ΤΟ ΚΑΤΑΡ ΕΚΒΙΑΖΟΤΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΣΒΑΛΛΕΙ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ!!! – ΣΕ ΚΡΙΣΗ Η ΑΡΑΒΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Posted on July 21, 2017, 8:01 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 2 secs

Όλη αυτή η κρίση με το Κατάρ αποτελεί μια ιστορία, που κρύβει πολλά γεγονότα, τα οποία σιγά- σιγά θα βγαίνουν στην επιφάνεια, πέραν αυτών που ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Έτσι, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού άμυνας του Κατάρ Khalid Al-Attiyah, σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο, το Κατάρ είχε υποστεί εκβιασμό για να συμμετέχει στην συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας, η οποία εισέβαλλε στην Υεμένη.

Συγκεκριμένα ο Al-Attiyah ανέφερε ότι, «το Κατάρ πιέσθηκε για να συμμετάσχει στην Αραβική Συμμαχία που επιχείρησε πολεμικά στην Υεμένη», «η Ντόχα δεν είχε καμία επιθυμία να συμμετάσχει στην εισβολή στην Υεμένη», «το Κατάρ δεν εισέβαλε ποτέ στην Υεμένη, εμείς ήμασταν στα σύνορα με την Σαουδική Αραβία σε όλες τις αποστολές μας», «στην αρχή της κρίσης μας ζητήθηκε να εγκαταλείψουμε τα Σαουδαραβικά σύνορα και εμείς το πράξαμε και ο στρατός μας επέστρεψε πίσω», «οι δυνάμεις του Κατάρ ποτέ δεν μπήκανε στην Υεμένη και εμείς μόνο προστατεύαμε και φυλάγαμε τα σύνορα της Σαουδικής Αραβίας».

Επίσης πρόσθεσε ότι η Ντόχα έχει την δική της αντίληψη για την κρίση στην Υεμένη και πιστεύει ότι ο διάλογος είναι η συντομότερη οδός για να επιλύονται τα προβλήματα.

Βέβαια η Συμμαχία υπό την Σαουδική Αραβία, απέκλεισε το Κατάρ από το στρατιωτικό σκέλος στις 5 Ιουνίου, με την έναρξη της διπλωματικής κρίσης.

Θεωρούμε ότι οι άγραφοι νόμοι των Αράβων οδήγησαν το Κατάρ στην συμμετοχή στις πολεμικές δραστηριότητες της συμμαχίας ειδικά εναντίον της Υεμένης. Όμως τελικά όταν τα αραβικά ένστικτα έρχονται να συγκρουστούν με τα οικονομικά και άλλα συμφέροντα και όταν μάλιστα αυτά τα συμφέροντα στηρίζονται και σε δυναμικές συμμαχίες όπως της Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, τότε αυτά υπερισχύουν.

Οι αποκαλύψεις του υπουργού άμυνας του Κατάρ δείχνουν μια σαφέστατη αλλαγή πολιτικής του Κατάρ, σε ένα γενικότερο ανταγωνισμό μεταξύ Ρωσίας – ΗΠΑ, όπου πάλι φαίνεται ότι οι ΗΠΑ τείνουν να υποθηκεύσουν την συνοχή μιας δυνατής αμερικανόφιλης αραβικής συμμαχίας, που είχε σχηματισθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Φυσικά η Ρωσία δεν φαίνεται να χάνει τέτοιες ευκαιρίες και θα είναι καιρός οι ΗΠΑ να αλλάξουν την πολιτική τους στην αραβική συμμαχία, καθόσον δεν έχουν την πολυτέλεια για τόσο σημαντικές απώλειες.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)