ΥΠΟΠΤΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ – Ο ΣΤΟΛΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ (βίντεο με όλα τα Στοιχεία)

Posted on August 22, 2017, 2:03 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 14 secs

Όσο και εάν φαίνεται ότι μπήκαμε σε μια πιο ήρεμη περίοδο από πλευράς έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Β. Κορέας, το γεγονός της περασμένης Δευτέρας όπου είχαμε μια σύγκρουση πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ με κάποιο εμπορικό που έπλεε στην περιοχή, μας κάνουν να βλέπουμε τα γεγονότα από κάποια άλλη γωνία. Την στιγμή μάλιστα που η «τυχαία σύγκρουση» γίνεται για δεύτερη φορά σε μικρό χρονικό διάστημα, στο ίδιο πεδίο επιχειρήσεων του Ειρηνικού, μας βάζει να σκεφτούμε ότι «γεγονότα που επαναλαμβάνονται παύουν να είναι συμπτώσεις» …

Η πιο πρόσφατη σύγκρουση ήταν αυτή μεταξύ του πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ John S. McCain και ενός εμπορικού, ανατολικά των στενών Malacca, πριν το ξημέρωμα της περασμένης Δευτέρας.

Τι είναι λοιπόν αυτό που κάνει διάφορα εμπορικά πλοία να πέφτουν πάνω σε πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού και τα εκπαιδευμένα αμερικανικά πληρώματα να μην μπορούν να αποφύγουν τις συγκρούσεις, που προξενούν υλικές ζημιές και ανθρώπινες βλάβες, μάλιστα στην τελευταία σύγκρουση υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι.

Είναι ίσως νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα, αλλά φανταζόμαστε και ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων του Αμερικανικού Στόλου κάτι παρόμοιο έχει στο νου του, όταν λαμβάνει την απόφαση να αναστείλει προσωρινά όλη την δράση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού σε όλη την παγκόσμια επικράτεια. Μια τέτοια απόφαση είναι εξαιρετικά σοβαρή και ανησυχητική για τον πρώτο πολεμικό στόλο του κόσμου.

Έτσι, ο Αρχηγός των Ναυτικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος John Richardson, ανακοίνωσε ότι το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ θα αναστείλει τις επιχειρήσεις του σε όλο τον κόσμο, λόγω των συγκρούσεων που έχουν πραγματοποιηθεί με τα πολεμικά του πλοία. Το διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί μια έρευνα για τις ναυτικές συγκρούσεις.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι, «Όπως γνωρίζεται, αυτή είναι η δεύτερη σύγκρουση μέσα σε τρείς μήνες και η τελευταία από μια σειρά τέτοιων συγκρούσεων στο θέατρο επιχειρήσεων του Ειρηνικού. Αυτή η τάση απαιτεί ανάληψη δράσης. Ως τέτοια, έχω αποφασίσει να πραγματοποιηθεί μια επιχειρησιακή παύση στον στόλο μας σε όλο τον κόσμο. Επιθυμώ όλες οι Διοικήσεις να συσκεφθούν και να εξασφαλίσουν ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλείς και αποτελεσματικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον της επιχειρησιακής παύσης έχω δώσει εντολή για μια ενδελεχή έρευνα που να αποκαλύψει τους πραγματικούς παράγοντες και τις βαθύτερες αιτίες αυτών των συγκρούσεων».

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο μήκος κύματος και ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ James Mattis, ανακοίνωσε ότι, έχει δοθεί εντολή για λεπτομερή έρευνα, για την πρόσφατη σύγκρουση του πολεμικού πλοίου USS John S. McCain.

Θεωρούμε ότι ο Αμερικανός Αρχηγός με άλλα λόγια βάζει μια ασύμμετρη διάσταση στο θέμα των συγκρούσεων καθόσον είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για τον μεγαλύτερο πολεμικό στόλο στον κόσμο να αναστέλλει έστω και προσωρινά τις αποστολές του. Και είναι λογικό και προφανές ότι όσες ασκήσεις και ετοιμότητες να αντιμετωπίζει ο αμερικανικός στόλος, να μην υπολείπεται σε φυσική κατάσταση για να αντιμετωπίσει απλά περιστατικά ναυσιπλοΐας και μάλιστα επαναλαμβανόμενα, που να οδηγούν σε συγκρούσεις πλοίων. Κάτι βαθύτερο συμβαίνει που προκαλεί μεγάλη ανησυχία σε όλη την αμερικανική Ιεραρχία, στρατιωτική και πολιτική.

 

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)