Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΡΑΤΑΕΙ ΟΜΗΡΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΖΕΙ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΗΡΕΑΖΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ

Posted on August 23, 2017, 9:52 pm
FavoriteLoadingAdd to favorites 6 secs

Παρά την ρητορική του Ερντογάν και τους λεονταρισμούς του μέχρι τώρα, τόσο προς την Αμερική για έκδοση του Γκιουλέν, όσο και προς την Γερμανία για έκδοση όσων στρατιωτικών κυρίως, έχουν ζητήσει και διαβιούν εκεί με πολιτικό άσυλο, κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν έχει αποκομίσει. Για το ίδιο θέμα και η Ελλάδα έχει υποστεί απειλές εκ μέρους του Τούρκου Πρόεδρου, που επίσης μέχρι στιγμής και πολύ σωστά δεν έχουν πιάσει τόπο.

Βλέποντας ο Τούρκος τρομοκράτης ότι αυτή η πολιτική του δεν αποφέρει καρπούς, αποφάσισε να εφαρμόσει μια άλλη στρατηγική, την λεγόμενη «Στρατηγική των Ομήρων». Αυτό σημαίνει ότι κατηγορείται κάποιος στοχευμένα στην Τουρκία ως τρομοκράτης και μετά εκβιάζεται η χώρα από την οποία προέρχεται. Ο εκβιασμός συνίσταται, στο να απελευθερωθεί ο κρατούμενος εφόσον επιστραφούν όσοι Τούρκοι έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην χώρα αυτή.

Αυτή λοιπόν την τακτική σύμφωνα με ξένους διπλωμάτες έχει αποφασίσει να εφαρμόσει στο εξής ο Ερντογάν και η αρχή έγινε με αμερικανούς και Γερμανούς κρατούμενους, που ουσιαστικά αποτελούν όμηρους για να εκβιάζει ο Ερντογάν.

Έτσι, η Τουρκία υιοθετεί πλέον την «Διπλωματία των Ομήρων», συλλαμβάνοντας αριθμό αμερικανών και γερμανών πολιτών με υποτιθέμενες κατηγορίες τρομοκρατίας, τους οποίους χρησιμοποιεί, σύμφωνα με αξιωματούχους ασφαλείας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ,  ως διαπραγματευτικά εργαλεία με σκοπό να εκβιάσει τις ΗΠΑ και την Γερμανία, να εκδώσουν τους Τούρκους πολίτες που έχουν καταφύγει εκεί αναζητώντας πολιτικό άσυλο.

Ανάμεσα στους κρατούμενους είναι ο αμερικανός ιερέας, Andrew Brunson, ο οποίος έζησε στην Τουρκία για 20 χρόνια πριν την σύλληψη του, που έγινε πριν περίπου 10 μήνες. Επίσης ο Τουρκο-γερμανός δημοσιογράφος, Deniz Yücel, ο οποίος κρατείται από τον Φεβρουάριο.

Υπεύθυνοι αξιωματούχοι για την Ευρωπαϊκή ασφάλεια, που θέλουν να κρατήσουν την ανωνυμία τους λόγω της ευαισθησίας του θέματος, αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι των Τούρκων, έχουν επανειλημμένα συνδέσει τις συλλήψεις Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών με την έκδοση των Τούρκων που κατηγορούνται για το πραξικόπημα εναντίον του Ερντογάν.

Μάλιστα κάποιος σε υπεύθυνη θέση στην Ευρωπαϊκή Αστυνομία ανέφερε ότι, «οι Τούρκοι χωρίς ντροπή, συνδυάζουν τις συλλήψεις Ευρωπαίων στην Τουρκία, με συγκεκριμένα άτομα που ζητάνε να εκδοθούν από την Γερμανία και τις ΗΠΑ. Είμαστε πλέον στην διαδικασία να προειδοποιούμε τους ανθρώπους μας να προσέχουν πάρα πολύ».

Όταν ρωτήθηκε, σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Sigmar Gabriel, γιατί οι Τούρκοι δεν αφήνουν τον Yücel, είπε ότι, «διότι η Τουρκία κατά την γνώμη μου τον κρατάει ως όμηρο» !!!

Από την άλλη η Διοίκηση Τράμπ είναι πιο συγκρατημένη, διστάζοντας να κατηγορήσει τόσο ανοικτά ένα μέλος του ΝΑΤΟ για τόσο παράνομη συμπεριφορά. Σε αυτό το πλαίσιο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ,  Rex Tillerson, ανέφερε ότι η απελευθέρωση του Brunson είναι ένα υψηλής προτεραιότητας θέμα, χωρίς όμως άλλα σχόλια ενώ αρνήθηκε να δώσει πιο αναλυτικά στοιχεία.

Θεωρούμε ότι ο Ερντογάν είναι αδίστακτος και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο θεμιτό και αθέμιτο για να μπορέσει να φέρει στην Τουρκία, τόσο τους Τούρκους στρατιωτικούς που αυτομόλησαν όσο και τον ίδιο τον Γκιουλέν. Προβληματισμός φυσικά δημιουργείται εάν οι Τούρκοι προσπαθήσουν να εκβιάσουν με τον ίδιο τρόπο και την Ελλάδα… Συνεπώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή και ενημέρωση από το Ελληνικό ΥΠΕΞ για όσους ενεργοποιούνται στην Τουρκία.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)