ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΤΟΥ ΑΣΑΝΤ ΣΤΗΝ ΔΑΜΑΣΚΟ !!!

Posted on August 30, 2017, 11:26 am
FavoriteLoadingAdd to favorites 4 secs

Μεγάλη είναι η ανησυχία του Ισραήλ βλέποντας τον μεγαλύτερο εχθρό του, το Ιράν, να έχει επεκταθεί στη Συρία και να αποτελεί μια από τις δυνάμεις που επηρεάζουν και συνεργάζονται με την Ρωσία για τις μετά- ISIS εξελίξεις.

Σε καμία περίπτωση το Ισραήλ δεν θέλει να νοιώθει τους Ιρανούς στα σύνορα του και είναι βέβαιο ότι θα κάνει ότι μπορεί για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη. Στην επίσκεψη Νετανιάχου μάλιστα στην Μόσχα αυτό σχεδόν αποκλειστικά αποτέλεσε το θέμα συζητήσεων και μάλιστα έγινε και μεγάλο παζάρι, ενώ διαδίδει μέσω του διεθνή τύπου και απειλές ότι θα βομβαρδίσει το παλάτι του Άσαντ στην Δαμασκό !!!

 Έτσι, σύμφωνα με πηγές Ισραηλινών Αξιωματούχων, που προφανώς διατηρούν την ανωνυμία τους, το Ισραήλ δήλωσε έτοιμο να πραγματοποιήσει στρατιωτικά χτυπήματα εναντίον του παλατιού του Σύριου Προέδρου Άσαντ στην Δαμασκό, εφόσον το Ιράν συνεχίσει να εξαπλώνει την επιρροή του στην Συρία.

 Επιπλέον το Ισραήλ προειδοποίησε ότι εάν δεν αλλάξουν τα πράγματα (σχετικά με την επιρροή του Ιράν), το Τελ Αβίβ θα κάνει οτιδήποτε για να υπονομεύσει την συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιδιώκεται μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα AlJadida για το θέμα, δεν υπήρξε καμία κατανόηση από την Ρωσία και η πρόσφατη συνάντηση μεταξύ του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu και του Ρώσου Πρόεδρου Vladimir Putin την περασμένη εβδομάδα δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Το πιο χαρακτηριστικό μάλιστα της συνάντησης ήταν ότι, ο Νετανιάχου πρότεινε στον Πούτιν να ασκήσει την επιρροή του προς τον αμερικανό Πρόεδρο, για ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με αντάλλαγμα το Τελ- Αβίβ να συμμετάσχει στις τελικές συμφωνίες για την Συρία ως ένα διαπραγματευτικό μέρος. Όμως δεν υπήρξε καμία Ρωσική ανταπόκριση σε αυτή την πρόταση και φαίνεται ότι ο Νετανιάχου μέχρι στιγμής δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους του.

Θεωρούμε ότι, η Μόσχα που ελέγχει την κατάσταση δυναμικά στην Συρία, με την Τουρκία, το Ιράν, την Συρία αλλά και τις ΗΠΑ που δείχνουν μια τακτική συναίνεσης, είναι πολύ δύσκολο να αποδεχθούν και άλλους συμμετέχοντες στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις. Εξάλλου η Ρωσία βλέπει το Ιράν σαν έναν σημαντικότατο σύμμαχο της στην περιοχή και πολύ δύσκολα θα αποδεχθεί τις πιέσεις του Ισραήλ.  Βέβαια το Ισραήλ σίγουρα δεν θα παραδώσει τα όπλα και αυτό φαίνεται από την ανώνυμη ανακοίνωση που άφησε να διαρρεύσει περί βομβαρδισμού του παλατιού του Άσαντ.  Με άλλα λόγια προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποτρέψει είτε την δημιουργία ιρανικών βάσεων, είτε την συμμετοχή ιρανικών δυνάμεων σε οποιοδήποτε ειρηνευτικό σχήμα, ελπίζοντας να κερδίσει όσα περισσότερα μπορεί.

 

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος

Στρατηγικός Αναλυτής

Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας

στη ΝΑ Μεσόγειο

Leave a Reply

  • (not be published)