Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΕΜΙΖΕΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ -ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ

Posted on July 19, 2017, 11:40 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Είναι πλέον δεδομένο από την εξέλιξη των επιχειρήσεων κατά του ISIS τόσο στο Ιράκ όσο και στην Συρία, ότι οι δυνάμεις των τρομοκρατών χάνουν συνεχώς εδάφη αλλά και μαχητές, ενώ η τελική ήττα τους είναι πλέον θέμα χρόνου. Για τον λόγο αυτό εξάλλου, παρατηρούμε και μεγάλες μετακινήσεις τρομοκρατών σε άλλες περιοχές είτε για συνέχιση της εμπόλεμης δράσης τους, είτε για πραγματοποίηση τρομοκρατικών ενεργειών.

Η ανησυχία όλων των χωρών για το φαινόμενο αυτό είναι προφανής και όλα τα κράτη προσπαθούν να λάβουν τα μέτρα τους, ώστε να μην βρεθούν, όσο το δυνατόν γίνεται, προ εκπλήξεων.

Η υπόθεση της Αιγύπτου είναι χαρακτηριστική για τον τρόπο που οργανώνονται και δρουν οι τρομοκράτες όταν μετακινούνται σε άλλες περιοχές. Καταρχήν υπάρχουν πυρήνες στις νέες αυτές περιοχές που τους υποδέχονται και τους οργανώνουν. Επίσης ένα ολόκληρο δίκτυο έχει φροντίσει για τον εξοπλισμό τους τόσο με οπλισμό όσο και με τα απαιτούμενα εκρηκτικά και μέσα πραγματοποίησης του δολοφονικού έργου τους.

Έτσι την Δευτέρα πέντε αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και έξι άλλοι έχουν τραυματιστεί σοβαρά, σε δύο τρομοκρατικές επιθέσεις σε δρόμους στην χερσόνησο του Σινά στην πόλη Arish.

Την ίδια ημέρα, η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία με μαχητικά F-16, βομβάρδισε συγκεντρώσεις ύποπτων τρομοκρατών σε διάφορες περιοχές στην βόρεια περιοχή της χερσονήσου και αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν περίπου 30 τρομοκράτες.

Επίσης την Κυριακή η Αιγυπτιακή πολεμική αεροπορία κατέστρεψε 15 οχήματα που ανήκανε σε τρομοκράτες. Τα οχήματα ήταν γεμάτα με οπλισμό, πυρομαχικά και απαγορευμένα υλικά και προσπαθούσαν να εισέλθουν στην Αίγυπτο από την πλευρά της Λιβύης.

Βέβαια όλα αυτά έρχονται να συνδεθούν και με πρόσφατες ανακαλύψεις των ενόπλων δυνάμεων της Αιγύπτου, που είχαν εντοπίσει στο κεντρικό Σινά, κρυψώνα των τρομοκρατών μέσα στην οποία υπήρχαν μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών, πληροφορίες που γίνανε γνωστές από κινεζικές πηγές. Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων μέσα στο κρησφύγετο των τρομοκρατών εντοπίστηκαν δύο αυτόματα όπλα, πύραυλοι RPG, πυρομαχικά, συσκευές επικοινωνίας, αλλά και εκρηκτική ύλη C4.

Θεωρούμε ότι όλη η κατάσταση όπως διαμορφώνεται στην Αίγυπτο μπορεί να δώσει μια εικόνα για την μετακίνηση και δράση των τρομοκρατών και σε άλλες χώρες. Βεβαίως όλες οι χώρες δεν είναι ίδιες και φυσικά δεν έχουν την ίδια βαρύτητα στο χρηματιστήριο της τρομοκρατίας. Δηλαδή η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί με την Αίγυπτο ή κάποιες άλλες χώρες της Δύσης στην προτεραιότητα χτυπήματος και σύμφωνα με εκτιμήσεις βρίσκεται αρκετά χαμηλά στην λίστα τους, όμως όπως λέει και ο σοφός μας λαός «φίλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά».

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)