ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ – ΟΔΗΓΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ

Posted on August 01, 2017, 1:30 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 9 secs

Η τραγική πολιτική Τράμπ που ουσιαστικά δεν έχει στρατηγική στην Συρία, ‘όπου την μία βομβαρδίζει ανελέητα συριακές βάσεις διότι όπως ισχυρίζεται έχουν κάνει χρήση χημικών όπλων και από την άλλη επιδιώκει την συμμαχία με τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση μεταξύ των μελών της συμμαχίας των ΗΠΑ στην Συρία.

Και είναι φυσικό άλλωστε όταν οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις και μάλιστα κυρίως οι προερχόμενες από την Συρία, ξαφνικά να πρέπει να θεωρούν τις κυβερνητικές δυνάμεις ως φιλικές !!! και αυτό διότι ο αμερικανός Πρόεδρος, χωρίς κάποιο σχέδιο ή προηγούμενη θεσμική συμφωνία, επιδιώκει να αλλάξει την στρατηγική των ΗΠΑ και να συμμαχήσει με τους Ρώσους, για τους δικούς του λόγους που απότι φαίνεται μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Το ίδιο θέμα το βλέπουμε βεβαίως και σε άλλο επίπεδο όσον αφορά τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Ρωσίας, όπου ο Τράμπ προσπαθεί να ακυρώσει αυτά τα τιμωρητικά μέτρα.

Έτσι, σύμφωνα με πηγές των αντικυβερνητικών δυνάμεων στην Συρία, η ταξιαρχία Shuhada al-Qaryatayn ανακοίνωσε επίσημα, στις 24 Ιουλ. ότι διακόπτει την σχέση της με την Συμμαχία των ΗΠΑ διότι όπως δηλώθηκε «ασκήθηκε πίεση από την αμερικανική συμμαχία να σταματήσουνε να μάχονται κατά του συριακού στρατού (SAA), στην έρημο και τις περιοχές γύρω από την Suweida, Damascus και την Homs. Τόνισαν μάλιστα στην ίδια δήλωση ότι αντίθετα με αυτά που τους απαιτούνται από την αμερικανική διοίκηση, θα συνεχίσουν να μάχονται τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα.

Επιβεβαιώθηκε μάλιστα από άλλες πηγές, ότι η αμερικανική διοίκηση στην Συρία αρνείται συνολικά επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων και των συμμάχων τους. Προφανώς υλοποιώντας την νέα στρατηγική Τράμπ, που επιδιώκει με κάθε τρόπο προσέγγιση με το ρωσόφιλο στρατόπεδο.

Η Ταξιαρχία Shuhada al-Qaryatayn είναι ένας από τους μεγαλύτερους σχηματισμούς, που στήριζαν οι ΗΠΑ και συμμετείχαν στην αμερικανική συμμαχία και έχουν την έδρα τους σε βάση στο At Tanf.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πιστεύεται ότι και άλλες ομάδες θα εγκαταλείψουν την αμερικανική συμμαχία στο μέλλον, διότι ο πρωταρχικός σκοπός αυτών των ομάδων είναι να πολεμήσουνε τις δυνάμεις του SAA και δευτερευόντως τον ISIS. Επιπλέον πολλές από αυτές τις ομάδες έχουν μια πολύ δυνατή σχέση με την Al-Nusra και αριθμός των μαχητών τους ήταν πρώην μαχητές του ISIS ειδικά στην Deir Ezzor.

Θα λέγαμε, όπως άλλωστε έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν με σειρά άρθρων μας, ότι η συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων είναι κάτι επιβεβλημένο για την καταστροφή του ISIS. Όμως αφού δεν επιδιώχθηκε κάτι τέτοιο μέχρι τώρα και δεν δημιουργήθηκαν οι αναγκαίες συγκλήσεις αλλά και θεσμικές συμφωνίες τόσο στο εσωτερικό των ΗΠΑ αλλά και στο ΝΑΤΟ, όπως και μεταξύ των μελών της αμερικανικής Συμμαχίας που μάχεται στην Συρία και κυρίως μεταξύ των τοπικών δυνάμεων, που ένας από τους κορυφαίους στόχους τους είναι η ανατροπή Άσαντ, δεν είναι δυνατόν στην πορεία να αλλάζει κατεύθυνση και στόχους η αμερικανική διπλωματία, απλά και μόνο επειδή έτσι αποφάσισε ο αμερικανός Πρόεδρος, αγνοώντας τους πάντες .

Με τέτοιες επιλογές η αμερικανική συμμαχία σίγουρα οδηγείται προς μια απομόνωση από τις τοπικές δυνάμεις και αν μάλιστα τους εγκαταλείψουν και οι Κούρδοι τότε θα μιλάμε για πλήρη επικράτηση της Ρωσικής Διπλωματίας, μετατρέποντας τις ΗΠΑ σε κομπάρσους, ειδικά στις αποφάσεις για την μετά ISIS εποχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)