Η ΡΩΣΙΑ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ – ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΡΩΣΙΚΗ ΣΤΡΑΤΟΝΟΜΙΑ

Posted on August 07, 2017, 2:17 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 7 secs

Η Ρωσία απότι φαίνεται συνεχίζει να παίζει σχεδόν μόνη της το παιχνίδι στην Συρία ενώ οι ΗΠΑ δεν φαίνονται τουλάχιστον προς το παρόν ικανές ή πρόθυμες να αλλάξουν τα πράγματα. Ειδικά μετά και την συνέχιση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας είναι βέβαιο ότι ο Πούτιν θα εκμεταλλευθεί στο έπακρο το προβάδισμα που ήδη έχει στις Συριακές εξελίξεις, προς όφελος φυσικά των στρατηγικών συμφερόντων της Ρωσίας, παραγκωνίζοντας πλήρως τις ΗΠΑ που δεν φαίνεται να έχουν προοπτικές αφού τους εγκαταλείπουν σιγά – σιγά οι περισσότεροι αντικυβερνητικοί σύμμαχοι τους. Είναι μάλιστα εξαιρετικά ενδιαφέρον και ενδεικτικό της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι ΗΠΑ, που οι Ρώσοι για την έναρξη εφαρμογής των ζωνών αποκλιμάκωσης και την κατάπαυση του πυρός, συζητάνε απευθείας με τους αντάρτες της αντιπολίτευσης.

Έτσι, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, νέα συμφωνία για δημιουργία ζώνης αποκλιμάκωσης, βόρεια της πόλης Homs, έχει επιτευχθεί μεταξύ των αντιπροσώπων του ρωσικού υπουργείου άμυνας και της συριακής αντιπολίτευσης.

Η κατάπαυση του πυρός ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου στις 12:00 τοπική ώρα. Αυτή είναι η τρίτη συμφωνία που συνάπτουν στην Συρία οι Ρώσοι, χωρίς να υπάρχει σε καμία περίπτωση συμμετοχή του αμερικανικού παράγοντα !!! Όλες οι συζητήσεις για την τρίτη συμφωνία διεξήχθησαν στο Κάιρο και αφορούν την περιοχή βόρεια της Homs, που περιλαμβάνει 84 συνοικισμούς στους οποίους κατοικούν περισσότεροι από 147.000 κάτοικοι.

Η Ρωσική στρατονομία θα εγκαταστήσει δύο σημεία ελέγχου βόρεια της Homs και τρία παρατηρητήρια για να επιβλέπουν την τήρηση της συμφωνίας. Από την συμφωνία εξαιρούνται βεβαίως η Hayat Tahrir al-Sham(η πρώην δηλαδή Jabhat al-Nusra που αποτελεί τον συριακό κλάδο της al-Qaeda) και ο ISIS.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου άμυνας Ταξίαρχο Igor Konashenkov, η στρατονομία θα εξασφαλίζει επίσης την ανεμπόδιστη παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους καθώς και την ασφαλή εκκένωση των τραυματιών είτε σε ρωσικά στρατιωτικά νοσοκομεία είτε σε συριακά νοσοκομεία.

Από την πλευρά τους οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα ανοίξουν τα κλειστά τμήματα του οδικού δικτύου Homs-Hama δια μέσου της ζώνης που καθορίστηκε, ενώ τοπικά συμβούλια θα επιλύουν θέματα της καθημερινότητας που θα προκύπτουν στην συγκεκριμένη ζώνη.

Μέχρι τώρα έχουν ήδη καθορισθεί δύο ζώνες αποκλιμάκωσης, μία στην νοτιοδυτική Συρία και μία στην περιοχή έξω από την Δαμασκό, σε εφαρμογή δηλαδή αποφάσεων που είχαν ληφθεί παλαιότερα στην Αστάνα. Όλες αυτές οι ζώνες πλέον ελέγχονται από την ρωσική στρατιωτική αστυνομία.

Θεωρούμε ότι η Ρωσία έχει δρομολογήσει και υλοποιεί σχέδιο πλήρους ελέγχου της Συρίας και είναι εντυπωσιακός ο βαθμός απουσίας των ΗΠΑ. Είναι βέβαιο ότι θα αναμένουμε την αντίδραση των αμερικανών σε όλα αυτά, την στιγμή μάλιστα που ήδη έχουν αρχίσει να μεταφέρουν επιπλέον ειδικές δυνάμεις στα σύνορα Συρίας – Λιβάνου για κοινές επιχειρήσεις κατά του ISIS, όμως αυτό μάλλον είναι το πρόσχημα για την ενίσχυση τους απέναντι στην ρωσική επέκταση.

Είναι βέβαιο ότι το συριακό λαμβάνει σιγά – σιγά άλλη διάσταση και δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι το ρωσικό προβάδισμα καθώς και η αμερικανική ολιγωρία με χαρακτηριστικές λάθος επιλογές μέχρι τώρα. Όλα αυτά βέβαια δείχνουν ότι η μετά ISIS εποχή δεν θα φέρει την πολυπόθητη σταθερότητα στην περιοχή.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)