ΝΕΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ – ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΗΠΑ

Posted on August 10, 2017, 11:37 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Μπορεί η μεγάλη αντιπαράθεση της εβδομάδας να είναι αυτή μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, αλλά δεν σταματά καθόλου ο Ρωσο-αμερικανικός ανταγωνισμός στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα.

Ένα από αυτά και μια μεγάλη πληγή για την παγκόσμια ασφάλεια είναι και η Ουκρανία, που τον τελευταίο καιρό παρουσιάζει μια κινητικότητα. Μπορεί η Ρωσία να έδειξε την δύναμη της στην συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά οι ΗΠΑ σίγουρα δεν είναι διατεθειμένες να αιφνιδιαστούν για άλλη μια φορά και να χάσουν τον έλεγχο. Για τον σκοπό αυτό άλλωστε οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία επιδίδονται σε εκτέλεση κοινών ασκήσεων, προμήθεια πολεμικού υλικού, ενώ έχουν συμφωνήσει για την εκτέλεση τριών ναυτικών έργων. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η εγκατάσταση νέου ναυτικού επιχειρησιακού κέντρου στην ναυτική βάση στο Ochakov.

Έτσι, σύμφωνα με ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ, έχει ξεκινήσει η κατασκευή ενός ναυτικού επιχειρησιακού κέντρου στην ναυτική βάση του Ochakov στην Ουκρανία. Το Οτσάκοφ βρίσκεται στην κοντινότερη απόσταση ναυτικής βάσης από την Κριμαία, θα λέγαμε σχεδόν απέναντι. Η τελετή έναρξης των εργασιών πραγματοποιήθηκε στις 25 Ιουλίου και το έργο θα εκτελεσθεί από την αμερικανική «Seabees», που αποτελεί την στρατιωτική ναυτική υπηρεσία κατασκευών (Naval Mobile Construction Battalion (NMCB) 1).

Το συγκεκριμένο ναυτικό επιχειρησιακό κέντρο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, αποτελεί ένα από τα τρία προγράμματα που έχουν σχεδιασθεί να πραγματοποιηθούν στο Ochakov και θα αποτελέσει ένα επιχειρησιακό σύνδεσμο κατά την διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων που θα φιλοξενούνται στην Ουκρανία.

Φυσικά δεν ειπώθηκε, αλλά είναι ευνόητο ότι θα αποτελέσει το επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού και διοίκησης πολεμικών ναυτικών επιχειρήσεων. Τα κέντρα ναυτικών επιχειρήσεων αποτελούν τους επιχειρησιακού επιπέδου οργανισμούς διοίκησης και ελέγχου, σχεδιασμένα για να παρέχουν ευελιξία στις ναυτικές δυνατότητες κατά την διάρκεια πολεμικών επιχειρήσεων. Τα κέντρα ναυτικών επιχειρήσεων έχουν την αρμοδιότητα διαχείρισης του στόλου που ενεργεί στην περιοχή ευθύνης τους και έχουν επιχειρησιακές αρμοδιότητες, παροχής στους κυβερνήτες των πλοίων ευέλικτων και συνεχών κατευθύνσεων και εντολών, ώστε οι κυβερνήτες με την σειρά τους να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις και να αυξάνουν τις πολεμικές ναυτικές τους δυνατότητες.

Τα άλλα δύο προγράμματα στην ναυτική βάση Ochakov, περιλαμβάνουν κατασκευή μιας μονάδας συντήρησης πλοίων και δημιουργία συστήματος σημείων ελέγχου εισόδου με ταυτόχρονη κατασκευή πλήρους περίφραξης.

Εν τω μεταξύ έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων. Κατά τον Ιούλιο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, εξοπλισμένα με πυραύλους και πεζοναύτες έλαβαν μέρος στην άσκηση 12 ημερών «Sea Breeze 2017» σε συνεργασία ΝΑΤΟ – Ουκρανίας. Η άσκηση διεξήχθη στο βορειοδυτικό άκρο της Μαύρης Θάλασσας κοντά στην Οδησσό.

Θεωρούμε ότι η αντιπαράθεση στην Ουκρανία λαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνες διαστάσεις. Η Αμερικανική πολιτική δείχνει ότι δεν θέλει να αφήσει κανένα νέο περιθώριο που να μπορέσει να εκμεταλλευτεί η Ρωσία. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να προωθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την διάταξη τους, τόσο στο έδαφος όσο και στην θάλασσα, που το νέο ναυτικό κέντρο επιχειρήσεων το αποκαλύπτει ξεκάθαρα.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)