«ΤΕΝΤΩΝΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ ΤΟ ΣΧΟΙΝΙ» Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ – ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΙΡΑΝ !!!

Posted on August 20, 2017, 10:07 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 5 secs

Όσο περνάει ο καιρός και οι ΗΠΑ αλλά και η Δύση γενικότερα, ανέχονται τις αντιδυτικές πολιτικές και προκλήσεις του Ερντογάν, όπως άλλωστε κατ’ επανάληψη έχουμε γράψει, τόσο ο Ερντογάν θα προχωράει και θα εκβιάζει όλο και περισσότερο, δοκιμάζοντας τα όρια των στρατηγικών του ανταγωνιστών.

Ενώ λοιπόν αντιτίθεται πλήρως στα στρατηγικά συμφέροντα των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ στην Συρία και αποτελεί το φερέφωνο του Πούτιν στην στήριξη του Άσαντ και παρότι στηρίζει μια Ρωσο-Ιρανική συμμαχία προς την οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις, πλέον κάνει ένα βήμα παραπέρα. Ανακοινώνει επίσημα συνεργασία Τουρκίας – Ιράν στην ανταλλαγή πληροφοριών, προκαλώντας τεράστιο πρόβλημα πλέον στην διαχείριση πληροφοριών εκ μέρους της Δύσης.

Μια δηλαδή συνεργασία πληροφοριών Τουρκίας – Ιράν σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνεται διαλογή πληροφοριών προς την Τουρκία καθόσον αυτές είναι βέβαιο ότι θα καταλήγουν και στο Ιράν. Όμως αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, που πρακτικά δεν θα μπορεί να το διαχειριστεί ειδικά το ΝΑΤΟ καθόσον δεν μπορεί να μπαίνει φίλτρο για τους Τούρκους Αξιωματικούς της Συμμαχίας, που συμμετέχουν σε όλες τις επιχειρησιακές διαδικασίες.

Έτσι, την περασμένη Πέμπτη ο Υπουργός τύπου της Τουρκίας İbrahim Kalin ανακοίνωσε σε συνέντευξη τύπου ότι, το Ιράν και η Τουρκία συμφώνησαν να προωθήσουν περισσότερο την στρατιωτική τους συνεργασία.

Η ανακοίνωση ακολούθησε την επίσκεψη του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν Στρατηγού MohammadBagheri, στην Άγκυρα την περασμένη εβδομάδα. Ο Baqheri συναντήθηκε με τον ομόλογο του Τούρκο Στρατηγό Hulusi Akar και τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Αρχηγού Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν στην Τουρκία από την Ιρανική Ισλαμική Επανάσταση το 1975.

Ο  Kalin περιέγραψε την επίσκεψη ως «παραγωγική και επιτυχημένη» και ανέφερε ότι, «έγινε μια συμφωνία να γίνουν και άλλες τέτοιες ψηλού επιπέδου επισκέψεις από τώρα και στο εξής. Μια σειρά επίσης δραστηριοτήτων θα πραγματοποιηθούν για να προωθηθεί η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Ο Στρατηγός Bagheri αποκάλυψε επίσης σε μια συνέντευξη του στα μέσα ενημέρωσης του Ιράν ότι, η Τουρκία και το Ιράν επίσης συμφώνησαν στην ανταλλαγή πληροφοριών και επιχειρησιακή συνεργασία. Για το ίδιο θέμα ο Τούρκος εκπρόσωπος δήλωσε ότι οι δύο χώρες έχουν τις ίδιες απόψεις για την τρομοκρατία τόσο στην κρίση στην Συρία όσο και στο Ιράκ.

Σχετικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, τονίστηκε από τον Bagheri  ότι η Τουρκία και το Ιράν είναι «κατά», ενώ  και οι δύο πλευρές πιστεύουν ότι τελικά δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί. Για το ίδιο θέμα ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι «καλούμε την περιφερειακή Κουρδική διοίκηση στο Ιράκ, να ανακαλέσει αυτή την απόφαση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει ώριμη σκέψη και να γίνουν τα σωστά βήματα και από την Βαγδάτη και από την Κουρδική Διοίκηση. Πάνω σε αυτό εμείς θα κάνουμε ότι πρέπει σε συνεργασία με τις άλλες χώρες τις περιοχής».

Θεωρούμε ότι το σοβαρό αυτό θέμα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ Ιράν και Τουρκίας, θα προκαλέσει μεγάλο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και ίσως αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να σκεφθούν πιο σοβαρά τις διαδικασίες εξόδου της Τουρκίας. Όσο για την Ελλάδα αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να αξιοποιεί στρατηγικά, προσφέροντας λύσεις στις ΗΠΑ και την Ατλαντική Συμμαχία, που να καλύπτουν τα κενά εξόδου της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, με επενδύσεις ασφάλειας στην Ελλάδα, την Κύπρο αλλά και ευρύτερα σε άλλες συμμαχικές χώρες του αραβικού κόσμου.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)