ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Η ΘΗΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟ ΗΓΕΤΗ ΤΗΣ Β.ΚΟΡΕΑΣ

Posted on July 29, 2017, 10:26 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Η μεγάλη αυθάδεια που χαρακτηρίζει την ηγέτη της Β. Κορέας, τόσο απέναντι στους γείτονες του όσο και απέναντι στις μεγάλες δυνάμεις, αλλά και η απειλή εκ μέρους του για την παγκόσμια ασφάλεια, απασχολούν συνεχώς την διεθνή κοινότητα που ψάχνει τρόπους να διαχειριστεί αυτό τον παρανοϊκό «άνθρωπο». Δεν είναι μάλιστα λίγες οι φορές, που ακούμε με πόσο μεγάλη ευκολία εξοντώνει ακόμα και όσους δεν χειροκροτούν ζωηρά στην εμφάνιση του, ασφαλώς δεν συζητάμε τι γίνεται σε σοβαρότερα «αδικήματα». Όμως μια τέτοια αρρωστημένη φυσιογνωμία είναι απόλυτα επικίνδυνη όταν στα χέρια της έχει πυρηνικές και βαλλιστικές δυνατότητες, που απότι φαίνεται δεν θα του ήταν και πολύ δύσκολο να αποφασίσει την χρήση τους. Ο ίδιος πάντως σίγουρα θα έχει φροντίσει στην περίπτωση αυτή για την προσωπική του ασφάλεια από αντίποινα.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο να γνωρίζει η παγκόσμια κοινότητα τους κινδύνους που δημιουργούνται από την παρουσία του παρανοϊκού κορεάτη και να προσπαθεί με διάφορους τρόπους να τον τρομάξει, αλλά να προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσει πριν προλάβει να κάνει την μεγάλη τρέλα του. Βέβαια σε αυτό τον τομέα ελπίζουμε σε σημαντικές πρωτοβουλίες τόσο από τις ΗΠΑ όσο και την Ρωσία αλλά και την Κίνα ακόμα.

Χαρακτηριστικό της αντίληψης των πραγμάτων εκ μέρους της Β. Κορέας αποτελεί, η άμεση απάντηση της, όταν πολύ πρόσφατα ο αρχηγός της C.I.A. Mike Pompeo ανέφερε ότι η αλλαγή του καθεστώτος στην Β. Κορέα θα ήταν μια σημαντική επιτυχία για την προεδρία Τράμπ.

Σε λιγότερο από μια εβδομάδα ήρθε η αντίδραση στην δήλωση Pompeo, από το καθεστώς του Kim Jong-un και συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος τύπου του ΥΠΕΞ, την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Κορέας (Korean Central News Agency (KCNA), απάντησε ότι «είναι σε ετοιμότητα και έχουν την πρόθεση να πλήξουν τις ΗΠΑ με ένα «πυρηνικό σφυρί» εάν αποδειχθεί ότι αυτή θα είναι η ατζέντα του Τράμπ», «εάν οι ΗΠΑ τολμήσουν να δείξουν το παραμικρό σημάδι προσπάθειας να ανατραπεί η ανώτατη ηγεσία μας, εμείς θα χτυπήσουμε ανελέητα την καρδιά των ΗΠΑ, με το υπερδύναμο πυρηνικό μας σφυρί, που έχουμε δημιουργήσει με την πάροδο του χρόνου».

Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν ο Διευθυντής της C.I.A. στην Σύνοδο Ασφαλείας του Άσπεν στο Κολοράντο στις 20 Ιουλίου, ανέφερε ότι, «θα ήταν πολύ σημαντικό για την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου, να πάρουμε τα πυρηνικά από εκεί, όμως το πιο επικίνδυνο είναι, ο χαρακτήρας του ανθρώπου που κρατάει τον έλεγχο τους σήμερα», «έτσι το πιο σημαντικό που πρέπει να κάνουν οι ΗΠΑ είναι να διαχωρίσουν αυτά τα δύο, δηλαδή να διαχωριστούν οι πυρηνικές δυνατότητες από κάποιον που έχει την πρόθεση να τα χρησιμοποιήσει (εννοεί τον παρανοϊκό Kim)”. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς δήλωσε ότι πρέπει άμεσα να απομακρυνθεί από την εξουσία ο Κιμ και να αντικατασταθεί από κάποιον λιγότερο επικίνδυνο και πιο συνετό ηγέτη.

Συνεχίζοντας ανέφερε ακόμα πιο συγκεκριμένα ότι «όσο για το καθεστώς ευελπιστώ ότι θα βρούμε ένα τρόπο να διαχωρίσουμε το καθεστώς από αυτό το σύστημα. Οι κάτοικοι στην Β. Κορέα είμαι σίγουρος ότι είναι αξιαγάπητοι και θα το εκτιμήσουν πολύ, εάν το δάχτυλο του Κίμ, απομακρυνθεί από τον πυρηνικό διακόπτη, όπως είμαι σίγουρος ότι θα ήταν ευτυχισμένοι εάν τον βλέπανε να φεύγει».

Θεωρούμε ότι, για τον ηγέτη της Β. Κορέας αλλά και όλο το καθεστώς, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να πάψουν να αποτελούν απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Βεβαίως σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η Β. Κορέα παρότι είναι κοντά για να αποτελέσει πυρηνική απειλή, εντούτοις σύμφωνα με δήλωση του δεύτερου στην ιεραρχία στρατηγού των ΗΠΑ Paul Selva , «η Β. Κορέα στερείται ακόμα της δυνατότητας να χτυπήσει τις ΗΠΑ σε ότι αφορά την ακρίβεια ελπίζοντας σε ένα εύλογο θετικό απολογισμό».

Η ουσία βεβαίως είναι ότι έχει την δυναμική να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο και όσο πιο γρήγορα αντιδράσουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα τόσο θα προστατευθεί η παγκόσμια ασφάλεια. Η θηλεία γύρω από τον Κιμ και αυτό το επικίνδυνο καθεστώς θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο, με όποιο τρόπο απαιτηθεί.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)