Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΠΑΡΕΛΑΒΕ ΡΩΣΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ! – ΝΕΕΣ ΙΣΟΡΡΟΠΙΕΣ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Posted on July 20, 2017, 12:49 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Μετά την ενίσχυση του συριακού στρατού, με ρωσικά τεθωρακισμένα τύπου BMPT-72, ειδικά σχεδιασμένα για το επιχειρησιακό περιβάλλον της Συρίας, και ρωσική αναβάθμιση των συριακών αρμάτων Τ-55, που ήδη αναπτύξαμε σε πρόσφατο άρθρο, αύξησε και η Αίγυπτος με ρωσικές προμήθειες τις στρατιωτικές της δυνατότητες, με την παραλαβή επιθετικών ελικοπτέρων από την Ρωσία.

Η Ρωσία λοιπόν συνεχίζει να κάνει συμφωνίες εξοπλισμών με σημαντικές χώρες της Μέσης Ανατολής, στις οποίες αν συμπεριλάβουμε και την Τουρκία, δημιουργούνται νέα γεωπολιτικά δεδομένα στην ΝΑ Μεσόγειο. Και όλα αυτά καθόσον οδεύουμε ολοταχώς στην νέα ενεργειακή εποχή της Μεσογείου, κατά την οποία θα καταστεί πεδίο συνεργασιών και αντιπαραθέσεων, στην προσπάθεια εκμετάλλευσης αυτού του νέου ενεργειακού κόμβου που γεννιέται.

Έτσι, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, τα πρώτα τρία ρωσικά επιθετικά- αναγνωριστικά ελικόπτερα, τύπου Ka-52, παρέλαβε η Αίγυπτος, ενώ είναι σε εξέλιξη ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για τους Αιγύπτιους πιλότους.

Το 2015 Μόσχα και Κάιρο προέβησαν σε συμφωνία παράδοσης συνολικά 46 ελικοπτέρων τύπου Ka-52 στην Αίγυπτο.

Πλέον των Ka-52 η Ρωσία έχει ήδη συμφωνήσει να πουλήσει ελικόπτερα τύπου Ka-52K ναυτικής συνεργασίας, για τα πολεμικά πλοία τύπου Mistral, που πρόσφατα παρέλαβε το πολεμικό ναυτικό της Αιγύπτου. Αυτό βεβαίως ήδη είχε ανακοινωθεί από τον Ρώσο Διευθυντή στρατιωτικής και τεχνικής συνεργασίας Dmitry Shugaev τον Ιούνιο του 2017.

Θεωρούμε, όπως είναι άλλωστε προφανές, ότι η Ρωσία επεκτείνεται όλο και νοτιότερα, στην προσπάθεια της να επηρεάζει όσο περισσότερο γίνεται τις εξελίξεις στο νέο ενεργειακό παιχνίδι, που μόλις ξεκίνησε στην Μεσόγειο και θα συνεχιστεί στα επόμενα χρόνια.

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)