά να συμφωνήσει με τις απειλές του Sela, εάν δεν ικανοποιηθούν πάραυτα οι απαιτήσεις τους.

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση των Σκοπίων σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπεύθυνου για Ευρωπαϊκά θέματα κ. Osmani θεωρεί ότι το όλο θέμα πρέπει να ψηφισθεί μετά την γνωμοδότηση του συμβουλευτικού οργάνου της ΕΕ «Venice Commission», που ασχολείται με θέματα δημοκρατικών θεσμών και συνταγματικότητας.

Θεωρούμε ότι, η κυβέρνηση των Σκοπίων θέλει να κερδίσει χρόνο απέναντι στις αλβανικές απειλές, όμως τα πράγματα φαίνεται να είναι αρκετά δύσκολα και το μέλλον αυτής της κυβερνητικής συμμαχίας αρκετά δυσοίωνο. Από την άλλη οι Αλβανοί βρήκαν την μεγαλύτερη ευκαιρία τους να κυριαρχήσουν στα Σκόπια, ειδικά τώρα που τους έχουν τάξει «λαγούς με πετραχήλια». Το πιθανότερο είναι ότι η αστάθεια θα επανέλθει, ίσως σύντομα, στα βόρεια σύνορα μας και δεν υπάρχει χρόνος εφησυχασμού.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)